"Sopranos"-stripa

Skjermen strippes snart for "Sopranos". Men stedene finnes – i New Jersey.

Publisert Oppdatert
"You woke up this morning / Got yourself a gun / Mama always said you'd be / The Chosen One."

Veien kan bli kort til Alabama 3s signaturhit når Lincoln Tunnel er unnagjort, og leiebilen flyter i New Jerseys trafikkårer. Hvis transaksjonen i Turnpike-luka ikke får fart på det kollektive kulturbevisste, bør Pizzaland i North Arlington gjøre det. Idet du parkerer utenfor, er du gudfar, mafiabror - hovedrolleinnehaver i din egen versjon av introsekvensen i en av tidenes mest populære TV-serier.

- Er dere her på grunn av "Sopranos"? spør Mary Daley, som er innom for å få seg litt lunsj.

Selvfølgelig er vi det.

Prisbelønt

Det var i 1999 historien om Anthony Soprano og hans tvilsomme forbindelser så dagens lys. Åtte år, 86 episoder og 21 Emmy-statuetter senere er det slutt - på norske så vel som amerikanske skjermer.

- Vi elsket det. Vi pleide å samles hver søndag for å se på. Selv om det var et voldelig show, var det bra for nærsamfunnet. Folk forsto at det var fiction. Og de likte at lokale ting dukket opp, forteller Mary.

Etter hvert kommer det fram at hun har høyst personlige grunner til å følge med. "Back in high school" var hun kompis med Steven Van Zandt, også kjent som "Little Steven", også kjent som Silvio Dante - Tonys høyre hånd.

- Folk er lei seg for at de er tatt av lufta. De vil ha dem tilbake igjen.

Statist

Alle i Kearny og omegn later til å ha sin egen "Sopranos"-anekdote. Det gjelder også Mike McNally, som lusker rundt utenfor den tidligere delesjappa som fikk sine 15 minutter som slakterforretningen Satriale's.

- Jeg var med i første sesong. Jeg sitter på verandaen der, sier han, og peker mot huset ved siden av, hvor han en gang tjente som vaktmester.

Selv parkeringsplassen ble tatt i bruk av programskaper David Chase og hans crew, ifølge Mike.

- Det var der "Pussy" møtte detektivene, fortsetter han, med et nikk til tysteren som ble sendt for å sove med fiskene etter å ha menget seg med FBI.

Etter sigende er det fortsatt fjernsynsselskapet HBO som eier bygningsmassen. Det forplikter.

"Coming soon: The Soprano luxury condominium," forteller skiltet på veggen.

Kroppslig

"Luksus" er ikke det første ordet melder seg i New Jersey. USAs tettest befolkede delstat framstiles ofte som selve urforstaden, synonymt med drømmen om byens lys fra motsatt side av Hudson River. "The Garden State" er det koselige kallenavnet - "America's Armpit" det mindre koselige.

Fortsatt er det noe kroppslig over tingenes tilstand langs Route 17 South i Lodi. Om Bada Bing ikke finnes i virkeligheten, gjør strippeklubben det som sådan.

- Hvorfor tar dere bilder?

En bjørn av en mann viser seg i døråpningen. Skjønt, Doug Kovalcik, innehaver av Satin Dolls, tør opp straks han skjønner han har med pressen å gjøre. Da er han snar om å mobilisere "danserne" Kendra og Dominique til fotosesjon.

- Vi har turister her hele tida. De kjøper t-skjorter, og de sitter i baren, rapporterer han, mens jentene kjekler om "Sopranos"-favorittene.

- Jeg digger Chris!

- Jeg digger Adriana! Synd hun ble drept - hun var helt rå!

Frihet

Chris, spilt av multitalentet Michael Imperioli, var ikke langt borte, han heller. I avsnittet "Full Leather Jacket" blir han angrepet av revolvermenn utenfor Skyway Diner. I dag er serveringen stengt, uten at det legger noen demper på stemningen i den offisielle "Sopranos"-bussen.

- Det er "pretty good", skryter tourdeltager Tony Rippucci fra Peterborough i England - som når som helst kunne slått seg opp som statist med det navnet.

Vår venninne Mary er vel så opptatt av andre hjemmebane-attraksjoner.

- Atlantic City ligger tre timer unna. Bare vær forsiktig når du kjører. Det er som et videospill, formaner hun.

- Dessuten hører både Frihetsstatuen og Ellis Island like mye til Jersey. Egentlig er NY og NJ to sider av samme sak.

Stjerner

Det spørs om alle vil være enig i det siste. Men det er ingen tvil om at New York utgjør en viktig "Sopranos"-faktor. Ikke bare er store deler innspilt i Silvercup-studioene i Queens - mange av cast-medlemmene er bofast. Derfor skal du ikke bli så veldig overrasket over å snuble over et av dem på handletur i SoHo.

Will Janowitz sysler nå med sin egen programidé, kalt "Gnome". Han kan ikke få fullrost erfaringen som Tonys svigersønn-kandidat Finn DeTrolio, Meadow Sopranos kjæreste.

- Alle føler seg som en del av den familien, konkluderer han, før han forsvinner bort idylliske Prince Street med gymbagen over skuldra.

"You're one in a million / You've got to burn to shine / But you were born under a bad sign / With a blue moon in your eyes."

En runde på "Sopranos"-stripa borger iallfall for stjerner i øynene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning