Sommergjester

Dette er et lite brev til deg som skal være sommergjest i år. Du som kanskje har venner eller familie i hovedstaden eller en annen stor by.

Publisert Oppdatert
Du som reiser akkurat dit for der slipper du å bo på hotell, i tillegg til å se deg rundt i området og hva det har å by på av severdigheter, aktiviteter etc. Dette er et lite brev fra meg som huser masse sommergjester i perioder, og som har lært at ikke alle helt er oppdratt til det samme hva gjelder oppførsel i andres hus og hjem.

For å ta det fra begynnelsen; det er mye hyggeligere å få en telefon hvor et ønske om besøk blir ytret, og om det kunne passe, fremfor "vi kommer!"
Når du kommer, er det ikke uvanlig å planlegge litt måltider å ankomstdagen. Så når du skal kjøre fra Kristiansand på morgenen, er det kanskje middag som blir planlagt. Når du da kommer langt på kveld for dere har stoppet og gjort masse andre ting på veien, blant annet spist middag - uten å gi beskjed - er det ikke noe hyggelig å være vertinne. Vi lever i mobiltelefonens tidsalder og det går an å gi beskjed.
Det samme gjelder for øvrig for resten av besøket også. Mange vil utforske omgivelsene, Tusenfryd, stranden¿ vertskapet er kanskje på jobb. Noen ganger blir feriedagen lenger enn en arbeidsdag. Ikke la vertskapet sitte å vente med grillmaten. Gjør avtaler og oppdater informasjonen underveis om den endrer seg.

Sovearrangementer må avklares på forhånd. Har noen spesielle behov, ønsker eller krav, er det dumt å finne ut av det klokken elleve på kvelden når det er for sent å gjøre noe som helst med lån av ekstrasenger og ominnredning av rom fordi noen ikke kan sove samme sted likevel. Jeg har også opplevd at det stilles krav til gardiner og nærhet til bad.

Badet ja¿ det kan være lurt å avtale eller finne ut av hvem som står opp først og hvem som skal dusje etc. for å ta høyde for størrelse på varmtvannstanker og håndkletørking. Særlig hvis man ikke har atskilt toalett og bad. Det kan bli noen utfordringer med kryssete ben på morgenen.

Og så er det frokost. Ja, et hyggelig måltid for de fleste. Husk at det er lov å hjelpe til å dekke på og rydde av og sånn. Du bor ikke på et hotell hvor det er egne ansatte for å gjøre det. Jeg kan fullt ut forstå at utrydding av oppvaskmaskin blir ganske håpløst for en som ikke er huskjent, men det er mye som skjer utover akkurat det. Kanskje du skal bo hos noen som ikke har oppvaskmaskin en gang! Det er hyggelig å ha besøk, men oppvask synes ingen er gøy. Så tenk hvor mye triveligere det blir hvis vi deler på det.

Mat generelt: Hvis du er i en familie med et par barn, så har du muligens en idé om hva husholdningen krever av økonomiske ressurser. Tenk deg at du dobler dette. Mye det. Tenk da på at de du er på besøk hos skal handle mat og sørge for at dere har det bra. Å dele på i hvert fall middagslaging og innkjøp er helt i orden. Det er også slik om sommeren og alle er i feriestemning, at det ofte går litt finere drikkevarer og snop og slikt, det er liksom lørdag hele uken, når man har feriegjester i huset. Det koster penger. De fleste av oss synes det er så hyggelig med besøk langveisfra. Det er oftest ikke dem man ser mest av ellers i året. Men den økonomiske belastningen kan bli betydelig.
Når du er på ferie, har du også som regel et annet budsjett enn vertskapet, som sikkert skal bruke sine feriepenger på egne aktiviteter i egen ferie.
Derfor er det også lurt å avtale aktiviteter på forhånd. Hvor mye tid skal dere tilbringe sammen? Hvis vertskapet er på jobb mens du er der, er det ikke sikkert at lange utover-natten feriefester rundt grillen alltid er like morsomt. Tenk på det selv, husk man vil gjerne være gjestfri og gjøre alt for gjestene sine, men det er ikke alltid like lett å si fra.

Et gammelt ordtak sier at gjester og fisk stinker etter tre dager. Du som gjest kan motbevise dette. I tillegg kan det hende du er velkommen tilbake neste sommer også. Ville ikke det vært koselig?
Jeg kjenner mennesker som ikke én gang til vil ha søsken på besøk. Det er trist. For det krever faktisk ikke så mye av hver part som man skulle tro. Litt omtanke og evnen til å snakke sammen holder lenge.

Petra sitter og myser mot solen og ønsker både deg som sommergjest og deg som vertskap en riktig god sommer i selskap med hverandre. Måtte det bli den første sommeren av mange!

------------------

Kommenter artikkelen HER .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning