Sol i potte

Påskeliljene har vært kjent helt siden år 300 før Kristus. Selv etter påske er det dem som regjerer på trappa, for ingen tåler nattekulda like godt som dem.

Publisert Oppdatert
- Det var en gresk filosof som først omtalte påskeliljene, eller narcissene, som familienavnet er. Narcissene finnes på veggmalerier i Pompei og i Egypt, og ble omtalt i de første hagebøkene som kom i Europa på 1500-tallet, forteller Jon Fløistad, som er styreleder i Det norske hageselskap. Han er også medlem i Genressursutvalget for planter.

Spanske aner

I år bugner det i små og store potter som formelig strutter av løker med små påskeliljer. Den japanske sorten "tête à tête" sørger for et gult blomsterhav på hagesentre, i matbutikker og i og utenfor de tusen hjem.

- Den er en av de 26.000 sortene narcisser. Blomstergruppen til påske- og pinseliljer har vært gjenstand for mye foredling. Opprinnelig kommer de fra Portugal og Spania. Men mennesker over hele Europa har lagt sin elsk på vårens budbringer. Jeg glemmer aldri da jeg kom til The Narcissus Society sin utstilling i England som ung gartner. Da den mest perfekte påskeliljen skulle kåres. Det var stil og høytid, med stivpyntede engelske damer, minnes Fløistad.

"Hortikultura", som ble skrevet av Christian Gartner i 1694, var Norges første hagebok. Forfatteren omtalte narcisser, både hvite og gule, doble og enkle. De var godt kjent i Norge før 1700. Det er grunn til å tro at det var munkene som tok dem med seg hit allerede på 11-1200 tallet.

Kommer igjen

De aller fleste sortene er hardføre, og narcisser finnes i samtlige norske fylker.

- Folk vil ha de gule påskeliljene til høytiden med samme navn. Hele 80 prosent av alle blomster som selges før påske er gule, sier gartner Marit Minsås ved Oasen Hageland.

Hun legger til at en del vil ha lyse farger, helst hvitt. For dem er pinseliljene tingen. Og mange pinseliljer dufter sterkt og søtt, i motsetning til påskeliljenes friske lukt.

- Det fantastiske med påskeliljene i potte, er at de kan plantes ut. La dem blomstre av i potta. Så fort bakken er tint, planter du løkene minimum ti centimeter ned i jorda. La bladene stikke opp. Gi dem gjerne litt gjødsel. Og påskeliljene blomstrer garantert neste år, informerer en entusiastisk styreleder i Hageselskapet.

Løkene til påskeliljer og pinseliljer blir garantert ikke spist av rådyr eller husdyr. Hele planten inneholder et giftig alkaloid, og plantesaften kan føre til irritasjoner på huden. Derfor kan hageeiere oppleve at tulipanløkene forsvinner, mens påskeliljene står urørt ved siden av.

"Daffodil"

I disse tider hvor det fortsatt kan ventes nattefrost og minusgrader, er det fantastisk å kunne sette de samme pottene med små påskeliljer ut på trappa eller inn på bordet. De knallgule hardføre vårtegnene kan holde seg i to-tre uker inne, og enda lenger ute.

- Du kan det engelske navnet til påskelilja? Spør NRKs faste gartner Tor Smaaland.

"Daffodil" er navnet. Smaaland synes det låter som en dårlig bil. Han forteller at påskeliljen først ble kalt gul februarlilje og trompetlilje. Men nå er påskelilje den enerådende betegnelsen på norsk, akkurat som "daffodil" er det blant engelskspråklige.

Daffodil eller påskelilje er det internasjonale symbolet på håp for kreftsyke. På blomsterspråket står påskelilje for respekt. Rundt om i verden feires Daffodil Day, og det arrangeres Daffodil Festival med blomsterparader i gatene.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning