Snart er det jul igjen

Helsinki har det som skal til for å bringe tilbake barndomsminnenes førjulstid. Hovedstaden i Julenissens hjemland lokker i tillegg med uteliv og shopping i ypperste klasse.

Publisert Oppdatert
I hvilken grad finnene har monopol for å kalle julenissen sin egen, kan diskuteres. Det som derimot ikke behøver noen nærmere diskusjon, er hvorvidt våre naboer i øst er flinke til å markedsføre den snille rødekledde mannen med det lange hvite skjegget. Det samme gjelder det lappiske kulturen. Tre av Helsinkis beste restauranter reklamerer stort med sine lappiske spesialiteter, og tjener godt på nettopp dette. Så kan jo vi nordmenn si hva vi vil om midnattssol, samisk mat og julenisse, så lenge vi ikke har vett og kompetanse på å markedsføre oss der vi kunne gjort oss synlige på det internasjonale markedet. Finnene er rett og slett smartere enn oss på dette området. De har forstått at landets og Nordkalottens kultur er noe som selger utenlands.

Ut på byen

Helsinki er heller ikke noe dårligere enn Oslo på utelivsfronten. I gatene nedenfor Svenska Teateret og Stockmannskvartalet ligger pubene og barene tett i tett, og det er lurt å være tidlig ute. Allerede klokken 2300 er de fleste stedene fylt opp med trendy finner og selvlysende nokia-deksler som blinker i halvmørket.

Byens mest eksotiske bar er bokstavelig talt is-baren Icebar. Inventaret er laget av is, og ved å betale 17 Euro, blir man utstyrt med varmt tøy og "Finlandia on the Rock". Hva ellers¿.?
Nok et godt eksempel på finsk kreativitet som suger penger av turister.
De som har vært inne på Icebar sier det er verdt opplevelsen. Men vi sparte våre 17 Euro og dro på en annen bar, med litt hyggeligere og ikke minst varmere atmosfære.

Billig og bra

Det trenger slett ikke å være så dyrt å tilbringe en helg i Helsinki som flere reisehåndbøker gir inntrykk av. Hvis en tar til takke med et to-manns rom med bad på gangen, behøver ikke overnattingen i sentrum å koste mer enn 200 kr pr pers. Det samme gjelder middagen på byens restauranter. Santa Fé ligger i Miina V gaten 63, og er en mexikaner med kjempestore porsjoner. "Voodoo Chicken" består av saftige kyllingvinger med krydder og tilbehør, og får selv den mest innbarka taco-hater til å revurdere sin mening om mexicansk mat. Herligheten koster under 80 kr. For biffelskere er peppersteken til 140 kr et godt tips.

En annen hyggelig liten restaurant er Manhattan Steakhouse i Eteläesplanadi 24, beliggende rett på "esplanaden", hovedgaten som går fra sentrum ned til Kolerabassenget, fergehavnen og den russiske kirken. Her spiser man pepperstek til litt over hundrelappen, samt en rekke eksotiske kjøtt og vegetarretter til en billig penge.

For litt mer eksklusive omgivelser, er La Tour et populært alternativ. Men for å være ærlig; selv om omgivelsene er flotte med søyler og eleganse, er verken maten eller servicen nevneverdig bedre enn de andre stedene vi besøkte.

Shopping

Designernasjonen i øst skuffer heller ikke på shoppingfronten. De største handlesentrene heter Stockmann, Forum, og City Center, og alle har flere etasjer med klær, keramikk, porselen og sko. Meget god kvalitet, men det har sin pris. Har man muligheten og tiden, lønner det seg å ta fergen over til Tallinn (1, 5 timer), og sjekke markedet der først. Ofte finner man de samme tingene i den estiske hovedstaden til en tredjedel av prisen i Finland. Reiser man til Helsinki i førjulstiden, bør selve opplevelsen av byen være en like sterk motivasjon som det å spare penger. En ren julehandel på lavbudsjett kan du med andre ord glemme i Helsinki. Men førjulstid er jo mye mer enn bare gavekjøp ..

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning