Smellvakker knockout

Tøffe filmheltinner slåss ikke bare med pistoler og sverd, de bruker også intelligens, viljestyrke og – gjerne – skjønnhet som våpen.

Publisert Oppdatert
- Killing is what I do. It's what I'm good at, forteller Milla Jovovich i "Ultra Violet", en av mange aktuelle filmer med beintøffe, pene kvinner i front.

I tillegg til "Ultra Violet" kommer det flere DVD-utgivelser denne måneden med damer som vet å ordne opp: Camille Belle hamler opp med en skremmende telefonterrorist i skrekkfilmen "When a Stranger Calls", i den tv-spillbaserte "Silent Hill" må Radha Mitchell ta knekken på overnaturlig onde krefter, mens Salma Hayek og Penélope Cruz er våpenkyndige bankrøvere i den norsk-regisserte "Bandidas".

Filmhistorien er imidlertid langt fra full av kvinnelige helteroller.

- Det kunne det godt vært flere av dem. Ikke minst i norsk film, mener filmjournalist og anmelder i NRK, Anne Hoff.

Vi ba henne sette opp en liste over de sterkeste kvinnerollene på film. Og titlene varierer, både i tid og genre: "Alien", "Thelma & Louise", "The Matrix", "Den blå engel", "Snikende tiger, skjult drage"...

- Jeg har valgt ut filmer jeg synes har tøffe og sterke kvinnelige karakterer. Ikke bare actionheltinner, men mange typer kvinnefigurer som er handlekraftige og kan ta grep, forklarer filmjournalisten.

- De har en livsholdning som gjør at de står på.

Femme fatale

Ifølge Anne Hoff kom den første lille bølgen av tøffe og viljesterke kvinneroller på 1930- og 40-tallet. Den såkalte femme fatale entret Hollywood-scenen, hun var både utspekulert, selvstendig og farlig, stikk motsatt av hva de kvinnelige filmstjernene var vant til: Roller som underdanige, hjelpeløse kjærester og husmødre.

- Marlene Dietrich var et av de første femme fatale-ikonene. Hun spilte sterke kvinner som ofte satte mennene i klemme. Femme fatale-figuren satte spor, og har gitt mye inspirasjon til mange av de tøffe kvinnerollene vi kan se i dag, poengterer Hoff.

Likevel var det først rundt 1980 at kvinner - så smått - begynte å få de tøffeste helterollene. Fenomenet ble ikke vanlig før på 1980-tallet.

- Actionheltinnen slik vi ser henne i Hollywoodfilmen i dag, er ganske ny. Hun har sine formødre i de handlekraftige kvinneskikkelsene vi kjenner fra blant annet b-filmer, exploitationfilmer og en rekke asiatiske filmer fra 70-tallet, forklarer Anne Gjelsvik, filmviter ved NTNU i Trondheim.

- Quentin Tarantino er et åpenbart eksempel på en regissør som har hentet ideer fra 70-tallets lavbudsjettsfilmer og brukt dem for alt de er verdt, understreker Gjelsvik - og sikter til filmer som "Kill Bill" og "Jackie Brown".

- Dessuten er det nok et økonomisk aspekt bak denne framveksten. Actionfilm har først og fremst vært de unge guttenes favoritt, så hvis man setter en kvinne inn i hovedrollen, øker sjansen for å trekke flere jenter til kinoen.

Pupper og lår

Selv om både Anne Hoff og Anne Gjelsvik synes det er supert med tøffe kvinner på film - og gjerne vil ha flere av dem - mener begge at mange av filmene med actionheltinner i fronten fortjener kritikk.

- En del av disse filmene spiller veldig på stereotypier, det blir mye fokus på unge kropper, pupper og lår, sier Gjelsvik.

- Men på den annen side: Kroppsfokuset har alltid vært viktig i denne typen film, også der mennene er helter. Verken Arnold Schwartzenegger eller Sylvester Stallone fikk vel rollene sine på grunn av uslåelige skuespilleregenskaper eller høyt intellekt, påpeker filmlektoren.

Hun vet godt hva hun gjerne vil se mer av:

- Flere kvinnelige actionhelter som både er beintøffe og intelligente! Clarice Starling i de to første filmene om Hannibal Lecter er et godt eksempel på en slik rolleskikkelse.

Også Anne Hoff etterlyser mer personlighet og kløkt.

- Actionheltinnen har i stor grad blitt en klisjé. Det som skiller de gode fra de dårlige, er at karakteren er interessant og har en viss dybde, slik som "The Bride" i Kill Bill, nevner Hoff.

- For den som har en sterk personlighet, er også mye lettere å ta på alvor.

i_199129 i_199130 i_199132

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning