Smakfull ferie

Lyst på en annerledes ferie? Smak på edle årganger, spis godt og sov i vinbondens senger – og plukk gjerne druene som skal bli til neste års vin.

Publisert Oppdatert
Vin vokser med årene. Det gjør også vingårdsturismen i Italia. Mange vinprodusenter tilbyr i dag hoteller og restauranter i ypperste klasse. Her kan du sitte midt inne i vinmarken og med god utsikt nyte godt fra både kjøkken og vinkjeller. Andre produsenter tilbyr deg enklere pakker, basert på husmannskost og deltakelse under vinhøsten.

Over hele Italia finnes det vingårder som har dørene åpne for turister. De områdene hvor tilbudet kanskje er best utviklet - på en skala fra det rimelige til det eksklusive - er Piemonte i nordvest, Friuli i nordøst og Sicilia helt i sør.

Piemonte

- Vår filosofi er å ivareta mattradisjonene fra Piemonte og selvsagt la gjestene smake på vinene, forteller Roberto Damo, som for noen år siden bygget opp Villa Tiboldi i Canale, midt mellom Asti, Alba og Torino.

Vinmarken Trinità omkranser den lukseriøse villaen. Trinità har odlet mye vin som etter hvert har funnet veien til polhyllene her hjemme, og som gjest blir man selvsagt invitert på et besøk i vinkjelleren. Etter en lang dag mettet med store smaksopplevelser av mat og vin - gjerne også hos noen omliggende produsenter - kan det være deilig å legge seg på himmelsengen og la tankene fare gjennom de fantastiske takmaleriene.

Å bo hos Roberto Damo koster fra seksti til snaue to hundre euro per rom. Det er slett ikke ille!

Sicilia

Den sicilanske sommeren slår imot meg, idét jeg går av flyet i Catania. Etter en snarvisitt på fiskemarkedet - som har et utrolig utvalg av havets goder, som sverdfisk, tunfisk, hummer, sjøkreps - drar vi oppover mot den ruvende vulkanen Etna. Her ligger vinprodusentene på rekke og rad; Murgo, Barone di Villagrande, Benanti, for å nevne noen. Flere av dem tilbyr overnatting.

I en liten vinkjeller blir jeg vitne til den eldste produskjonsmetoden som finnes på Sicilia.

- Kun til eget bruk, smiler veterangjengen med snittalder rundt sytti år, mens de presser trebeltet stadig strammere om vindruene.

Ved siden av å jobbe med innhøstingen hos andre produsenter, lager de sin egen vin som gjæres i åpne marmorkar, mens en sky av fluer skjener over druesaften som gjærer så kraftig at boblingen ikke kan høres. Gamlegutta er svarte på hendene av druesaft og lure i blikket.

- Det blir god vin i år, konstaterer de tilfreds.

Langs veien sørover fra Catania, passerer jeg en mengde forlatte herskapshus. Adelen har falt på Sicilia, og mange praktbygg er forvandlet til spøkelsesslott. Sommerheten er ikke akkurat mindre når jeg ankommer Vittoria, som ligger på breddegrad med Tunis. Her har Giusto Occhipinti drevet Azienda Agricola Cos siden 1980, etter strengt biodynamiske prinsipper.

Han sitter med nesen godt nede i glasset idét jeg kommer inn.

- Ved å drive biodynamisk, sørger man for at jordsmonnet har en konstant kvalitet - og evne til å fornye seg, forklarer Giusto, før han igjen stikker nesen ned i glasset, skriver, lukter litt mer og smaker.

På kjøkkenet står hans kone og lager pasta med salsice, tomater og basilikum. Det er typisk siciliansk - og veldig godt!

Friuli

Navnet Friuli er en sammendragning av Forum Julio, Cæsars gamle handelsområde. Her har de altså svært lange vintradisjoner, og over hele verden er Friuli kjent for viner av høy kvalitet, særlig de hvite. Middelalderbyen Cividale, sør for Udine, er et glimrende utganspunkt hvis du skal kjøre litt rundt. Du tar deg raskt fram til kjente produsenter som Ronchi di Cialla, Livon, Venica Venica og Zorzettig.

Kombinert med all vinsmakingen er det også mulig å få seg noen minneverdige matopplevelser. Hvis du har fiskestang og primus i bilen, stopp ved en av de bre-grønne elvene som sprer seg utover mot Po-sletta, for ikke noe annet sted i Italia svømmer det mer ørret. Besøk Teresa og Franco i Stregna, hvor de driver den sublime restauranten Sale e Pepe. Opplev summen av Friuli på La Subida ved Cormons, hvor en overnatting kan anbefales på det varmeste. Og hvis du en dag finner ut at du kun orker middag, kjør til Trattoria da Mario, Enoteca dello Schioppettino, i Prepotto.

- Jeg kjører gjerne tvers over Po-sletta til Alto Adige, for å skaffe de beste, røkte svineknokene. Helst en gang i uka, forklarer Mario, mens han serverer det reneste Asterix og Obelix-måltidet.

På vinkartet hans står alle Schioppettino-vinene som produseres i Friuli. Og absolutt ingenting annet!

Vinhøsten 2006

Årets vinhøst i Italia starter i slutten av september i de sørligste områdene, og strekker seg til ut i oktober. Sommeren 2006 har jevnt over vært varm og ganske tørr, men med en normal mengde nedbør. De siste ukene før innhøsting vil være avgjørende for kvaliteten - selv om det aller viktigste grunnlaget ble lagt lenge før det var druer på vinstokkene. Enkelte mener 2006 vil bli en vinhøst å legge merke til.

Et drøyt halvår etter vinhøsten - i slutten av mai, hvert eneste år - presenteres resultatet av under et arrangement kalt Cantina Aperte, over hele Italia. De fleste vinkjellere tar imot besøk, og verter opp med litt mat og ikke minst vinprøver.

Basert på druer som du selv har vært med på å plukke?


Tekst og foto: Erik J. Laeskogen
i_183483

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning