Småfisk for sterke ganer i Helsinki

Når finnene møtes til den årlige Strømningsfestivalen, kan du nemlig lukte fisk helt opp til Senatsplassen. Da ligger salgsbåtene tett i tett; fra gamle forfalne sjarker til stolte galeaser med trekkspillende menn på taket. Byen og havnetorget er en eneste stor fest.

Publisert Oppdatert
Du bør helst være glad i sild hvis du har tenkt deg til bryggetorget i Helsinki i løpet av første halvdel av oktober. Og der er vi, i følge en finsk nyhetsjournalist som blir stående å beundre måten vi inntar de små majonesdekorerte "mjukingene" på.

Vi er tre norske svømmere som nettopp har avsluttet Nordisk mesterskap for 25 år + utenfor den finske hovedstaden, og som påstår overfor journalisten at det er en sammenheng mellom prestasjonene i bassenget og antall kilo fisk som konsumeres i løpet av et år. Journalisten ser litt tvilende ut, men lar tvilen komme oss til gode. En god forsidehistorie er det uansett, ler han.

Han er uansett mektig imponert over måten vi gnafser i oss en kvart kilo med frityrstekte "mjukinger" fra en av Finlands store innsjøer på, og lurer på om vi er klar over at dette er ferskvannsfisk fra de store innsjøene i nord. Det er vi overhodet ikke, og lærer dermed noe helt nytt om finske fiskearter.

Den friterte småfisken smaker helt vidunderlig, og vi kunne gjerne tatt en porsjon til med det samme. Men vi må smake oss videre gjennom alle bodene som bugner av godsaker. Her er nemlig store fiske-paellaer, friterte poteter, kjøttretter, havtornsyltetøy, svartbrød fra Åland, og alle mulige former for småfisk på boks.

Maritim sauna:

Finnene er verdenskjent for sine saunaer. Men en 150 år gammel galeas-skute med badstue er nok likevel ikke det jeg hadde ventet å finne ved kaia i Helsinki.
-Dette er en av 3-4 galeaser som har badstue om bord. Totalt er det vel ikke mer enn ti igjen av de finske galeasene nå i dag, forteller Prikko, som er kjøkkensjef om bord i M/ aux Vivan.

-her har vi det bra! Hver ettermiddag under festivalen fyrer vi opp badstua, ler det øvrige mannskapet, som bedyrer at de nok trenger minst en uke å komme seg på etter at uken er slutt.

Og vi tviler ikke. For kombinasjonen båt- og matfestival er i Helsinki som på de fleste andre steder. Det er like mye fest og moro som det er kjøp og salg. Her går det stort sett i sild, sauna og vin det meste av tiden, med noen timers søvn innimellom, forteller musikeren Jokke, før vi løper av gårde for å rekke flyet til Norge. Og med oss i bagasjen får vi to store glass med sild, som gave for at vi var så hyggelige å takke ja til å komme om bord å spise sild med mannskapet. Vi konkluderer med at finnene utvilsomt er bedre enn sitt rykte!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning