Små nyheter

Mobiltelefoner, digitale kamera og PC-er blir stadig mindre og får samtidig flere funksjoner og mer minne. Vi har sett på de små nyhetene.

Publisert Oppdatert
Mobiltelefonen

De første mobiltelefonene var store og tunge. Først kom de som veide flere kilo og kostet enda flere tusenlapper, så kom dagens mobiltelefoner. I begynnelsen var de for store til å putte i en gjennomsnittlig jakkelomme. Det er lenge siden de små mobiltelefonene kom og senere har man egentlig bare dyttet mer inn i de små telefonene. Faktisk ble de litt større da det ble vanlig med kamera.

De nyeste mobiltelefonene inneholder gjerne en mengde funskjoner. De mest avanserte fungerer som datamaskiner og har i tillegg både kamera, et fullstendig tastatur, bluetooth, mulighet for trådløs tilkobling og radio. Likevel er det ikke noe problem å få dem ned i en lomme eller en selskapsveske.

Et godt eksempel er Nokias N80 som har alt du kan tenke deg av funksjoner. Den veier 134 gram og er knapt 10 cm høy og 5 cm bred. Les mer om Nokia N80.

Digitalt kamera

Ditt første digitale kompaktkamera hadde kanskje 1,3 millioner piksler, var like stort som et valig kamera og kostet 3-4000 kroner? Også her har utviklingen gått fremover. For 3000 kroner får du i dag en god del mer for pengene, i tillegg har kameraene blitt mye mindre, hvis man ser bort fra avanserte speilreflekskameraer og liknende.

Et eksempel er Nikon Coolpix S5. Dette kameraet får man kjøpt for ca 2500 kroner og det har 6 millioner piksler (noe som vil holde i massevis for de fleste av oss). Vekten er bare 135 gram og kameraet er ikke mye større enn et kredittkort. Faktisk får man et kamera med inntil 10 millioner piksler for under 3000 kroner.

Les mer om Nikon Coolpix S5.

PC

Med bærbare PC-er er det kanskje litt flere ting som spiller inn når man skal velge modell. Noen av nyhetene har en større skjerm og dette krever selvsagt at resten av PC-en også blir større. Med en stor laptop har man bedre skjerm og bedre tastatur.

Men mange modeller blir også mindre og mindre, såkalte ultraportable PC-er. Disse er beregnet på folk som er mye på farten og som ikke ønsker å bære med seg store, tunge maskiner. Perfekt for den som reiser mye i jobben. Ytelsen er det ikke noe å si på. Også her har det blitt mer RAM, større harddisk og flere funksjoner i en mindre forpakning.

Blant annet har Asus modellen S6F med 11.1" skjerm. Denne veier i underkant av 1,4 kilo. Målene er 270.4mm x 191.2mm. Les mer om Asus S6F her.

i_205285 i_205283 i_205282

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning