Små nyheter - store hagegleder

Et beskjedent stativ med frøposer frister mellom melk og brød i mange dagligvarehandler. Tar du turen til nærmeste hagesenter, finner du et mye større utvalg.

Publisert Oppdatert
Vil du velge og vrake i et enda bredere sortiment, er det internett eller postordrekatalog som gjelder.

Både innen sommerblomster, stauder, krydder og grønnsaker kommer det nye sorter hvert år, skapt av planteforskere fra alle verdenshjørner - men sjelden fra Norge, hvis vi ser bort fra blomstereng-frøene.

- De internasjonale firmaene som utvikler nye frø, har sine salgskontorer i Holland og England, så det er dit vi reiser for å kikke på nyhetene. Noen får vi se i plantefelter og drivhus om våren ett eller to år før vi lanserer dem for kundene. Andre har vi bare sett på bilder og fått omtale av, forteller Bjørn Inge Børve, dagligleder i frøfirmaet Zimtrade.

Romantisk blomstring

Fra Solfang.no , en nettbutikk med hageutstyr og frø, kommer det både enkeltnyheter og nye forslag til kombinasjoner i romantisk stil.

Blant kombinasjonsforslagene er det fire nye sammensetninger: "Dufthagen", "Måneskinnshagen", "Purpur fløyel" og "Lynfrø".

"Dufthagen" går i rosa, lilla og burgunder toner, og består av fire frøposer med henholdsvis høye erteblomster, prydtobakk, skabiosa og en vakker akeleie kalt "Sweet Rainbows".

"Måneskinnshagen" er hvit, som en hjemlig parallell til Vita Sackville-Wests berømte hvite hage i England. Sju ulike frøposer inngår: Løvemunn, hvit solsikke, erteblomst, hagepoppelrose, prydtobakk, revebjelle og bunndekkende blomkarse.

"Pupur fløyel" er en dramatisk kombinasjon i dype fiolette og rød-svarte toner. Her finner vi erteblomst, rød solsikke, valmue, blomkarse og akeleie - sistnevnte med spesielle, klematislignende blomster.

"Lynfrø" er en smart miks av fire superraske frø til grønnsakshagen for den som er sulten og vil ha mat nå, eller i hvert fall i løpet av et par uker, og ikke minst for barn. Babay-gulrot, bladsalat, reddik og spinat står på denne menyen.

Ferdig plassert

Fra Hageglede.no - også kjent som Brumunddal Frø - kommer det flere nye frøbånd. Frøbånd vil si at frøene er ferdig lagt ut i et bånd, som deretter plasseres i bedet, og vannes og stelles ifølge instruksjonene på pakken.

Frøbåndet "Sneglebarriere" skal holde mange av de slimete skadedyrene unna, men dessverre må det visst sterkere lut til mot den verste sneglen av dem alle, den fryktede iberiasneglen. Uansett får man frodig blomstring i mange farger, anbefalt for veikanter og andre grenseområder i hagen.

Blant frøposene er den flerårige stauden fjørnellik (Dianthus) populær. Nye sorter som er lave og kompakte, er tilgjengelige i år. Velg mellom gult og rosa, og gled deg over blomstring allerede det første året dersom du forkultiverer inne.

En annen nyhet fra Hageglede.no er en lav, lys rosa Flittig Lise kalt "Victorian Rose". Også denne vil ha forkultur, men blomstrer som navnet sier flittig hele sommeren - og står gjerne i halvskygge.

Til tallerkenen har Hageglede.no en ny ampeltomat som skal ha ekstra god aroma, med det velklingende navnet "Gnom". Sitrongress, som gir frisk smak til sommerens salatdressinger og marinader, er en annen nyhet du kan drive fram selv.

Fornyede favoritter

Fra Zimtrade.no meldes det allerede om masse bestillinger på en av årets høyvokste nyheter, stokkrosen "Creme de Cassis". Den er fiolett, har store, åpne blomster, og hobbydyrkere som allerede har rukket å få frø i jorden, kan nyte blomstringen allerede i år. Alternativet er såing i juni/juli, og blomstring til neste år.

Gazania er også populært hos Zimtrade. I år kommer en lav, ny Gazania-sort i gult og rødt kalt "Daybreak red stripe". Gazania blomstrer hele sommeren og skal være enkel å få til.

Blant årvisse storselgere som blomkarse og blomsterert finnes det også nyheter. Zimtrade har hengeblomkarsen "Dayglow Mix", som skal bli tett og lubben og henge en liten meter ned fra ampelen. En ny blomsterert som høres forlokkende ut, er lys kremrosa "Mollie Rilestone", som får to meter lange ranker. "Sweetie Mix", en annen blomsterert-nyhet i blandede rosa- og lillafarger, blir derimot bare 25 cm og passer i ampler.

Plukk fra stativet

Store i butikk er frømerket Dæhnfeldt, som i år lanserer den nye serien "Albertines have", og Weibulls, som på sin side lanserer serien "Weibulls Selection Unique".

Begge seriene har mange spennende nyheter, først et par eksempler fra "Albertines have": Til blomsterbedet kommer kornblomsten "Black Boy" i svart-fiolett, som blomstrer fra juli til september. Til krydderhagen kan man prøve mexikansk estragon, også kalt kryddertagetes og lakristagetes. Brukes på samme måte som fransk estragon, til fisk, kjøtt og te. Urten får små oransjegule blomster.

I serien "Weibulls Selection Uniqe" kommer det ettårige, dramatiske sølvkjærlighetsgresset "Wind Dancer", som gjerne vifter med sine meterlange, florlette aks fra en stor krukke. Det kan også skape spennende struktur i et bed.

Weibulls vanlige frøserie har også mange nyheter, blant annet den ettårige prydtobakken "Perfume deep purple" i en spesiell, dyp purpurfarge. Den nye jordbærsorten Fragraria x ananassa med rosa blomster og velsmakende frukter hele sommeren, er flerårig, og skal forkultiveres inne allerede i februar-mars.

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning