Små kaker for store fester

Det minste kan faktisk være det beste. Også til nyttårsfesten.

Publisert Oppdatert
Du har kanskje hørt begrepet petit four, uten å vite hva det skjuler?

Petit four er fransk og betyr liten og ovnsstekt. Tradisjonen startet for lenge, lenge siden: Etter at de enorme ovnene i konditoriet var skrudd av for dagen, begynte noen ivrige konditorer å bake små kunstverk av deigrestene. Kakene stekte de på ettervarmen og dekorerte med nøysom hånd.

Variantene av petit four er utallige - og forskjellene store. Du kan også skape dine egne utgaver, gjerne miniversjoner av favorittkakene dine. Små suksessterter, kvæfjord eller sacher... selv har jeg tatt for meg fire klassiske småkaker; madelaine, caneleés bordelaise, fylte terter og mandelmakroner.

Til enkelte av disse kakene bruker jeg noen supre småformer. Disse er som matter laget av silikon som man kan steke flere hundre ganger på. Men du kan selvsagt bruke det du har tilgjengelig av former, bare husk å smøre dem godt!

Oppskrifter


MANDELMAKRONER

130 g skoldede mandler
170 g melis
80 g sukker
100 g eggehvite
litt kakao

Framgangsmåte:

Mandler og melis kjøres helt fint i food processor, og siktes.

Pisk marengs av eggehvite og sukker, vend inn mandelblandingen, vend inn litt kakao om du ønsker den varianten. Bruk en sprøytepose og sprøyt små pletter på bakepapir på stekebrett. La de så hvile i 20 minutter på benken før de stekes i 15-20 minutter på 170 grader. Avkjøl før de taes av brettet.

MADELAINES

3 egg
150 g sukker
litt salt
50 g creme fraiche
saft og finrevet skall av ½ sitron
40 g smeltet smør
100 g mel

Framgangsmåte:

Pisk egg og sukker, vend inn resten av ingrediensene. Fylles i små madelaineformer, sandkakeformer e.l. Stekes på 160 grader i ca 5 minutter.

CANELEÉS BORDELAISE

250 g melk
25 g smeltet smør
60 g mel
125 g sukker
1 egg
1 eggeplomme
50 g rom eller cognac
frøene fra ½ vaniljestang

Framgangsmåte:

Alle ingrediensene røres sammen, la røren svelle et døgn i kjøleskap.

Stekes i små former, helst caneleés-former på 220 grader i ca 30 minutter, avkjøles. De skal bli karamelliserte utenpå og kremete inni.

TERTESKALL

200 g mel
50 g smør
16 g eggeplomme
0,5 dl vann
litt salt
5 g sukker

Framgangsmåte:

Bland alle ingrediensene i en food processor, pakk deigen i plast og la den hvile en time kjølig før bruk.

Kjevle deigen syltynt og legg den over små terteformer, legg en ny form oppå og skjær til rundt kanten. Ved å steke med en annen form oppå blir det press på og tertene blir helt eksakte. Stek på 170 grader i ca 10-15 minutter til de er gylne. Avkjøl. Fylles med f.eks vaniljekrem og frukt.

Foto: Silje Eide i_242785

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning