Slik får du sove i sommernatta

Vi ligger og vrir oss mens vekkerklokka tikker og timene farer avsted. Hvordan klare å sove, når valget står mellom å ha det lyst og luftig, eller mørkt og kvelende?

Publisert Oppdatert
Endelig har vi fått den strålende sommeren vi lengtet etter. Vi klager ikke. Men det kan være vanskelig å få sove i et varmt, vindstille soverom. Vi ligger og vrir oss mens vekkerklokka tikker og timene farer avsted. Hvorfor sovner vi ikke?

Her er tipsene som kan gjøre sommernatta til en mer søvnrik opplevelse:

Enkle strakstiltak

* Kald dusj før du legger deg.

* Legg vekk dyna og bruk et laken i stedet.

* Ha rullegardinen halvt nede hele dagen, så rommet ikke blir så varmt.

* La vinduet stå på fullt gap på dagtid.

* Ha kaldt drikke på nattbordet.

Sirkulasjon

En elektrisk vifte kjøler ikke, men den gir en kjølende effekt. På samme måte som vinden.

For å hindre at vindusruta på soverommet blir varm, kan det være en idé å sette en bordvifte i vinduet om dagen. Det er nemlig glassflaten som i stor grad varmer rommet.

- Jeg vil råde folk til å prøve viften i butikken. Vi stiller ut alle våre, så da kan du gå bort og kjenne selv, sier Bengt Bårdsen, salgssjef for Elkjøp Norge. Han selger bordvifter som koster fra 79 kroner til 800 kroner.

Et problem med vifter er at de durer og bråker. Men ifølge Bårdsen finnes det flere som er så godt som stillegående. Det er gjerne ikke de som koster under hundrelappen.

Innvendig skjerming

Den solskjermingen det er enklest å gjøre noe med selv, er den innvendige. Å kjøpe en god rullegardin eller mørke gardiner som ikke er så tette at luften ikke kommer inn. Problemet med gardiner er at de som holder lyset unna, gjerne er laget i et så tett materiale at de blir "lufttette".

* Innvendige persienner, i tre, tekstil eller metall, kan være et alternativ. Men de egner seg ikke så godt til husmorvinduer som vippes opp.

* Plissé - kan fås i metall som skjermer mot varme og sollys.

* Texienne er et alternativ til persienne laget i tekstiler. De kan monteres mellom vindusglassene eller fritt. Baksiden er belagt med et varmeregulerende materiale som skal redusere solvarmen. Den brukes ofte på kontorer.

* Lamellgardiner kan være både luftige og mørke.

Som en tommelfingerregel er innendørs solskjerming halvparten så dyr som utendørs.

Utvendig solskjerming

- Det kjedelige er at nordmenn venter til den dagen sommeren setter inn, med å bestille persienner eller markiser, sier Kaare Sørensen i Celcius. De aller fleste forhandlere opererer med to til fire ukers leveringstid på sommeren.

Den utvendige skjermingen er den beste. Solvarmen må stanses før den når glassruta.

- En glassflate på en ganger en meter vil gi det samme som en panelovn på 600 watt i timen når sola står på. En markise, screen eller persienne stopper den varmen med 80 prosent, hevder Sørensen.

* Markisen er i tekstil, og kan slås ned så den dekker hele vinduet. Den finnes i mange kvaliteter, og noen steder kan du velge i 800 forskjellige "duker". Markisene er rimelige med tanke på vedlikehold.

* Screen henger vertikalt ned og går på styreskinner. Den har perforert duk.

* Persienner er helst i aluminium, men du kan også få dem i tre. De er litt dyrere med tanke på vedlikehold, fordi de inneholder så mange små deler som kan gå i stykker.

Hvis du har et standard vindu på en ganger en meter, koster det mellom 2000 og 2.500 kroner for enten screen, markise eller persienne.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning