Slik behandler du rosene dine

En av våre brukere gir oss tips om hvordan vi skal behandle rosene, slik at vi kan ha glede av dem så lenge som mulig etter at vi har fått dem hjem.

Publisert Oppdatert
Når du kjøper roser, skal du passe på at de er faste ved "basen" av hodet. (Ikke klem for mye på hvite blomster, da får de brune flekker!) Blomsten skal være godt utviklet, veldig små knopper er høstet for tidlig, og springer ikke ut. Det er STOR forskjell på rosetyper, og fastheten på hodet er den beste pekepinn på om de er ferske eller ikke. Noen roser har hoder på str med klinkekuler, mens andre er mer som en knyttet barnehånd - og de er ikke gamle og utsprungne for det. Sjekk også tykkelsen på stilken ved å se i "enden" av bunten. Tykke stilker er bra, de er mer solide (knekker ikke så lett) og trekker lettere vann.

Roser (og de fleste andre buntvarer) kan klare seg i 5-6 timer uten vann. Er de snittet, må de ha vann på fra butikken, og kan da klare seg i 6-7 timer før de bør i vann. Snittet må uansett fornyes før de settes i vasen.

Når du kommer hjem med rosene, vasker du vasen din i klorvann, fyller den med varmt vann (ca 50 grader) og rører ut et par ss sukker (sløyfes hvis du får med en pose med næring fra butikken) i vannet. Får du med en vitabric, skal den i vannet sammen med sukkeret. Hvis du ikke har det, så bruk et par dråper klor i stedet.

Så kommer det viktigste av alt: Rensing og snitting. Fjern alle blader og torner som kommer under vann, siden disse vil råtne og bli de rene bakteriebomber. Bruk en skarp kniv, og skjær av stilkene en og en på skrå. Sett rosen rett i vann med det samme du har snittet den, snittet forringes svært raskt. Pass på at du får av hele den gamle sårflaten, ellers vil den fungere som en propp, og hindre at rosen trekker vann. Prøv å få snittet så langt som mulig, men det viktigste er altså å komme gjennom hele stilken.

Det er vanskelig (for ikke å si umulig!) å få et skikkelig snitt med en vanlig kjøkkenkniv. En tapetkniv er det beste, de er svært skarpe, lette å håndtere og rimelige i innkjøp. Velg en liten en. Mange blomsterbutikker selger også snittekniver - det er virkelig verdt prisen. Be gjerne om en demonstrasjon av snittingen! Og du - ikke skjær deg..

Den vanligste feilen når rosene faller sammen er at de ikke er ordentlig snittet. Noen eldre damer av "den gamle skolen" gyver løs på rosestilkene med dødsforakt, og banker dem flate med kjevle eller hammer eller hva de nå finner på å bruke. IKKE GJØR DET! Stilken består av masse masse små sugerør, og du kan jo prøve å banke et sugerør flatt og se hvor mye du klarer å suge opp. Saksa er også helt ubrukelig, siden den klemmer og knuser sugerørene slik at de blir mer eller mindre tette. Heldigvis har de fleste fått med seg det, så de bruker kniv i stedet, men de vet ikke at de må skjære gjennom stilken. Vi får ofte retur på roser som er såvidt skrelt på den ene siden. Det blir som å skrape av fargen på sugerøret... Hjelper ikke så mye, altså.

Som med tulipaner, liker rosene å stå kjølig om natta. Og jo varmere du har det hjemme, jo kortere vil de stå.

Oppsummering:
*Forsikre deg om at rosene er ferske
*Bruk helt ren vase
*Bruk varmt vann (ca 50 grader) og litt sukker
*Husk holdbarhetsmiddel
*Rens stilkene godt
*Bruk en god, skarp kniv og skjær stilkene på skrå, helt igjennom
*Sett rosene i vasen umiddelbart
*Holdbarheten forlenges hvis rosene får stå kjølig om natta og når du ikke er hjemme

Foto: Dreamtime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning