Slanger i paradis

Denne høsten er det giftige slanger – mengder av giftige slanger – som skal skremme vettet av oss i kinosetene. Men blir vi skremt?

Publisert Oppdatert
Du vet hva du får når du løser billett til en film kalt "Snakes on a Plane". Du får servert en historie som er fullstendig usannsynlig, og huff så full av dødsfarlige dyr. Det er en film som ligner på mange du har sett før: Forvokste edderkopper, haier med enorm intelligens, rabiesbefengte St. Bernhardshunder, eksotiske øyer fulle av T-Rexer... Bare fantasien setter grenser for hvilke onde beist som kan puttes inn i en skrekkthriller fra Hollywood:

En som vet å sette pris på filmer med skumle dyr, er Einar Aarvig. Filmkritikeren ble frelst han som elleveåring så "Marksommer", med en purung Kevin Bacon på rollelista.

- En skikkelig rip-off av Spielbergs "Haisommer", kommenterer Aarvig i dag.

Men "Marksommer" gjorde såpass inntrykk at han gjerne ser den om igjen.

Natur vs. kultur

Aarvig påpeker at budskapet i filmer som dette - akkurat som i western- og naturkatastrofefilmer - er at det straffer seg å forsøke å heve seg over naturen.

- Filmskapere har til alle tider vært oppatt av dette møtet mellom natur og kultur. Den første King Kong-filmen er et tidlig eksempel og "Snakes on a Plane" har mye av det samme motivet, der ville slanger er fanget på et høyteknologisk fly, påpeker Aarvig.

- Men det er én viktig forskjell mellom de to filmene. King Kong er litt menneskelig, man får sympati for ham. Slanger derimot, er noen uberegnelige kryp som er selve symbolet på ondskap i flere kulturer. Å være redd for slanger er vel nesten et urinstinkt hos mennesket, bemerker Aarvig.

Motgift

Så hvorfor setter vi oss i kinosalen for å la oss skremme av dyr som er ekstremt store, smarte, ekle eller helst alt på en gang?

- Noen mener dette er typisk for vår del av verden. Siden vi lever i gjennomindustrialiserte land med en så bedøvende kultur, kommer skrekkfilmen som et slags motsvar på dette. Og man kan nok støtte opp om denne teorien ved å se på hvor det lages mest skrekkfilm. Det er i USA, Europa, Japan og delvis i Korea, forklarer Aarvig.

Han tror likevel at det også kan være andre forklaringer på hvorfor vi ser på disse filmene.

- Å se en skummel film kan sammenlignes litt med det å ta en berg-og-dalbane: Man blir skremt, men vet samtidig at man aldri er i ordentlig fare. Manndomsprøve-aspektet er også veldig viktig, tror Aarvig.

- Det er vel kanskje derfor denne typen film er så populær blant ungdommer, man kan liksom tøffe seg litt ved å tørre å se den. i_193706 i_193704

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning