Skjærgården for begynnere

Selv landkrabber setter seil i Stockholm. Fjäderholmarna er skjærgården for begynnere.

Publisert Oppdatert
- Det er sånn stockholmerne unnslipper byen, forklarer Gwenaelle Cantaert.

Dette vet hun, for i går spiste hun lunsj med noen utvalgte på Djurgården. Det var de som anbefalte henne å dra hit. Verken hun eller kjæresten Frederic De Thibault angrer tiltaket. Med denne utsikten, i dette klimaet, er det belgiske paret villig til å fortrenge førsteinntrykket av Sveriges hovedstad som kjølig og ekskluderende.

- Vi elsker den, sier Gwenaelle og ler.

- Men vi synes jo det er vel vanskelig å komme inn på nattklubbene.

Bøljan gulblå

Uteliv er ikke det som står i hodet på Marie-Louise Schöldtz. Det vil si, det er nettopp det det er. Sammen med sine to døtre har også hun satt seg på fergen fra Dramaten og Nybroplan. De har ikke vært lenge på bøljan blå før jentene får vann på mølla.

- Kolla! utbryter Alva (6) når forlystelsesparken Gröna Lund og andre sentrale severdigheter seiler opp langs rekka.

I likhet med kystsvensker flest har familien Schöldtz egen båt til rådighet. Men i dag får andre klare brasene. I dag er det fri, understreker Marie-Louise, og legger ikke skjul på at hun gleder seg vel så mye som de små.

- Det er fint vær. Butikkene er stengt. Da tillater vi oss å være turister. Fjäderholmarne er så nær. Vi reiser ut og tar en matbit. Så spaserer vi litt.

Pippi-stil

Fjäderholmarna er nær - "innan du ens lämnat staden", som det heter i brosjyren. Med andre ord trenger du ikke være spesielt sjøsterk for å takle overfarten. Mulighetene er desto flere når du klapper til kai etter en snau halvtime. Mens junioravdelingen fort bykser om bord i lekesjørøverskipet, Pippi-style, er det mang en senior som lar seg lokke av varmen fra glassblåserhyttene.

Gitt idyllen nå til dags, hvem skulle tro at området i sin tid var militært? I 50 år var det forbudt for sivile å stige i land her. I 2007 er det meste lov, bortsett fra å plukke blomster. En trøst for naturbarn i alle aldrer er det rike fuglelivet.

En annet trekkplaster er teatersatsingen i strandkanten. Tidligere har "Vi på Saltkråkan" så passende vært satt opp. Denne sommeren står Molières "En nödig man" på plakaten, med forestillinger til medio august.

Best of

Skjærgården som sådan består av over 24.000 øyer, holmer og skjær. Hvis du vil oppleve mest mulig på kortest mulig tid, er Strömma Kanalbolagets "best of"-runde et alternativ. Ikke bare er turen guidet. Den foregår med et av de klassiske fartøyene fra det forrige århundreskiftet, ærverdige M/S "Östanå I".

Apropos epoken er det flere kunstnere enn Ulf Lundell som har latt seg inspirere av de "öppna landskap". August Strindberg var fan. Det samme var skrivende krefter som Roland Svensson, Ernst Didring og Aleister Crowley, uten sammenligning for øvrig.

En moderne penn som norske lesere vil ha et forhold til, er krimforfatteren Stieg Larsson. Kjennerne vil huske at det er ved gjestebrygga på Arholma at journalisthelten Mikael "Kalle" Blomkvist først blir viklet inn i saker og ting i bestselgeren "Menn som hater kvinner".

Whiskymuseum

Det er ikke fritt for at man blir tørst i havgapet. Da kan Mackmyras kombinerte lager og museum være redningen, iallfall for de voksne. Selskapet står bak Skandinavias angivelig første og eneste singelmalt-whisky.

- Vi har to omvisninger hver dag. Du får tre smaksprøver, frister ekspeditør Göran Söderberg.

Dog er han merkelig alene akkurat denne dagen. Han har en teori om hvorfor.

- Omvisningen tar en time, begynner han.

- Og da blir det en time mindre i sola.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning