Singel boligkjøper, er det virkelig mulig?

2 av 3 urbane husholdninger består av bare én person, uten store muligheter til å kjøpe drømmeboligen. Hvordan skal du som singel komme deg inn i boligmarket?

Publisert Oppdatert
( kvinnesiden.no .)Mange enslige leier bolig, og går dermed glipp av verdistigningen i boligmarkedet som for de fleste av oss er den beste (og ofte eneste) muligheten til å bygge opp egenkapital.

Når vi vil låne til bolig, blir vi gjerne møtte med følgende betingelser:


  • Du får maksimalt låne 2,5-3 ganger årslønnen

  • Du får maksimalt låne 80 prosent av kjøpesummenHva gjør du da, når du har én årslønn og lite med egenkapital?

1. Lag et budsjett
Kriteriet om 2,5-3 ganger årslønn sier veldig lite om dine evner til å betjene et lån. Det hjelper ikke å ha høy lønn hvis du har mye studiegjeld, høye forbrukslån eller bidragsforpliktelser. Har du en grei lønn og få økonomiske forpliktelser, kan du ofte kunne greie å betjene et høyere lån enn lønnen i utgangspunktet tilsier.

Har du andre innekter enn lønnen din? Vurderer du for eksempel å leie ut ett rom i boligen du ønsker å kjøpe, får du leieinntekten som må med i betraktningen.

Du behøver ikke betale avdrag på lånet. Det holder med at du legger inn rentekostnader i budsjettet. Husk også at du får 28 prosent skattefradrag på rentekostnader. Se her for mer om det i Eie eller leie bolig .

Lag et budsjett som viser at du kan betjene lånet du trenger for å kjøpe bolig.

2. Lokal bank
Etabler kundeforhold til en mindre lokal bank. Overfør lønnkontoen din og eventuelle andre bankkonti til en slik bank (ikke sparebank 1, DNB Nor eller lignende)
Lokale banker har bedre kundebehandling, og foretar vanligvis en helhetsvurdering av økonomien din istedenfor å slavisk følge 2,5-3 ganger årslønnen-regelen.

3. Unngå betalingsanmerkninger
Sørg for at du ikke har betalingsanmerkninger. Har du noe utestående så gjør opp for deg, slik at betalingsanmerkningene slettes. Hvis ikke, reduseres garantert dine muligheter til å få lån.

4. Stabil inntekt
Har du hatt stabil inntekt over tid, kan de være avgjørende. Er du i fast jobb, men vurderer å for eksempel starte som selvstendig næringsdrivene, så er vårt råd at du venter med det.

5. Spar litt
Forsøk å spare litt penger. Gjerne gjennom Boligsparing for Ungdom (BSU), som er en skattegunstig spareordning til første bolig for de under 34 år. Du kan spare opp til 100 000 kroner.

Selv om det ikke monner veldig som egenkapital, vil det vise banken at du har evne og vilje til å spare.

Er du over 34 år - spar likevel på en høyrentekonto. Din evne til å spare viser seg. Dessuten vil du trenge en egenkapital på 100.000 i de fleste tilfeller, såfremt du ikke har¿

6. Noen som kan stille sikkerhet¿
Har du familie som kan stille sikkerhet for deg i form av pant i egen eiendom eller som kausjonist? Det vil gjøre det lettere for deg å få lån til hele boligens kjøpesum.

Er du blant de mange uten denne muligheten er sparing den eneste utveien.

7. Sjekk offentlig ordninger
Det offentlige har forskjellige låne- og støtteordninger. Mer om det finner du her Dårlig råd og lyst på egen bolig ? Har du krav på for eksempel bostøtte, vil det bedre budsjettet ditt. Får du Startlån kan det kompensere for manglende egenkapital.
Så er du KLAR til å møte banken
Du ønsker for all del å unngå bli møtt av en bank med "firkantede" regler og dårlig kundebehandling. Så hold deg langt unna de store bankene, vi anbeflaer en liten og lkal bank som har tid og lyst til å ta seg av de små kundene.

Men først:
Kontakt din lokale bank hvor du allerede har opprettet et kundeforhold. Be om et møte med en kunderådgiver. Møt godt forbredt, og ta med følgende:


  • Ditt budsjett som viser at du kan betjene lånet

  • Dokumentasjon på at du har stabil inntekt

  • Kopi av sist års selvangivelse som viser din økonomiske situasjon

  • Eventuell annen tilleggsinformasjon som styrket bildet av deg som økonomisk ansvarligGjør rede for hva slags bolig du ønsker å kjøpe. For bankens risikovurdering er det viktig at det er en bolig med stabil verdi. Se Hvordan finne drømmeboligen for mer informasjon om hva du skal legge vekt på ved valg av bolig.

Les mer om kvinners økonomi og rettigheter hos kvinnesiden.no .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning