Sikker betaling på nett

Det er en god stund siden det var skummelt å kjøpe og betale ting via internett. Nå er det både enkelt og sikkert å få det til.

Publisert Oppdatert
Vi handler stadig mer på internett. Og selv om det fortsatt er mulig å få tilsendt faktura enkelte steder, så er det aller enklest og mest vanlig å dra frem VISA-kortet eller et annet betalings-/kredittkort.

Som regel trenger du bare å fylle ut et skjema med navn og kontoopplysninger før kjøpet er i boks. Men av og til kan utenlandske nettbutikker være litt lite samarbeidsvillige. Da er det grei å ha et alternativ.

Paypal er kjent over hele verden og er en et ganske vanlig alternativ i utenlandske nettbutikker og f.eks på Ebay (som forøvrig eier Paypal). Her oppretter du en konto og lagrer kontoopplysningene dine, slik at de ligger klar neste gang du har bruk for den. Du trenger altså ikke å fylle ut skjemaer bare for å oppdage at opplysningene du gir ikke blir akseptert.

Paypal tilbyr 3 forskjellige typer kontoer: For privatpersoner (Personal Account), for deg som øverfører store summer (Premier Account) og en for firmaer (Business Account). Det er mest sannsynlig den første kontotypen som er aktuell for deg som bare kjøper enkelte ting på nett.

Trygt og enkelt

Når en nettbutikk eller tjeneste gir deg muligheten til å betale med Paypal, så trenger du bare å taste inn brukernavnet ditt og passordet og godkjenne kjøpet. Det går fort og er veldig enkelt å bruke. En bekreftelse blir alltid sendt til e-postadressen din, slik at du har en kvittering på kjøpet. Det er også grenser for mye penger du kan overføre med Paypal-kontoen din. Dette beløpet kan variere, men stort sett er grensen 500$ eller 500 EURO på en personlig konto.

Du får ganske rask support via e-post om du sitter fast. Riktignok kreves det at du kan gjøre deg forstått på engelsk (skriftlig), men de leter muligens ikke etter skrivefeil heller.

Les mer om Paypal her.

En ting du bør være obs på er at det i en lengre periode har blitt sendt ut falsk e-post som kan se ut som den kommer fra Paypal. Du blir bedt om å oppgi opplysninger som kan gi avsenderen adgang til din konto. Om du får en slik e-post, så bør du videresende den til Paypal og evt. sjekke om den kommer fra dem.

Selv om det er relativt trygt å betale på internett med VISA eller andre kort bør man være litt kritisk. Store, kjente nettbutikker er trygge, men man vet aldri med nettbutikker man aldri har hørt om og privatpersoner. Om det gjelder en nettbutikk kan det være lurt å gjøre et søk på nettbutikkens navn. Da vil man ofte få opp en del treff som viser erfaringer fra andre som har brukt den aktuelle nettbutikken. i_202133

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning