Scrapp en fotokalender

En fotokalender er en gave som varer hele året, sier Geirun Riste i Hobbyhimmelen.no. Hun har laget en fantastisk scrappekalender, og nå viser hun deg hvordan du kan lage

Publisert Oppdatert
"Hverdager er de beste. De er fulle av eventyr" , sa Anne Kath Vestly.

Din hverdag, barnas, mannens, vennenes, ja, alle har vi små eventyr som bør bevares og deles med andre. Mange av oss lager albumsider eller scrapper om de mange små øyenblikkene i livet, og nå til jul er det koselig å kunne sitte og mimre over året som har gått.

En gave som bringer glede hele året er en kalender. Det er for eksempel ikke alle besteforeldre som ser sine barnebarn så ofte, men de kan få følge dem gjennom året gjennom bilder. Kanskje du har en ekstra god venninne du deler alt med? Gi henne et lite minne om året som har gått, og på deres vennskap. Det finnes mange grunner til å gi en liten bit av dine minner som gave. Noen ganger for å hjelpe den som ikke husker alt. Hvert år får vår gamle bestemor og oldemor en kalender på veggen. Der er bilder av barn, barnebarn og olderbarn, og vi skriver opp når vi er på besøk. To dager kan føles som en måned når du er aleine, og da er det godt at det henger et minne på veggen om at sønnen og familien var hos deg i forgår.

Å lage en kalender trenger ikke å ta veldig lang tid. Men det kan selvfølgelig gjøre det hvis du koser deg, og mannen tar oppvasken og legger barna, fordi du faktisk driver på med årets julegaver. Den kalenderen du får oppskrift på her er scrappet av Hilde Røisehagen som er designer for HobbyHimmelen. Hun har brukt det som i scrapbooking er det vanligste formatet, nemlig 12" x 12" (30cm x 30cm). Formatet velger du selv, og kan også være avhengig av hvor du får tak i kalenderen din.

Dette trenger du:

  • En kalender uten bilder (eventuelt med bilder om du limer en dekkende kartong over). Du finner kalendre i scrappebutikker og hobbyforretninger.

  • Ett eller flere foto for hver måned.

  • Kartong som bakgrunn

  • Mønstret papir som dekor. Det finnes månedsark som er spesielt laget til kalendre, men alt kan brukes.

  • Lim, penn og saks/skjærebrett/kniv

  • Annet pynt etter ønske.

1.

Begynn med å sortere ut bildene du ønsker å ha med. Lager du kalendre til flere familiemedlemmer, kan du enkelt få kopiert de bildene du vil bruke for å ha til alle kalendrene. Har du barn kan det være koselig å velge ut bildene sammen. Velg gjerne bilder som har en liten historie du kan skrive litt om på siden, eller noe som betyr noe for mottageren.

I nedre hjørnet av bildet har Hilde pyntet med et lite snøfnugg som er stanset ut med en punch. Hun har festet det med en liten splittbinders.

2.

Velg ut kartong til bakgrunnen. Det finns veldig mange kvaliteter å velge mellom, avhengig av hvor du handler. Det er veldig effektfullt med en kartong med litt tekstur i. Det gir litt liv i den ensfargede overflaten og et mer eksklusivt uttrykk. En hvit bakgrunnskartong som du ser blant annet i januar og juni, gir et veldig lett og luftig uttrykk.

På tittelen til Februar er det brukt gamle merkelapper med klisterbokstaver på. Merkelappene er limt på, og en liten hyssing binder hver bokstav sammen.

3.

Bruk noen få mønsterpapir som står i stil med kartongen. Har du svart/hvite bilder, står du helt fritt i valg av farger og mønstre. Prøv ellers å matche fargen på kartongen og mønsterpapiret til bildet og velg gjerne et småmønstret ark. Store mønster som dekker hele arket er vakre å se på, men vanskelige å sette bilder på uten å forstyrre harmonien. Mønsterarkene i denne kalenderen er fra en serie månedsark, så da er valget lett.

En trenger ikke dekorere mye på en side, og her er det små Loopy Brads (splittbinders med en liten hempe) som er ankerpunkter for den grønne hyssingen som snirkler seg rundt siden.

4.

Velg lim som egner seg til ditt bruk. Det finns mange ulike typer lim. Og til papir, foto og kartong lønner det seg å bruke fototape. Den får du vanligvis i små flate firkanter, og mange har nok en pakke liggende i en skuff. De fleste av disse limene er laget slik at de ikke kleber helt fast fra begynnelsen, og det gir deg tid til å flytte på ting om du ikke ble fornøyd. Har du småbilder eller noe pynt du vil fremheve, kan du bruke en 3d-limpute som bygger opp et par millimeter.

Å klippe ut små figurer i samme mønsterpapir eller kartong som du har brukt, er en enkel måte å pynte. Her har Hilde svertet kantene på hjertene med litt brunt blekk (Distress Ink) for å få et gammelt utseende.

5.

En fin måte å fremheve bildet på er å lage en fotomatte. Det er et bakgrunnsark som er litt større en selve fotoet, og lager en ramme rundt bildet. Det kan ofte være nok med et par millimeter på hver side.

For å få et litt mykere uttrykk, har Hilde rundet av hjørnene på fotoet og fotomatten med en hjørnepunch. Avrundede hjørner var også populære på 70-tallet, og punchen er artig å bruke i album om den tiden. Noen har sikkert foto liggende fra den tiden, med runde hjørner.

6.

Nå har du alle deler som skal til og da er det tid for å montere kalenderen. Begynn med din bakgrunnskartong. Legg deretter på mønsterpapir, fotomatter, foto og pynt. Når du er fornøyd med siden limer du delene sammen på bakgrunnskartongen som du siden limer inn i den tomme kalenderen din.

Paper Piecing (PP) er en teknikk der du tegner og klipper ut deler i papir som settes sammen til en figur. Du kan finne mange maler til figurer både i bøker og på nettet.

Jeg ønsker deg lykke til med din kalender, og kos deg med juleforberedelsene!


Artikkelen er levert i samarbeid med Hobbyhimmelen.no.

Se hele kalenderen her:


=images) value = 0; show(value); }


i_224779 i_224798 i_224800 i_224802 i_224804 i_224803 i_224806

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning