- Vi må ha sex

Kommunikasjon legger grunnlaget for god sex, men det holder ikke å bare prate.

- Vi må ha sex
- Vi må ha sex
Publisert Oppdatert

- Mens vi snakker nå, er det fire millioner mennesker som har sex i verden, og femti tusen har sex med mer enn én person, smiler Tone-Berit Lintho i RFSU da vi møter henne for offentliggjøringen av deres undersøkelse "Sex og kondom og sånn" .

Og selv om det kommer frem at Nordmenn er de som er mest fornøyde med sexlivet sitt i Norden, er det likevel stor interesse for hvordan man kan kommunisere i forholdet for at sexen skal bli enda bedre.

Unngå problemfokus

- Vi prater sammen for å tirre hverandre opp og om hvordan vi vil ha det i sengen, dette gjør vi ikke bare på soverommet, men også over en kaffekopp på kjøkkenet, sier Lintho.

Allmennlege og styreleder i RFSU, Kjell-Olav Svendsen, advarer samtidig om det å fokusere på problemene fremfor det som faktisk er bra.

- God kommunikasjon handler ofte om å ikke bli for problemorientert og heller gjøre det beste ut av situasjonen. Sex skal jo være gøy, og vi kan gjerne dele fantasier, men det er for eksempel aldri noen høydare å dele erfaringer om tidligere sexpartnere med sin nåværende partner, sier Svendsen.

Si forsiktig i fra

Han synes det er sunt å dele tanker med hverandre, for eksempel å fortelle hva man liker og ønsker, uten at man sårer hverandre. Men det er alltid visse saker som er best å holde for seg selv.

- Hvis du plutselig ikke tenner på partneren din av en spesifikk grunn, som for eksempel for mye kroppshår eller at kroppen hans eller hennes har blitt slapp i det siste, skal man trå veldig varsomt.

Da er det om å gjøre å si dette på en skånsom måte som ikke fører til at man er stygg mot partneren sin. Man kan for eksempel nevne forsiktig "jeg tenner på en glatt hud uten så mye hår, kan du ikke prøve det da?", og la det henge litt i luften etterpå.

Kommunikasjon skaper som regel trygghet, og dermed også bedre sex med partneren. Men, til syvende og sist er det én ting som Svendsen mener er absolutt viktigst;

- Vi må ikke bare snakke om sex, vi må ha det også!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning