Vårkåt og beskyttet

Antallet klamydiadiagnoser bare øker og øker. En ny pakke som inneholder både kondomer og glidemiddel gjør at du nå kan være beredt til enhver tid.

Publisert Oppdatert
Årets MixPack fra RFSU er fargerik og fresh, og inneholder fire av de mest populære kondommerker; Cho-San, Okeido, Easy og NamNam. I pakken finner du også glidemiddelet Klick silikon og et tøft kondometui som passer perfekt i veska eller baklomma. Klick silikon er et nytt glidemiddel i 100% silikon - som gjør det deilige enda deiligere. Årets velutstyrte kondomkit gjør deg følgelig beredt til enhver anledning når de lyse, varme vårnettene setter inn.

Klamydiatallene eksploderer

RFSUs nye MixPack lanseres som et ledd i å øke kondombruken i Norge. Undersøkelser viser at vi nordmenn er verstinger i kondombruk - 3 av 5 nordmenn mellom 16 og 25 år bruker sjelden eller aldri kondom. Samtidig øker tilfellene av seksuelt overførbare infeksjoner i Norge. I 2005 ble det påvist nærmere 20.000 nye tilfeller av klamydia - en økning på hele 14% fra året før!

Da SINTEF i fjor foretok den første befolkningsbaserte undersøkelsen av prøvetaking for klamydia i Norge fant forskerne ut av 44 % av jentene og bare 4 % av guttene var blitt testet ved 20-årsalder. En av seks kvinner hadde fått påvist klamydia minst en gang ved 25-årsalder. Nå viser nye tall fra Folkehelseinstituttet at testaktiviteten har steget, i takt med at antallet positive klamydiaprøver øker. Avdelingsdirektør Jon Hilmar Iversen i Sosial- og helsedirektoratet ser alvorlig på utviklingen:

-- Det er svært positivt at flere tester seg for klamydia - jo flere vi får diagnostisert, jo flere får vi behandlet. Samtidig ser vi alvorlig på økningen i antall positive klamydiaprøver, sier han.

Jentene flinkest

Av de 19 973 nye klamydiatilfellene som ble registrert i 2005 var 61 % kvinner, 38 % menn, og 1 % ikke oppgitt kjønn. Kjønnsfordelingen reflekterer i stor grad at det er kvinner som er flinkest til å oppsøke helsetjenester for hjelp og behandling, da det ikke er noe som taler for at det faktisk er flest kvinner som får klamydia.

Det er flest unge som får klamydia, hele 60,5 % av tilfellene i 2005 var under 25 år. Tendensen med stor økning i sykdomshyppigheten følger en internasjonal trend, og liknende utvikling ses i en rekke sammenliknbare land.

Lite symptomer

Både kvinner og menn kan ha klamydia i lengre tid uten å ha plager eller merke symptomer. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg, slik at man unngår varige skader. Kondom er som kjent den eneste prevensjonen som også beskytter mot kjønnssykdommer, og det er på høy tid at også nordmenn erkjenner farene ved å ha ubeskyttet sex.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning