Utroskap - slutten på forholdet?

Norske kvinner og menn er stadig mer utro, og skilsmissestatistikken øker. Men er det mulig å finne tilbake til hverandre?

Publisert Oppdatert
Omtrent halvparten av alle ekteskap ender med skilsmisse, og en av de hyppigste årsakene er utroskap. Siden 1987 har Folkehelseinstituttet undersøkt sexvanene våre hvert femte år. I 2002 spurte forskerne 10 000 personer mellom 18 og 49 år, og resultatene viser at utroskap er svært vanlig.

29 % av de spurte mennene og 23 % av de spurte kvinnene svarte at de har hatt sidesprang en eller annen gang mens de var gift eller samboende. Tar man med de som hadde kjærester de ikke bodde sammen med stiger tallet vesentlig.

Selv om utroskap er et svik som kan komme til å bli en så stor belastning at forholdet ryker, kan det finnes håp om at dere kan jobbe dere gjennom det. Mange er helt sikre på at de vil forlate partneren om han er utro, men det er først når man står med begge bena godt plantet opp i problemene at man kan vite hva man kan leve med og ikke.

I følge health24.com er følgende punkter viktige å huske på etter et sidesprang:

-For at et forhold skal kunne overleve utroskap må den bedratte få tid og rom til å sørge og til å jobbe seg gjennom sinnet og aggresjonen mot den utro parten.

-Forsøk å finne ut hva sidespranget betydde for din kjære. Kanskje følte h*n seg tilsidesatt og ensom, til tross for at dere var sammen. Uansett hva dere kommer frem til unnskylder ikke dette det at han var utro, men det kan gi noen forklaringer på hvorfor h*n valgte å bedra deg.

-Begge parter må ta ansvar for å bygge opp forholdet igjen. Dere må bli enige om hva dere trenger av hverandre for å kunne leve sammen, og vær for all del ærlige.

-Selv om det kanskje ikke føles slik, så spiller det stor rolle om det er første gangen eller ikke. Hvis det er den tredje eller fjerde gangen partneren din bedrar deg bør du vurdere hvorfor du velger å bli i forholdet, siden partneren din tydeligvis ikke legger like mye i det som det du gjør.

-Ikke plag deg med detaljer. Når de gjorde hva, hvordan de gjorde det, og hva han tenkte på da de gjorde det, spiller ingen rolle, det vil til syvende og sist bare gjøre deg mer lei deg. Å unnskylde partneren ved å innbille seg selv at det var tredjepersonen som nærmest "tvang" han til å bedra deg fører heller ikke noe godt med seg.

-Snakk med vennene dine, men vær sikker på at du kan stole på dem, slik at jungeltelegrafen ikke begynner å summe. Om du skal klare å leve videre krever det at du ikke konstant blir minnet på at du har blitt bedratt fra mennesker du knapt kjenner.

-Søk hjelp. Å gå til en samlivsterapeut er ikke noe svake mennesker gjør. De sterkeste erkjenner at utfordringene med å bli i forholdet kanskje er for store, og at man derfor kan ha behov for hjelp. Å snakke med en tredjeperson som ikke kjenner dere fra før og dermed ikke velger side, kan gjøre at dere ser saken i et nytt lys.

-Forsøk å ikke bli paranoid og altfor nysgjerrig. Ikke sjekk mobilen hans, og forsøk å stole på at han faktisk skal i et møte etter jobb. Om dere krangler om slike ting hver gang dere ser hverandre blir det vanskelig å finne tilbake til den gode følelsen dere hadde tidligere. Samtidig må han sørge for å gi deg den tryggheten du trenger.

-Om du skal bli eller gå er det bare du selv som kan finne ut av. Snakk med venner og familie, bruk tid, og vær ærlig med deg selv. Vet du med deg selv at du ikke kommer til å klare å stole på partneren din igjen er det ingen vits i å fortsette forholdet.

Kilde: health24.com i_213308

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning