Unngå julekrangel

Slik får dere juleroen til å senke seg i hjemmet.

Unngå julekrangel
Unngå julekrangel
Publisert Oppdatert
Du skal være vertinne, samboer, mamma og kokk. Du skal smile, være glad og lykkelig, positiv og fyllt med energi. Tanken er vel og bra, men man kan da ikke være super woman til enhver tid?

Nei, kanskje ikke, men det er iallefall mulig å nyte tiden sammen med familien samtidig som man skal varte hele gjengen opp. Det handler om å bestemme seg for at dette er kos og avslapning.

- Velg perspektivet om at julen er en rolig høytid, og at du skal hygge deg og være avslappet. Det er litt sannhet i alt. Ja, julen kan være stress. Og den kan være rolig. Begge deler er sant. Du har makten til å velge hvilken sannhet som passer deg best. Da kommer du deg også ut av offerrollen. Du har styringen, sier Terje Nordkvelle, sertifisert coach og kommunikasjonsekspert til Kvinneguiden.no.

Ha empati for partneren

Kjenner du at personen som står deg nærmest irriterer fletta av deg når du stresser med ribba? Eller synes du at mannen din bruker unødvendig mye tid på å klage over alt han skal få på plass før jul? Når den ene er irritert og den andre ikke er det, handler det om å ha empati for partneren sin.

Les også: Ha en fredfylt jul

Les også: Når du gruer deg til jul

Les også: Stresset i førjulstiden?- Ha empati for den som er stresset. En utskjelling eller syrlig kommentar handler i 90 prosent av tilfellene om avsender. Ikke ta dette personlig. Det handler ikke om deg. Se bak oppførselen. Let etter grunner til at vedkommende oppfører seg på denne måten. Kanskje du kan hjelpe? Vær stor nok til å ikke kaste deg ut i en krangel, råder coachen.

I tillegg understreker Nordkvelle at det er lurt å gå med museskritt.

- Ved å gå sakte demper du stress, du blir mer harmonisk og du legger merke til mennesker, natur og julestemningen rundt deg. Prøv det. Det virker umiddelbart! La julen bli en "gå sakte-aksjon".

Tid til kjærlighet

Samlivet er noe av det som kan bli mest utfordret når man ikke har muligheten til å fokusere så mye på hverandre, siden det skjer så mye annet rundt en i julen. Coachen mener samtidig at samlivet er den investeringen som gir størst avkastning. Et innskudd i samlivsaksjer gir umiddelbar og enorm gevinst.

- Vi bruker åtte timer på jobben hver dag for lønnen vi mottar. I samlivet kan noen få timer, eller kanskje minutters investering gi gode resultater, sier han.

Han oppfordrer par å sette av tid til hverandre.

- Skru av mobilen og konsentrer deg om den andre. Har du ikke tid? Svar da på dette spørsmålet: "Hva er viktig for deg i ditt liv?"

stress2-220 Jul2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning