Transplantert penis måtte fjernes

Kinesiske kirurger tok seg tydeligvis vann over hodet da de tidligere i år gjennomførte en penistransplantasjon på en mann som hadde mistet kjønnsorganet i en ulykke.

Publisert Oppdatert
Kjønnsorganet til den uheldige kinesiske mannen ble så skadet i en ulykke at legene ikke klarte å redde det. 44-åringen satt derfor igjen med en centimeterstor stump som ikke kunne brukes til stort.

- Livskvaliteten hans hadde sunket dramatisk, sier Dr Weilie Hu, kirurg ved Guangzhou General Hospital, skriver Guardian.

Det var i 1998 man for alvor begynte å snakke om penistransplantasjoner. En ledende italiensk kirurg søkte om tillatelse til å gjennomføre en transplantasjon, og så for seg at både uheldige menn som hadde mistet kjønnsorganet i en ulykke og transseksuelle som ønsket seg en ekte penis, kunne få hjelp.

Den italienske legen fikk aldri gjennomslag for ideen, til dels fordi han ikke hadde fullgode kandidater til å stille opp, og til dels fordi forskere og leger var usikre på om en transplantert penis noen gang ville fungert normalt.

Den kinesiske mannen tok sjansen, og operasjonen skal ha vært vellykket. Etter 10 dager viste tester at organet hadde full blodtilførsel og mannen klarte å urinere på vanlig måte.

Fjernet etter 14 dager

Dessverre varte ikke lykken lenge. På grunn av store psykologiske problemer hos den opererte mannen og kona hans bestemte han seg for å få kjønnsorganet kuttet av igjen.
Den franske legen Jean-Michel Dubernard, som tidligere i år gjennomførte den første ansiktstransplantasjonen, sier at psykologiske problemer er svært vanlig blant pasienter som gjennomgår en transplantasjon av synlige organer.

- Det er ikke lett å se en død persons hender på seg selv, eller en død persons ansikt når man ser seg i speilet, skrev han i rapporten etter ansiktstransplantasjonen.

Han er derfor ikke overrasket over at den kinesiske mannen og kona syns situasjonen ble for vanskelig, og spesielt siden det ikke var sikkert at mannen noen gang kunne få ereksjon med den nye penisen.

i_190992

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning