Til kamp mot sædcellen

Menn har fortsatt bare to metoder for å stoppe sprelske sædceller: Kondom eller sterilisering. Nå forskes det på p-plugger for menn.

Publisert Oppdatert
- Menn ringer stadig til meg, og er desperate etter et prevensjonsmiddel. Kvinner er i økende grad skeptisk til alle former for hormonbehandling - og menn føler seg skyldige i at deres partner er presset til å ta så mye ansvar for prevensjon, sier androlog Ken Purvis.

Mens kvinnene har hatt sin spiral, kan mennene nå få et tilsvarende remedium. I USA er utprøvingen av p-plugger utvidet etter overveldende interesse, melder BBC News.

Doble plugger

Den nye innretningen blokkerer sædlederne, og blir satt inn via et hull i pungen. Silikonplugger blokkerer sædcellenes ferd ut av kroppen. To plugger blir festet med et lite mellomrom i hver av de to sædlederne. Hvis sperm passerer forbi den første pluggen, vil sædcellene fanges opp av den andre pluggen.

En pilotstudie blant 30 menn viser at implantatet var effektivt. Studier blant aper konstaterte at prevensjonsmetoden virket, og at befruktningsevnen kom tilbake når innretningen ble fjernet. Inngående undersøkelser må imidlertid til for å undersøke om det samme er tilfelle hos menn som bruker pluggene over flere år.

- At det kan kreve to plugger for å hindre passasje av sædceller, indikerer hvor ineffektive pluggene kan være. Hva med variasjon i anatomi, som størrelsen av sædledere? Vi må huske at et mannlig prevensjonsmiddel må bli 100 prosent effektivt. Du trenger relativt få sædceller for å gjøre en kvinne gravid, sier androlog Ken Purvis.

Også Ole Erik Iversen, professor ved Haukeland universitetssykehus, er skeptisk.

- En kroppsdel som det blir satt klemme på eller som har vært plugget igjen, må som oftest fjernes, og syes sammen igjen. Dette lar seg gjøre rent teknisk, men resultatene med tanke på ny befruktning er ikke overbevisende, kommenterer Iversen.

Testing i oktober

Menn som frykter at det bygger seg opp et stort trykk i de nedre regioner, kan imidlertid beroliges.

- Sædproduksjonen avtar, slik at det ikke hoper seg opp uante mengder foran pluggen, forklarer Purvis.

Shepherd Medical Company begynner å teste pluggene i midten av oktober. Alle mennene som deltar i forsøket, har fått de barna de ønsker seg, og ville ellers ha foretrukket sterilisering. Disse vil prøve ut metoden i to år.

- Hvis det nye produktet fungerer godt, kan man tenke seg at det ikke er verre enn for kvinner å få satt inn en spiral, sier psykolog Ingela Lundin Kvalem, som har forsket på ungdommers bruk av prevensjon.

Hun viser til at gutta ofte bruker kondom når de er unge. Siden er det kvinnene som tar over ansvaret, ved å bruke p-piller eller spiral.

En ulempe med pluggene er at de ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Det kan dessuten ta flere år før det nye produktet kommer på markedet her til lands, ifølge Ulla Ollendorff, seniorrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet.

- Det tar lang tid å teste nye prevensjonsmidler. Og det er produsenten som bestemmer om metoden eventuelt skal markedsføres - avhengig av resultater av utprøvingen. Før "pluggmetoden" kan markedsføres, må produsenten også sørge for at midlet er EC-merket etter EUs direktiv, sier Ollendorff.

Fram til da kan menn velge mellom sterilisering, kondomer eller den usikre "hoppe av i svingen-metoden".

- Men ingen av dem er tilfredsstillende, poengterer Ken Purvis.

FOTO: Christine Erlbeck i_211213

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning