Sidesprang

Støtter utroskap

Sosiolog stiller spørsmål ved sidesprang i ny bok.

UTROSKAP: Er det virkelig bra for et parforhold?
UTROSKAP: Er det virkelig bra for et parforhold? Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

I motsetning til hva man kunne forvente, viser en ny studie at folk som er polyamorøse (lever i et åpent forhold), viser tegn til å føle større intimitet med partneren sin enn de som er monogame.

Den kanadisk-irske studien, publisert i Psycholoy & Sexuality, fulgte 284 polyamorøse og monoamorøse menn og kvinner, og så på deltakernes relasjoner i form av elementer som intimitet, tillit og lidenskap, og deres "sosio-seksuelle stillhet". Scorer man høyt på sistnevnte, er man i atferd og holdning åpen for tilfeldig sex.

Greit å være utro

Deltakerne svarte på en rekke spørreskjemaer og få, men interessante forskjeller kan spores:

Både mannlige og kvinnelige polyamorøse viste merkbart større intimitet enn monogame. Og mannlige polyamorøse, men ikke kvinner, var svært åpne for tilfeldig sex.

- Hvis du ikke blir tatt med buksene nede, er utroskap et rasjonelt valg, sier den amerikanske sosiologen Eric Anderson, som nettopp har utgitt boken "The Monogami Gap. Men, Love and The Reality of Cheating".

Anderson argumenterer til Huffingtonpost.com, at monogami er ødeleggende for kjærligheten.

Elsker sin partner

Han synes det er rart at samfunnet i dag er mer fordømmende overfor mennesker som har vært utro enn mot folk som tar ut skilsmisse grunnet utroskap, og dermed kaster mange års historie og kjærlighet over bord og flytter rundt i barns liv, bare på grunn av en digresjon. - I motsetning til hva mange tror, er ikke menn utro fordi de ikke elsker sin partner. De gjør det fordi de ønsker å ha sex med andre. Men det står i"samfunnet" at de ikke får lov til dette. Anderson mener det er på tide vi utvider vår måte å se på relasjoner og blant annet omfavner åpne forhold og polyamorøse.

Begjæret dør ikke

Ifølge Anderson mister erfarne menn mye av nytelsen og lysten når de har vært i et fast forhold i to år. Og det kan handle om at de ikke matcher partneren sin rent følelsesmessig, ikke på grunn av sex. - Men vårt begjær dør ikke ut. Det går over til andre enn vår faste partner. Og mange tror at når sexlivet dør, så dør forholdet. Men det er ikke sant. Det er først da at forholdet virkelig begynner, sier Anderson.

Ærlighet

Men hva da med ærlighet, noe som er viktig i et forhold? - Ærlighet kan være både bra og dårlig. Menn lyver om utroskap mest fordi at hvis de ba om tillatelse til å ha sex utenfor ekteskapet, ville de trolig blitt nektet det, og deretter utsatt for overvåking og avhør - og kanskje også bli forlatt. Derfor passer ikke ærlighet sammen med det å ha en fast partner og sex med andre, forklarer Anderson. - Utro menn erkjenner at ærlighet er den sikreste måten å avslutte et forhold på. Menn koser seg på si for moroskyld, men de elsker sin partner. Ellers kan partneren gå fra dem, sier sosiologen. Anderson hevder at det ikke er utroskap i seg selv som ødelegger forholdet. Det er urimelige forventninger som at forholdet skal begrense muligheten for variert sex som ødelegger forholdet.

Åpne forhold

- Jeg er ikke for utroskap. Jeg er for åpenhet og rettferdighet. Når begge parter i et forhold har lyst til det, og innser at deres partner vil bli lykkelig av utenomekteskapelig sex, og at de derfor ønsker at partneren skal få lov til det, har paret kommet langt med emosjonell ærlighet og bort fra sjalusi, sier han. Men hvis partneren din ikke er enig om dette, mener Anderson at utroskap er en fornuftig handling. - Egentlig er utroskap en rasjonell handling, hvis du ikke blir tatt på fersken, og det blir ikke folk flest, tror Anderson. Det er ikke bare menn som føler på denne måten, kvinner er også utro.

- Monogami er et problem for alle, sier sosiologen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning