S.O.S - varsel for klåing!

Sommer er høytid for tilfeldig sex og kjønnsykdommene florerer, statistikk fra i fjor viser at flere tusen nordmenn fikk klamydia.
- Kvinner er flinkest å teste seg hos lege, sier sykepleier Øygunn Leite Kallevik.

Publisert Oppdatert
Varmt vær lokker frem det beste i oss, av og til så mye godt at vi blir naive og blinde og ikke tar forholdsregler. Men neste gang du nyter fred, sex og ingen fare, se opp for det store S.O.S - seksuelt overførbare sykdommer!

Lite kunnskap

I 2006 ble det registrert 21 000 tilfeller av klamydia, en økning på 5000 tilfeller i løpet av tre år. Mange går også gjerne rundt med det uten å vite om det. Kjønnsykdommer er noen av de vanskeligste sykdommene i verden å få fordi man må være svært intim og personlig for å spre dem. Men hvorfor er de da så mange som blir smittet?

Ett svar er at folk ikke vet hvordan de skal behandles, forebygges eller unngås.

Festivaler, utefester og boblende alkoholnedkjøling, lite klær, mye hud og sexy selskap - vi kan bli opphissset av mindre! Det er lett å falle pladask for kveldens utkårede og det handler om å kose seg, nyte livet og ha deilig og morsom sex. Men problemene som dette kan føre med seg, kommer gjerne ikke snikende før uker etterpå, eller kanskje merker du ikke noe til det i det hele tatt! Det er nettopp derfor du bør være forsiktig.

- Det absolutt viktigste er å bruke kondom, noe nordmenn ikke er flinke til, sier sykepleier ved Poliklinikken for seksuelt overførbare sykdommer ved Haukeland Universitetssykehus, Øygunn Leite Kallevik.

En seksuelt overførbar sykdom er en sykdom som spres primært gjennom seksuell kontakt, enten det er gjennom oral-, vaginal-, eller analsex.

Kanskje har du vært den snille go-jenta som aldri har vrikket deg over på den ville siden, men som plutselig blir fristet uten at du visste hva engangspartneren din har vært borti?

Eller kanskje er du den som liker å ha det moro med mange på en gang, uten å tenke over hva du egentlig samler inn av "basselusker"?

Kvinner flinkest

- Den vanligste kjønnsykdommen er Kondylomer, eller kjønnsvorter. Både gutter og jenter kan få dette, men merker det ikke alltid. Det er nemlig bare 20 til 30 prosent som har synlige vorter. Det er et virus som smitter, og da får man synlige vorter på kjønnsorganet eller man merker det på symptomer som for eksempel kløe, forklarer Kallevik.

En annen valig kjønnsykdom er klamydia;

- Det som er skummelt med den er at den ofte ikke gir noen symptomer, isåfall kan det ta lang tid, forteller lege og sexolog Haakon Aars på Lommelegen.no

Nordmenn velger oftest å droppe kondomet, Kallevik tror at det er mye på grunn av at HIV- og aidsfrykten er liten. Og sykepleieren forteller at alkohol og uforsiktighet er blant de fremste årsakene til den brutale spredningen av kjønnsykdommer blant nordmenn, men selv om kjærlighet er i lufta om sommeren, sier sykepleieren at poliklinikken opplever en jevn strøm hele året av personer som vil teste seg for kjønnsykdommer.

Likevel er det kvinner som er flinkest;

- Det er flest kvinner som tester seg, jeg tror det er fordi de er flinkere til å passe på seg selv og menn synes kanskje at det er vanskeligere å gå til legen, sier Kallevik.

Bruk kondom

Sykepleieren tror at mange kvinner dropper kondom fordi det er bedre uten og mange går på p-piller som beskytter mot graviditet. Men hun råder kvinner til å ikke la seg presse til noe de ikke har lyst til;

- Det er mange jenter som føler seg presset til sex. Det er også viktig å aldri la deg lure til å ikke bruke kondom, noe man må passe spesielt godt på når man drikker alkohol, sier Kallevik.

I følge tidsskriftet Hospitalet har SOS-klinikken i Bergen pasienter fra 15 til 80 år men de fleste er fra 20 til 35 år.

Overlege ved SOS-klinikken, Turid Thune, har tidligere uttalt til Hospitalet at nordmenns kondombruk er en trist historie;

- Man tenker ikke sykdom under sex, sier Thune.Fakta om seksuelt overførbare sykdommer:

Klamydia er blant de vanligste kjønnsykdommene. De vanligste symptomene er smerte under samleie og utflod fra penis eller vagina. Men grunnen til at klamydia er så vanlig er at de fleste mennesker som får sykdommen ikke kjenner noen symptomer før etter flere uker, måneder eller til og med år!

Og selv om du ikke ser noe til symptomene er det likevel viktig at du går til legesjekk om du har hatt tilfeldig sex. Klamydia kan nemlig gjøre mye skade i kroppen din over lang tid. Beste måten å unngå klamydia på er å bruke kondom.

Infiserer halsen

Gonorè er en annen vanlig bakteriell seksuell overførbar sykdom, den er lik klamydia på mange måter; blant annet ved at den har samme langsiktige effekt, og mange merker ikke symptomene før flere måneder etterpå. Symptomer på gonorè inkluderer brennende følelse når man urinerer, menn kan oppleve hvit, gul eller grønn utflod fra penisen. Sykdommen kan også infisere halsen.

Sår

Syfilis er en seksuelt overførbar sykdom med en skremmende historie bak seg. Sykdommen overføres om man er i direkte kontakt med et syfilissår som kan komme på ytre deler av kjønnsorgan og på munn samt inni vagina og anal.

Fordi sårene kan komme på steder hvor et kondom ikke dekker, er det fremdeles en risiko for å få sykdommen. De små, smertefri sårene av tidlig syfilis kan gjerne lege seg selv, men det betyr ikke at sykdommen er borte, bare at det blir vanskeligere å merke eller behandle.

Unge kvinner utsatt

Trichomoniasis er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen blant aktive, unge kvinner. Noen kvinner tar feil av sykdommen og tror det er en vanlig bakterieinfeksjon i vagina siden symptomene er svært like; klumpete utflod, sterk lukt fra vagina, smerter under samleie, irritasjon og kløe. Menn kan også få sykdommen men har sjelden symptomer.

Om du er en ung kvinne som har fått diagnosen Trichomoniasis , er det viktig at partneren din får samme legebehandlig som deg. Trich påvirker nødvendigvis ikke mannen så mye, men han kan gi det tilbake til deg!

Lus

Skabb er en form for lus som lever i kjønnshårene og området rundt, det kan også spre seg til andre hårområder som under armene og på øyenbryn. De blir vanligvis spredd gjennom seksuell kontakt men de kan også overføres gjennom sengetøy og klær.

Symptomene inkluderer kløe på kjønnsorganet, synlige lus eller egg. Skabb er ikke det samme som hodelus og blir nesten aldri overført til hodet eller håret. Ryktet om at du må barbere av deg kjønnshåret om du er smittet, stemmer ikke.

Fra munn

Herpes er en annen kjønnsykdom som kommer i to former HSV1 og HVS2. HVS1 er oftest assosiert med forkjølelsessår/munnsår, og HSV2 blir ofte assosiert med kjønnssår. Men man kan overføre herpes fra munn til kjønnsorgan og motsatt. Herpessymptomer kan behandles med en anti-virusmedisin, men viruset kan ikke kureres.

Folk med herpes må vite at de kan overføre viruset selv når de ikke har sår eller andre symptomer. Selv om kondombruk kan redusere risikoen for herpessmitte, er man ikke 100 prosent sikker da herpes sprer seg fra hud til hud.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning