Sikre perioder like sikre som p-pillen

En ny studie konkluderer med at bruke "sikre" perioder som prevensjon kan være like effektivt som å bruke p-piller. Norske gynekologer er skeptiske.

Sist oppdatert
Tyske forskere står bak den oppsikstvekkende undersøkelsen. Forskerne holdt øye med kroppstemperaturen og slimet i livmorhalskanalen hos 900 kvinner for å finne ut når kvinnene befant seg i en sikker periode.

Professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Universitetet i Oslo, Britt Ingjerd Nesheim, mener metoden er uegnet for de aller fleste kvinner.

- Dersom man bruker de sikreste av disse metodene, er det bare en drøy uke igjen hver måned hvor man kan ha samleie - i tillegg til menstruasjonsperioden, sier Nesheim.

- Én ting er å få til å beregne periodene. En annen ting er å holde seg i skinnet, legger hun til.

Mye skal klaffe

For at metoden skal være så sikker som forskerne skal ha det til må kvinnen kjenne sin egen kropp og syklus svært godt. Kvinnene i undersøkelsen hadde alle en stabil menstruasjonssyklus, de var relativt velutdannede, og mange av de var godt etablerte med mann og barn allerede. Nesheim mener derfor at gruppen ikke er representativ, siden kvinnene i denne gruppen i mye større grad enn gjennomsnittet praktiserer metoden riktig.

- Mange kvinner har noe uregelmessig menstruasjonssyklus, og da kan man ikke bruke denne metoden. Man vet aldri når menstruasjonen kan bli uregelmessig, sier gynekolog Mette Moen.

- Når folk flest bruker slike metoder blir de ikke sikre, for når det kommer til stykket så bruker man dem ikke ordentlig. Metodene legger så store restriksjoner på menneskers liv at de ikke blir gjennomført, legger Nesheim til.

Vanskelig å gjennomføre

Både Moen og Nesheim mener at å bruke sikre perioder for å unngå å bli gravid i stor grad fører til at det blir tatt sjanser, sjanser som noen ganger ender i en graviditet. Det at flere undersøkelser viser at kvinnens seksuallyst er på det sterkeste like ved eller under eggløsningen, når hun er fruktbar, gjør at det blir enda vanskeligere å holde seg på matta når det gjelder.

Konklusjonen i den tyske studien viste at bare 0,4-0,6 prosent av kvinnene som brukte sikre perioder korrekt ble gravide per år. For at et prevensjonsmiddel skal sies å være like bra som p-piller må det ha under én prosent uplanlagte graviditeter per år. Helt sikkert er det altså ikke å bruke p-piller heller.

- Det aller sikreste er jo å ikke ha sex i det hele tatt, sier Nesheim.

Kilde: forskning.no

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2007, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også