Sexprat er utroskap

Internett er en av hovedårsakene til at det i dag er større sjanse for å være utro enn for fem år siden.
- Utroskap er mye mer enn fysisk seksuell kontakt, sier professor Frode Thuen.

Publisert Oppdatert
Lurer du på om partneren din deler intime detaljer med andre på Internett, har du i følge psykolog Frode Thuen lov til å være bekymret. Men det er forskjell på personer; for noen kan utroskap være verbalt, for andre skal det et samleie til for å ødelegge et forhold.

Verbalt utro

Vi har opplevd en enorm utvikling av Internett de siste årene, mulighetene for kommunisering har etterhvert blitt utallige, vi møter gamle kjente og nye interessante mennesker bare ved hjelp av noen få museklikk.

Internett byr på mye over grensen i form av bilder, video, lyd og direkte kontakt. Professor og psykolog Frode Thuen forteller at internettflørting og søking etter spenning på nettet har vært en hyppig årsak til samlivsproblemer hos klientene hans.

- Det er veldig individuelt hva man betegner som utroskap, folk har forskjellige grenser. Mange mener at utroskap er når man hemmeligholder viktige opplysninger for partneren sin. Sjekker man opp noen på nettet gjennom å avsløre intimdetaljer, vil jeg si at dette er en form for utroskap, sier Thuen.

Psykologen har etterhvert blitt samlivsekspert gjennom mange møter med klienter som trenger hjelp i forhold. Han tror at utroskap er langt mer enn fysisk seksuell kontakt, for eksempel kan det være å dele hemmeligheter med andre.

- Utroskap kan jo være episoder der man for eksempel chatter med noen på Internett. Forteller du i fortrolighet til en annen enn partneren din hvordan du har det hjemme, hva du tenker og hva du savner, vil partneren din gjerne føle det som et svik fordi du deler noe som burde være mellom dere og ingen andre, sier Thuen.

- Egne grenser

Teknologi og softwareprogram utvikles i rekordfart, ser man for eksempel bare fem år tilbake i tid, har mye skjedd siden den gang. I dag har vi blant annet flere kommuniseringskanaler i form av chatterom, mail, blogger og velkjente Facebook. Det er enkelt å komme i kontakt med mennesker fra fortiden som man har hatt relasjoner med, og det er liten tvil om at dette er noe som høyner sjansene for fristelser og utroskap - i flere former.

- På Internett kan man flørte uten at det har så mye mer betydning enn akkurat det. Man kan chatte under falsk identitet og dermed sette egne grenser for hvor langt man vil gå, og det er ikke vanskelig å finne en man kan skrive om for eksempel sex med, sier Thuen.

Han forstår at det blir fokus på Internett som et hovedorgan til utroskap;

- Internett er jo større nå enn før, og utroskap der er mest aktuelt, sier han.

Pene og utro

Samlivseksperten tror likevel ikke at fristelser er vanskeligere å unngå selv om Internett utvikles og kommuniseringskanalene blir flere.

- Jeg tror verken at det er vanskeligere eller lettere på Internett enn andre steder. Man må forsøke så godt man kan å ikke falle for "ulovlige" fristelser uansett hvor man befinner seg, sier Thuen.

Likevel er han ikke i tvil om at visse personer er mer utsatt for utroskapsfarene enn andre og dermed har de også større sjanse for å være utro.

- Vi har sett at mennesker som ser bra ut og er i gode posisjoner i samfunnet, er mer tilbøyelige for å være utro. Dette er fordi de har størst sjanse for å treffe andre mennesker mer hyppig, dessuten vinner de kampen om å komme noen vei på kjønnsmarkedet, sier Thuen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning