Sex på julebord

Styr unna utro-farene!

Publisert Oppdatert
Temaet er evig aktuelt, utroskap på julebord går igjen hvert eneste år. Vi gir deg tipsene for å unngå sexfellene!

Flørting er lov!

- Grensen går ved klining, mener samlivsrådgiver Solveig Vennesland.

Hun mener derimot at det er helt greit å flørte gjennom å danse tett, ta på hverandre med glimt i øyet, men absolutt ikke å kline eller gå til sengs med hverandre.

- Ha heller sex før du går på julebordet så du er metta, råder Vennesland.

Hun forteller at det skjer forferdelig mye utroskap i Norge og at hun stadig samtaler med par som sliter med ettervirkningene av utroskap.

- Det skjer grusomt ofte, men man kan gjøre noe for å unngå å havne blant statistikken. Du kan bestemme deg i forkant av julebordet om hva du ikke skal gjøre, hør med partneren din hva han eller hun opplever som sårende og tenk over hvilke konsekvenser utroskap får for ditt familieliv, sier rådgiveren.

Unge verst

Professor, psykolog og samlivsekspert ved UIB, Frode Thuen, forteller at utroskap som utarter seg på julebord oftest skjer blant yngre mennesker.

- Dette er fordi yngre mennesker enten ikke er etablerte eller har giftet seg enda, de har gjerne ikke barn og lever i mer uforpliktende forhold enn eldre mennesker, sier psykologen.

Han er derimot usikker på om utroskap skjer mer i juletiden sammenlignet med resten året, men mener at sjansen for å være utro er større enn ellers når vi fester med alkohol og koser oss med kolleger.

- Jobben er den største sjekkeplassen, sier han.

Ikke bare fysisk

Psykologen tror ikke det finnes faste regler for hvor mye man kan tillate seg å flørte med andre enn sin partner.

- Det går ingen objektiv grense ved hvor langt man kan gå gjennom å flørte med en annen person. Men man kan si at mennesker kan føle seg sviktet på mange måter, ikke bare seksuelt. Man kan bedra partneren sin også ved å dele intime hemmeligheter og utlevere sitt forhold. Utroskap ligger i sviket som partneren føler og blir såret av, ikke bare det fysiske som å kline eller ha sex, forklarer Thuen.

Samlivsrådgiver Vennesland tror at det finnes mange enkle grep man kan bruke for å unngå fristelsen.

- Spør deg selv om det er så lurt å være med hjem på nachspiel når det er tydelig at personen som inviterer deg har erotiske hensikter, sier hun.

Thuen råder julebordgjengere i parforhold å tenke nøye over konsekvensene av å være utro.

- Tenk igjennom hva man utsetter seg selv for, sin partner og ikke minst sine barn. Dersom man vet at man blir lett påvirkelig og ukritisk ved inntak av alkohol, bør man begrense inntaket da vurderingsevnen svekkes. Det er bedre å være føre var, sier Thuen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning