Oppbruddstid

Hvorfor er det så komplisert å gjøre det slutt, og hva er akseptable måter? Kanskje er det like greit å sette bort jobben til noen andre?

Publisert Oppdatert
- Hvis ikke jeg ble koblet inn, ville forholdet tatt slutt før eller siden likevel, unnskylder Bernd Dressler (52) seg.

Siden august har den tyske separasjonskonsulenten avsluttet 82 forhold for mennesker som punger ut framfor å si de vonde ordene selv. 20 euro - rundt 160 kroner - tar Dressler for å gjøre kort prosess over telefon. Prisen er 50 euro for å meddele brudd ved personlig oppmøte, og for 20 euro ekstra henter han klientens eiendeler hos eks-kjæresten. Alt må betales på forhånd.

- Dette er en jobb som alle andre. En sykepleier som arbeider med døende pasienter, opplever mye verre stress, mener Dressler, som har bred erfaring med både vraking og dumping fra sitt eget liv.

Firmaet hans, Trennungsagentur.com, er ikke alene på dette markedet. Konkurrenten Schlussmachen.com tilbyr ulike "sluttpakkeabonnement", blant annet koster det 35 euro å få hjelp med å avslutte inntil 10 brudd på tre måneder, via telefon. Et noe dyrere alternativ involverer avskjedsgaver: Vin og sjokolade for kvinner, øl og chips til menn.

Bare én måte

Det har aldri vært enkelt å si til noen at man ikke vil være sammen med dem lenger. "It's a dirty job, and someone's got to do it" - nærmere bestemt deg selv, mener Per Arne Dahl, prest og forfatter av boken "Den store kjærligheten".

- Hvis man erkjenner at et forhold utløser mer vondt enn godt i mennesker, og mellom dem - og man allerede har forsøkt forsoning og forandring - må man bare ta ansvar for å avslutte det, prediker Dahl.

Han pleier å si til ungdom at de bør ha mot til å bli kjærester, men også ha mot til å avrunde et forhold når det ikke er dekning for det.

- Men det bør gjøres på en skikkelig måte. En skikkelig måte er ikke å sende en sms eller e-post om at forholdet er slutt. Det er heller ikke å sende en kamerat eller venninne som budbringer. Å involvere et eksternt byrå er i alle fall ikke noen skikkelig måte, understreker Dahl.

- Det finnes bare én måte som er anstendig og verdig: Å møtes ansikt til ansikt, og bruke tid på å snakke sammen.

Verdighet

Psykolog og familieterapeut Kirsti Haaland påpeker hvor viktig det er at folk får beholde verdigheten i en slik situasjon.

- Det er ikke til å unngå at man sårer den andre parten, sier familieterapeuten, som mottar besøk fra en del personer som vil ha hjelp til å gjøre det slutt.

- Men ingen bør hyre hjelp til bruddet, med mindre det er fare for vold, mener hun.

Bernd Dressler bruker normalt fra tre til fem minutter på å meddele at et forhold er finito. Ingen utdypninger. Ingen diskusjoner. I forkant av telefonsamtalen har han bedt klientene oppgi tre grunner til at forholdet må ta slutt.

- Vanlige grunner er sjalusi, ny partner, at partene snakker for lite med hverandre, samt at de har ulike planer for framtiden, forteller han.

En typisk kunde hos Dressler er kvinner mellom 20 og 25 år.

- Kvinnene sliter med å komme seg ut av forholdet. Når de vil gjøre det slutt, bedyrer mannen at han skal endre seg. Men etter to til tre uker er situasjonen som før, bemerker Dressler.

Likeverd

Også her til lands er kvinner de som hyppigst tar initiativet til samlivsbrudd.

- Hovedgrunnen er og har vært mangelen på likhet og likeverd, hevder Kari Moxnes, professor i familiesosiologi ved NTNU.

- Dagens unge kvinner forventer en likedeling av plikter og rettigheter. Men fortsatt er det gjerne de som tar hovedtyngden hjemmet - og tilpasser sitt yrkesaktive liv til at de har barn, utdyper Moxnes.

- At forhold går i stykker, skyldes ofte uløste individuelle problemer, mener Per Arne Dahl.

Mange gjør de samme feilene i forhold etter forhold, og tar ikke tak i hvorfor dette skjer. Hva som skjedde mellom Jennifer Aniston, og medspilleren Vince Vaughn vites ikke, men motspillerne fra "The Break-Up" klarte ikke samspillet utenfor filmsettet. Fra før av er Aniston kjent for det stormfulle ekteskapsbruddet med Brad Pitt. For og møtes og skilles ser ut til å være livets gang. Særlig for filmstjernene.

i_233044

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning