Markerer Verdens Aidsdag med gratis kondomer

I dag har én av 150 mennesker på jorda HIV. Den 1. desember åpner Kondomeriet grytidlig, for å markere Verdens Aidsdag med gratis kondomer til alle.

Publisert Oppdatert
Hver dag blir 12.000 personer smittet av HIV. 1.800 av disse er barn under 15 år. Totalt er 40 millioner HIV-smittet, som betyr at én av 150 mennesker i verden har HIV.

HIV vokser i Norge

I Norge er andelen HIV-tilfeller betraktelig lavere, og omlag 2.500 er HIV-smittet. Men veksten er økende. I 2000 registrerte helsemyndighetene 100 nye HIV-smittede i Norge. I 2004, hadde antall nye registrerte HIV-tilfeller økt med 150 prosent, til 252 smittede. Den samme trenden skjer også i andre europeiske land.

Til tross for denne utviklingen unnlater mange nordmenn, og da spesielt unge under 25, å bruke kondom ved samleie.

- Mange nordmenn slurver med kondombruken fordi de anslår sannsynligheten for å bli smittet som svært liten. Men i tillegg til HIV, finnes det også mange andre kjønnsykdommer. I dag er kondom det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer, sier seksualrådgiver Kjersti Antonsen hos Kondomeriet.

Gratis kondomer

Kondomeriet vil markere Verdens aidsdag med å åpne sin butikk i Karl Johans gate 8 klokken syv om morgenen den 1. desember. Der vil alle bli servert pepperkaker og få gratis kondomer.

- Kondomer er ikke lenger en kjedelig greie som bare beskytter mot kjønnssykdommer. I dag finnes kondomer i et bredt utvalg av både farger, smaker og lukter som gjør at man gjerne kan bruke kondom også i faste forhold for å gi sexen en ekstra piff og spenning, sier Antonsen.

FAKTA OM AIDS

Omlag 40 millioner mennesker er nå smittet av HIV.
2,3 millioner barn under 15 år er smittet av HIV.
Omlag halvparten av de som smittes av HIV, utvikler den dødelige sykdommen AIDS.
2006 vil 4,3 millioner friske mennesker bli smittet av HIV.
Hver dag blir nærmere 12.000 friske mennesker smittet av HIV.
Hver dag blir 1.800 barn under 15 år smittet av HIV.
I Norge er det registrert omlag 2.500 personer som er HIV-smittet.
I 2000 var det omlag 100 friske nordmenn som ble smittet av HIV.
I 2004 var det omlag 250 friske nordmenn som ble smittet av HIV.

FAKTA OM VERDENS AIDSDAG

Hvert år siden 1988 har organisasjonen UNAIDS, FNs organ til bekjempelse av HIV og AIDS, brukt 1. desember for å markere Verdens offisielle Aidsdag. Man kan markere dagen ved å bære en rød sløyfe for å vise solidaritet for verdens HIV-positive og AIDS-syke, samt en dag for å minnes kjære og kjente som har mistet livet til viruset. I fjor oppfordret FNs medlemmer til å overholde de vedtatte forpliktelsene ved aids-problematikken. I år oppfordres vi alle til å tenke over aids og dets konsekvenser.

Kilde: Hiv-fondet, Folkehelseinstituttet, World Aids Day i_229817

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning