Klar for ekteskap? Tjaa...

Er kjæresten din redd for å binde seg for evig tid? Han er ikke alene om det, men husk at det er heller ikke du!

Publisert Oppdatert
Det er vondt å være den eneste i forholdet som har lyst å feire kjærligheten mellom dere med et bryllup. Kjæresten din ønsker å være sammen med deg - så lenge han slipper å gifte seg med deg.

Alt er perfekt

Hvordan kan dere noen gang komme til enighet om at dere elsker hverandre like høyt dersom en av dere ikke ønsker å gifte seg med den andre? Betyr det at kjæresten din ikke tror på at han vil elske deg for alltid?

Du har sikkert spurt ham mange ganger, og han blir sikkert alltid like frustrert hver gang. Kanskje føler han seg fanget eller presset når du tar opp temaet med ham, du vet iallefall at situasjonen er og blir ubehagelig for dere begge. Det er sårende å være den av dere som ønsker å gifte seg, betyr dette at du er mer knyttet til kjæresten din enn han er til deg?

Dere har vært sammen i flere år, dere har et godt og stabilt forhold. Dere har tillit til hverandre, respekt for hverandre, dere er fulle av beundring for hverandre, det er lidenskap på soverommet, dere er bestevenner. Begge to kan med sikkerhet si at kjærligheten for partneren er uendelig sterk.

Hvorfor vil du gifte deg med ham? Hvorfor vil ikke han gifte seg med deg?

Skremmende

Da jeg pratet med en venninnene for noen uker siden, forstod jeg at dette er noe mange kvinner opplever i sine forhold. Som oftest ser det ut som om det er mannen som virker livredd for å bli "bundet" til en og samme kvinne så lenge han lever. Og for en kjærlighetslysten kvinne er det rart at mannen som elsker henne ikke orker tanken på resten av sitt liv sammen med denne ene kvinnen.

Hva er vitsen med å være kjærester hvis man ikke kan se for seg forholdet resten av livet?

Min venninnes kommentar var; "Vi er kjærester og har det så utrolig bra, men det er jo noe som ikke stemmer. Han vil ikke svare på om han vil være sammen med meg for alltid, men foreløpig har han lyst å være med meg og ta ting som det kommer. Det er jo helt merkelig!"

Jeg svarte at jeg er enig med henne, har man et godt kjærlighetsforhold kan man jo kanskje se på kjæresten som en del av familien man har det godt sammen med. Hvorfor være redd for å alltid støtte hverandre videre?

Samtidig tror jeg det er så mye mer som ligger bak frykten for å "binde" seg offisielt. Det er heller ikke sikkert at par som velger å gifte seg er lykkeligere enn dere som strides om å gifte dere fordi den ene er skeptisk til det.

Nølende og fornuftig

Og for all del; det er mange kvinner som ikke ønsker å gifte seg også. Det kan det være tusen grunner til. Kommer man for eksempel fra en famile hvor foreldrene skilte seg, er ikke dette verdens beste motivasjon for å forlove seg. Men, det er ikke sikkert at man behøver å henge seg opp i hvorfor man ikke ønsker å gifte seg når man har det utrolig bra som samboere og kjærester.

Tidligere fortalte forskning.no at menn nøler og kvinner er for fornuftige til å gifte seg. Stipendiat Anne Reneflot ved Høgskolen i Lillehammer fant i sine studier av samboere og deres forhold til ekteskap, at kvinner og menn har ulike interesser og motiver for å foretrekke samboerskap fremfor giftermål.

- Samboende barnløse menn nøler blant annet fordi de frykter at de som gifte må adoptere en annen livsstil enn samboende, med mer tradisjonelle kjønnsroller hvor mannen er hovedforsørger, forteller Anne Reneflot.

Samboende kvinner er også nølende til ekteskap. Kvinner nøler imidlertid av andre grunner. For mange kvinner er det å gifte seg mer enn en formalitet. De vil ha en ordentlig markering, med fest, med gjester og med romantikk. Dette koster imidlertid både penger og krefter. Derfor nøler kvinnene. De orker ikke.

Videre forteller studiene at også samboende kvinner frykter et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster ved inngåelse av ekteskap.

Feil motivasjon?

Å bli fridd til må være utrolig smigrende. Han ønsker virkelig å bruke resten av sitt liv med deg, han må ha tenkt seg nøye om. Og endelig får du gå i drømmekjolen din, gråte under talen hans og forhåpentligvis feire sølv-og gullbryllup. Bryllup er vakkert, men ekteskapet bør samtidig være sterkt. Og om du hovedsakelig drømmer om en stor bryllupsdag, er kanskje motivasjonen for ekteskap helt feil fra begynnelsen av?

Har du det bra i et forhold er det ikke sikkert at du skal grave mer i dette bryllupspratet. Vi kvinner får gjerne heller godta at typen viser at han elsker oss på alle andre måter - om han så må rope det ut i byen!

Min venninne fortalte meg at kjæresten hennes sier han ønsker å få barn sammen med henne om noen år og at han gleder seg til det. Et barn eller flere, som binder kjæresteparet sammen resten av livet.

Det ultimate frieri eller bare en stor tillitsærklæring?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning