Kjærlighet i lufta

Vår er forelskelsestid, men det er forskjell på hvordan kvinner og menn faller for hverandre. Amerikanske forskere har svaret.

Publisert Oppdatert
Klumsete og rar, svett og nervøs, alt du sier blir dumt, men samtidig gjør du alt for kjærligheten. Forelskelsens makt kjenner få grenser, rusen er utenom noen annen og gjerne også bedre! Når våren kommer og solen gløtter frem, er det ofte som om hormonene blomstrer opp og logisk tankegang spiller deg et puss.

Forelskelsen kan gi en opplevelse av intens lykke og velvære og skyldes hormoner som utløser en naturlig rus i kroppen. Amerikanske forskere har sjekket hva som setter prosessen i gang.

Forsøket

Forelskelsen uttrykker gjerne mer eller mindre overveldende følelser, enten det dreier seg om hemmelige, romantiske kjærlighetsdrømmer, seksuell tiltrekning eller blind lidenskap og forvirrende affekt.

Følelsen likner derfor mer på galskap enn på fornuftsbasert eller selvoppofrende kjærlighet og vennskap med hengivende omsorg, medfølelse og trofasthet.

Ansvaret ligger i de delene av hjernen som styrer med energi og motivasjon. Jo mer forelsket du er, jo større er utslagene i hjernen og den endelige reaksjonen er avhengig av om du er dame eller mann.

Forskerne fra Rutgers University har undersøkt 17 nyforelskede menn og kvinner i en "function magnetic resonance imaging-maskin". Den registrerte hva som foregikk oppe i hodet mens forsøkspersonene vekselsvis fikk se bilder av sin elskede og andre bekjente.

Innimellom måtte de forelskede løse små oppgaver som distraherte dem fra reaksjonen på forrige bilde.

Hver gang bildet av kjæresten dukket opp, ble det fort oppstandelse i områdene høyre caudate nucleus og høyre ventral temental.

Delene av hjernen hjelper kroppen å skille ut dopamin. Dopamin gjør oss generelt glade og fornøyde, og høye nivåer av stoffet gir oss masse energi, stor lyst til å vinne premier ( kjæreste) og en opprømt følelse på innsiden. Men opprømtheten satt på forskjellige steder hos kvinner og menn.

Elementere forskjeller

Flesteparten av damehjernene sparket i gang systemer som har med følelser, oppmerksomhet og belønning å gjøre.Mennene reagerte med de visuelle sentrene i hjernen, blant annet ett som er assosiert med seksuell opphisselse.

Men uansett hva slags kjønn det var snakk om ser det ut til at hjernen reagerte sterkere og sterkere jo mer hodestups forelsket man er. Alle testpersonene hadde fylt ut skjemaer på forhånd, og de som scoret høyest på forelskelsesskalaen hadde også størst reaksjoner i hjernene.

- Vi tror forelskelse kan stamme fra tre ulike hjernenettverk som har utviklet seg for å gjøre pattedyrenes reproduksjon lettere, sier Dr. Helen Fisher som ledet studiet ved Rutgers University.

- Sexlyst motiverer skapningene til å ha sex, og attraksjon gjør at man konsentrerer seg om passende partnere, sier hun. Hjernekretsen som styrer båndene mellom hunner og hanner sørger for at paret holder sammen lenge nok til å ta seg av ungene.

Det kan forresten nevnes at de forelskede hjernene også fyrte opp en del mindre områder da de fikk øye på sine utkårede. Ett av dem er den samme delen som reagerer når man spiser sjokolade.

Like barn leker best?

Samlivsekspert Paula Hall sier til bbc.uk at svaret på hva som gjør oss forelsket ikke er så svart-hvitt som mange skal ha det til. I følge Hall stemmer det at vi forelsker oss i personer som ligner oss selv. Men dette er langt fra hele sannheten.

Hun mener nemlig at begge teoriene får frem forelskelsen i oss.

Samtidig som vi faller for likheter, faller vi også for egenskaper eller kunnskap vi selv ikke har, men som vi gjerne vil lære. Det er kombinasjonen av likhet og ulikhet som avgjører om blodet begynner å bruse, påstår Hall.

- Den perfekte partner er noen som har slitt med samme type livskriser som oss selv, men som har utviklet en annen måte å takle det på. Det ser ut til at vår bedre halvdel ofte er vår beste sjanse til å bli psykologisk hel, uttaler Hall.Kilde: bbc.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning