Ikke glem kondom

Som kjent beskytter kondomen mot mer enn graviditet. Den kan faktisk gjøre sexlivet bedre!

Publisert Oppdatert
Sommertid er høytid for ubeskyttet sex selv om de fleste vet at sykdommer og uønsket graviditet lett kan sette en stopper for sommeridyllen. Men hvorfor dropper vi kondomet når det finnes så mange fordeler med gummihetten?

Tenk over dette

Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som også har god beskyttelse mot kjønnsykdommer som klamydia, hiv/aids og herpes. Man kan dessverre få kjønnsvorter selv om man bruker kondom fordi HPV-viruset, som kan føre til kjønnsvorter og livmorhalskreft, også finnes på huden rundt kjønnsorganene som ikke vil være beskyttet av kondom under sex. Det sies ofte at kondom beskytter 50-70 prosent mot HPV-viruset og det er det desverre svært få som vet, skriver Jan Henrik Mørkved, Kommunikasjonssjef for Sanofi Pasteur MSD til Kvinneguiden.no.

Kondom anbefales til alle som bytter seksualpartner eller ikke lever i et fast forhold. Kvinner som bruker andre prevensjonsmidler og som har tilfeldig sex, anbefales å bruke kondom i tillegg.

I tillegg finnes det en rekke andre fordeler med kondom:

  • Analsex blir mye lettere med kondom og glidemiddel, da blir det mindre smertefullt og føles ikke like trangt. Men husk; ikke bytt fra anal- til vaginalsex. Da må dere først bytte kondomet.
  • For de kvinner som er ekstra trange eller som har problemer med å bli våt nok under samleie, vil kondomet gjøre det mye lettere å ha sex uten smerter. Det hjelper også med ekstra glidemiddel på kondomet.
  • Følsomheten på penis avtar noe, dette kan være en fordel for de mange som plages av overfølsomhet og tidlig sædavgang.
  • Om partneren din har herpes er det ikke sikkert at du vil bli smittet av han, selv uten kondombruk, men sannsynligheten synker dramatisk ved bruk.
  • Hvis du er allergisk mot lateks kan du få kløe, samt rød og sår hud av kondomet, men på apoteket kan du få tak i kondomer som er laget av uretanplast. Disse kan du bruke, selv om du er allergisk mot lateks. De er tynnere og sterkere enn vanlige kondomer, men koster også mer, cirka 20 kroner per kondom. Utenom lateks-allergi, er det ikke funnet noen andre direkte bivirkninger av å bruke kondom.

    Sprekker kondomet bør du ta en angrepille innen tre dager som du får kjøpe på apoteket. Dette bør ALLTID være i et nødstilfellet som en plan B og ikke være din faste prevensjon.

    Kilde: Cosmopolitan, KK.no, Lommelegen, NHI.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen