Hvorfor er han utro?

Grunnen er sørgelig primitiv..

Publisert Oppdatert
Selv om kvinnene begynner å jevne ut statistikken, er det fortsatt slik at menn er de som er mest utro. Og man kan jo spørre seg selv om det rett og slett handler om det naturlige instinktet?

Primitivt naturlig

Svaret er i følge forskere dessverre ja.

Forfatter og journalist Desmond Morris slipper boken "Extracted from The Naked Man: A Study of the Male Body" i januar. I boken diskuterer forfatteren underliggende årsaker til at menn er utro. Temaet settes på spissen mens forfatteren spør om menn i det hele tatt er skyld i det selv, eller om naturens gang er skyld i tilfellet?

For å skjønne hvorfor menn til stadighet er utro, må vi først få en liten forhistorisk innføring:

Morris skriver at den moderne mannen seksuelt har endret seg dramatisk fra apeslektningene. Mens apene vanligvis bare har èn seksuell strategi - å formere seg, har mannen to. Den første er å forelske seg og forme parbånd med en kvinne.

I følge evolusjonens premisser er fordelen med menneskelig parforming at, i en liten stamme, ble kvinnene fordelt mellom de mannlige jegerne. I motsetning til hos dyr, samarbeidet ofte menneske-hannene om jakten på kvinnene. Det var ikke sikkert at mannen alene alltid var rask eller sterk nok til å kaste seg over byttet. Derfor trengte han gjerne hjelp fra sine kompiser. Og om den mannlige sjefen i stammen holdt alle kvinnene for seg selv, kunne han ikke forvente noe støtte fra andre menn i jakten på dame.

En annen, viktig fordel med parforming, var at dette skapte en familieenhet slik at barna kjente både moren og faren sin. Dermed ble barna dobbelt så godt beskyttet. Sterke følelser slippes ut i det menneskefaren holder sin nye baby i sine armer, og i årene som kommer vil han vie mye oppmerksomhet til sitt avkom.

Èn grunn til at evolusjonen har endret menneskehannen på denne måten og konvertert ham til en god far, er i følge forskerne fordi menneskearten har en så tung foreldrerolle at en voksen vanskelig takler den alene.

Den andre seksuelle strategien til menneskehannen er den mer primitive delen som handler om behovet å spre frøene sine hvor og når som helst han har sjansen til dette. Om han henger sammen med en kvinnelig kompanjong som ikke tilhører hans familie, kan han føle en sterk trang til å ha sex med henne, til og med om han aldri ønsker å ha kontakt med henne igjen etter det. Om hun blir gravid ønsker han ikke å ta noen som helst del i oppdragelsen, eller kanskje han ikke en gang vet om barnet. Og uten den ene forelder, vil barnet ha en redusert sjanse til å overleve enn et barn som blir født inn i trygge familierammer.

Maskulin og følsom

Spørsmålet er hvorfor en kvinne tør å risikere å bli med et barn som mangler en far og "parre" seg med en fremmed mann når hun likevel har en mann fra før av og et stabilt familieliv? Om mannen eller kjæresten hennes oppdager at hun har vært utro, kan dette skade det trygge familielivet, men likevel skjer det!

Grunnen er i følge forskere at menneskekvinnen er "programmert" til å møte mannen på to forskjellige måter. For det første sjekker hun hvor godt mannen kan passe på og ta vare på deres fremtidige barn. Hun sjekker hvor godt han kan ta vare på henne og hvor mye hun kan stole på ham.

For det andre måler hun hans fysikk. Ser kroppen hans ut som den inneholder gode gener til deres fremtidige barn? I et ideelt forhold vil kvinnens partner være både stabil og støttende og til å stole på samtidig som han har en imponerende fysikk. Men om hun har valgt en partner primært på grunnlag av beskyttende kvaliteter, kan hun bli fristet fra tid til annen til seksuell aktivitet utenfor familien. Dermed er hun utro.

Lekne voksne

Undersøkelser viser at 24 av 25 barn er resultat av parforming, og bare ètt barn er et resultat av primærbehov. Tallene viser dermed at den moderne mannen i dag har størst behov for parforming og trygge familierammer, uansett om han har primærbehov-ryktet på seg.

Dersom den moderne mannen har behov for trygge rammer, hvorfor i all verden fortsetter han primærjakten sin da?

Svaret er at gjennom evolusjonens millioner av år, har voksne mennesker utviklet mer lekne, barnslige og nyskjerrige behov, noe som igjen har ført til fantastisk, kompleks og moderne teknologi. Samtidig har dette ført til en sterk nysgjerrighet fordelt over i andre aspekter av livet.

Når en allerede opptatt mann ser en attraktiv fremmed kvinne, får nysgjerrigheten ham til å lure på hvordan det ville være å nyte henne seksuelt. De fleste gangene klarer han å holde nysgjerrigheten til en fantasi, men av og til går han lengre. Vanligvis, når han har fått tilfredstilt sin nysgjerrighet, er det slutten på den saken. Men i mange tilfeller tar hans gamle parform slutt og han former et nytt bånd med en annen kvinne, noe som minsker sjansene for hans foreldrerolle i det gamle forholdet.

Slike familiære problemer var vanskelige å takle i et lite stammesamfunn, men i vårt moderne samfunn er det mye enklere å takle, og derfor blir utroskap en økende trend. Skilsmissetallene øker, og 34 prosent av de som velger å gifte seg i Amerika neste år, vil skilles. Tallene for Storbritannia er 36 prosent.

Dermed virker det som rundt en tredjedel av moderne parforming vil kollapse, noe som gjør at vi må se langt etter en stabil fremtid. Men det er også to tredjedeler av moderne par som faktisk får parformingen til å fungere.

Derfor skjer det

Mange forskere mener at når parringstrategien ble utviklet for millioner av år siden, var menneskerasen i stor fare for å dø ut da menn ikke fant nok kvinner å parre seg med. Kvinnene hadde større fødselskomplikasjoner før enn nå, noe som ofte førte til at kvinnen, barnet eller begge døde. Men om de voksne hannene etter en sørgeperiode, kunne finne en ny kvinne å formere seg med, ville reproduksjonen av menneskene i de små stammene kunne fortsette.

Mannen er dermed, fra evolusjonens tid, "programmert" slik at han kan være sammen med èn kvinne over lang tid, men om kvinnen skulle dø før ham, kan han etter en stund finne seg en ny kvinne og forme et nytt forhold sammen med henne. Det primitive har dermed utviklet seg til et seriøst problem for menneskene i moderne tid.

Hovedgrunnen til dette, har vært at mannens jaktmønster har endret seg. Istedenfor å dra av sted på en farlig ferd i skog og mark etter en kvinne å parre seg med, drar han nå til byen og jakter på en litt annen måte. Han kommer i selskap med mange unge kvinner som det før i tiden ikke florerte av, men i storbyen er de rundt ham over alt! Fristelsen er stor, og det er her den mindre perfekte tendensen til å holde seg til èn kvinne, svikter ham fullstendig..Kilde: Boken "Extracted from The Naked Man: A Study of the Male Body", Desmond Morris, 2008, publiseres av Jonathan Cape 3.januar.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning