Hvordan takle svigermor

Svigerforeldre.. Ok, du har ikke valgt dem selv. Men du har tross alt valgt sønnen eller datteren deres, og dermed er det like greit å lære seg å takle trynet på dem først som sist.

Publisert Oppdatert
Svigerforeldre kan være engler. Søte, hjelpsomme og støttende, men samtidig holde seg unna når de bør. Høres det kjent ut? Ikke det nei..

Som regel er nemlig svigerforeldrene en prøvelse. De får deg til å føle deg utilstrekkelig og ikke «god nok» for deres fantastiske øyensten, og nåde deg om du ikke skaffer dem barnebarn innen rimelig tid.

Her er en liten guide til hvordan du kan takle de nye familiemedlemmene dine.

Bit deg selv i tungen
Hvis svigermor kommer med lite hyggelig kommentarer angående vekten din, huset deres, matlagingen din eller barneoppdragelsen; forsøk å late som du er enig med henne. Når hun er ute av huset har du selvsagt glemt alt du nikket til noen timer før. Hun holder fred, og du slipper maset helt frem til neste gang dere sees.

Aldri kritiser gullungen deres
Du valgte gullungen deres, og de har oppdratt han/henne. Dersom du kritiserer husarbeidsfordeling, klesstil eller egentlig noe som helst ved partneren din, vil de ta det som indirekte kritikk. Den eneste gangen du bør kritisere partneren din i svigerforeldrenes selskap er hvis de selv kritiserer han. Om du da nikker enig kan det være at svigermor setter et par stjerner i boken din. Vær imidlertid foreberedt på at du da har tatt over oppdragerrollen, og fra nå av er det ditt ansvar at h*n endrer seg til det bedre.

Ring dem
Selv om det ikke er dine foreldre er det viktig å engasjere seg, og ikke minst får du selv bestemme når du skal snakke med de, i motsetning til at de skal ringe og forstyrre når det ikke passer. Bestem deg for å ringe de en gang i uken, og snakk om de tingene du vet blir godt mottatt, deres hverdag, de andre barna deres og generelt ting de interesserer seg for.

Inkluder dem i barnas oppvekst
Dere er foreldre, og det er dere som skal oppdra barna deres. Så lenge dere er enige om det, så kan det være helt supert å overlate barna til besteforeldrene innimellom. Ikke bare får dere litt fri, men både barna og besteforeldrene nyter vanligvis å være sammen uten at mamma og pappa «blander» seg. Husk bare på å ikke overdrive, da kan det fort ende med at svigerforeldrene går lei.

Ikke favoriser foreldrene dine åpenlyst
Det er naturlig at du har et bedre forhold til foreldrene dine enn til svigerforeldrene, men sørg for å ikke vise dette for åpenlyst. Hvis dere alltid feirer jul sammen med dine foreldre kan det fort bli dårlig stemning. Dette har jo også mye med partneren din å gjøre. Sannsynligvis syns h*n at det er hyggeligere å være sammen med sine foreldre enn dine, så forsøk å dele høytidene rettferdig.

Ikke involver hverandre økonomisk
Forsøk så godt det lar seg gjøre å ikke låne penger av hverandre. Hvis det allikevel blir sånn bør dere sørge for å ha en tilbakebetalingsplan, slik at dere ikke ender med å krangle om pengene. Unngå i alle fall å starte selskaper eller foretak sammen. Selv om dere har det hyggelig under søndagsmiddagen betyr ikke det at dere klarer å holde et firma gående.

Ikke konkurrer med dem
Uansett hvor håpløse de er så er sannsynligheten stor for at de betyr svært mye for partneren din. Gi aldri et ultimatum om at h*n må velge mellom deg og foreldrene sine, hvis det ikke dreier seg om svært spesielle tilfeller. Respekter dem, vær høflig, og for all del; ikke hån dem.

Vær hjelpsom
Dette betyr ikke at du må være deres personlige slave, og at du skal stå på pinne for dem. Men hvis du uansett skal på apoteket, og du vet at svigerforeldrene er dårlig til bens, så går det kanskje an å spørre om de trenger noe? Små hjelpsomme tjenester får deg til å øke i kurs hos din kjæres foreldre.

Funker det ikke? Flytt!
Hvis forholdet til svigerforeldrene ikke bedrer seg etter alle disse grepene, og partneren din er enig i at det har gått for langt; da er kanskje flytting det siste og eneste alternativet..

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning