Gift dere!

Kanskje er det på tide å overtale partneren om at det er er på tide å si «ja»? Ny forskning viser nemlig at ekteskap bidrar til et lengre liv, og at ungkarene og peppermøene dør først.

Publisert Oppdatert
I 2005 ble det inngått 22 400 ekteskap her til lands, og tallet er stabilt i forhold til årene før. Nå tyder det på at forpliktelsessky mannfolk får det enda tøffere fremover, for ikke bare kan damene slå i bordet med at de vil ha dagen de har drømt om siden de var små jenter, men det er tydeligvis også sunt å være gift.

Undersøkelsen amerikanske forskere har gjennomført baserer seg på tall samlet i løpet av en åtteårsperiode fra 1989 til 1997. 67 000 amerikanere ble fulgt, og resultatet av forskningen viste altså at ungkarene levde kortest, og ektefolk lengst.

Enker og enkemenn også utsatt

Når forskerne sammenliknet ungkarer og peppermøer med ektefolk fant de ut at de enslige hadde hele 58 % høyere risiko for å dø i løpet av årene forskningen foregikk. Enker og enkemenn hadde også forhøyet risiko, nærmere bestemt 40 %. Enslige som var skilt eller separerte hadde 27 % høyere risiko.

Som med de fleste andre forskningsresultater av denne typen er det vanskelig å finne noen årsak. Lever mennesker i faste forhold sunnere enn de enslige? Lever de single tradisjonelt i farligere strøk? Forskerne undersøkte også livsstilen og kostholdet til deltakerne i undersøkelsen, og det tyder på at ungkarer ikke lever med usunt enn ektefolk. Riktignok røkte de ugifte mer enn de gifte, men tl gjengjeld drakk de mindre, trente mer, og var mindre overvektige.

Forskerne heller mer mot at det ligger mer enn ensomhet bak en ungkartilværelse, og at disse faktorene også kan spille inn på det fysiske.

Kilde: ssb.no, forskning.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning