Forelsket i fellesferien

Det er sommer og fri, vi er avslappet og nyter livet og folkene rundt oss. Klart det er større plass til forelskelse da, men det er ikke alltid problemfritt!

Publisert Oppdatert
Mildt vær, glade mennesker, lyse kvelder, grillfester, turister og gamle kjente. Vi møtes, vi koser oss og vi er lenge oppe og puster lettet ut i sommerluften. Stress er lagt av skuldrene og vi er virile som aldri før. Ikke rart forelskelsen sniker seg innpå !

Vitenskap?

Eksperter og vitenskapsfolk har lenge forsøkt å finne ut hvorfor sommeren er forelskelsestid. Mange skylder på varmt vær, solen som gir vitaminer og "hormontilskudd", bar hud som vises flere steder enn bare på stranden, smilende og glade mennesker som nyter friheten eller rett og slett mer tid til å jakte på en sommerflørt!

Selv om forelskelse for mange er ren vitenskap, er det slettes ikke alltid lett å sette ord på hvorfor man plutselig faller hodestups.

Noen hevder at om de først blir forelsket, spiller det absolutt ingen rolle hvilken tid på året det er. Og det stemmer helt sikkert for svært mange. Men samtidig som høstmørket og vinterkulda kan få deg til å savne en kjæreste i armen, er det liten tvil om at sommeren åpner opp mange dører i det vide og det brede!

Bare tenk på at vi reiser mer, vi treffer flere folk, kanskje drikker vi i større mengder og er mer utendørs for å møte på nytt bekjentskap. Sjansen for å finne en kosepartner for kvelden, for så å rulle sammen i gresset bak berget på stranda, må nå sies å være svært så mange prosent høyere enn om vinteren - nettopp fordi det er for kaldt til å i det hele tatt være ute å lete etter et forelskelsesmål!

Logikk?

Mennesker som er i et kjæresteforhold har kanskje merket at sommeren byr på spennende aktiviteter man kan finne på sammen med partneren, enten det er på stranda, i vannet, i skogen, på fjellet, i utland eller innland, eller i lufta for den saks skyld!

På den andre siden kan sommeren gi kjæresteforhold en mengde utfordringer. Det kan faktisk være svært vanskelig for par da sol og varmt vær byr på mange fristelser på hver sin kant av forholdet.

Siden vi treffer flere folk, får vi også flere alternativer servert på sølvfat, det er deilig å kjenne på forelskelsen som kanskje ikke har dominert forholdet de siste to årene, man kjenner seg rett og slett mer levende! Problemet dukker altså opp når det ikke er med partneren din du føler deg levende, men med alle de andre sexy skapningene du har sjans på. Så hva i huleste er logisk med det?

Lege og sexolog Haakon Aars, forteller på Lommelegen.no at man ikke behøver å bekymre seg for om partneren får følelser for en annen person. Forholdet vil holde dersom det er meningen;

- Det som er sikkert i de fleste forhold er at forelskelse forandrer seg over tid; og fra forelskelse går et godt forhold over i noe dypere som vel kan kalles kjærlighet. Og er kjærligheten dyp nok, så vil den holde gjennom det at man kan bli betatt av en annen. Det er jo også nesten selvsagt at de fleste som lever i forhold før eller senere vil møte personer som de forelsker seg i eller blir betatt av. Det er nesten uunngåelig.

- Men om det skal bli noe mer, er jo da helt avhengig hvor mye man mener med det faste forholdet og hvor gjerne man vil det. Min erfaring er at det er bedre å holde på det gode trygge man har, enn å kaste dette på båten og kaste seg inn i noe nytt. Det går ofte dårlig, fortsetter han.

Eller galskap?

På wikepedia.com heter det at;

"Forelskelse er en følelse av stor beundring for, tiltrekning mot eller begjær etter en annen person, som oftest en av motsatt kjønn. Forelskelsen kan gi en opplevelse av intens lykke og velvære og skyldes hormoner som utløser en naturlig rus i kroppen. Alle aldersgrupper kan bli forelsket, men følelsen kan være særlig intens i puberteten."

Videre skrives det at "forelskelsen gjerne uttrykker mer eller mindre overveldende følelser, enten det dreier seg om hemmelige, romantiske kjærlighetsdrømmer, seksuell tiltrekning eller blind lidenskap og forvirrende affekt. Følelsen likner derfor mer på (forbigående) galskap enn på fornuftsbasert eller selvoppofrende kjærlighet og vennskap med hengivende omsorg, medfølelse og trofasthet".

Forelskelse er altså en skjønn forening av beundring, tiltrekning, egoisme, begjær, velvære, drømmer, lidenskap, forvirring, omsorg, hjertesorg, depresjon, sinne og intens lykke. Forstå det den som kan, og lykke til med sommerforelskelsen!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning