Ti myter om vibratoren

Det er én måte du ikke bør bruke vibratoren på

Dette er viktig for å få orgasme med en partner

TIPS OG TRIKS: Vibrator anbefales, men bruk den riktig!
TIPS OG TRIKS: Vibrator anbefales, men bruk den riktig! Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Du blir faktisk ikke avhengig av vibratoren din, og ikke synes partneren at den er en stor trussel heller.

Her er ti vibrator-myter som mange tror er fakta, men som egentlig ikke stemmer.

1. Du kan ødelegge sensitiviteten og få numne kjønnsorganer av å bruke vibrator mye

Nei, bare hvis du skader deg.

- Rent fysiologisk vil ikke bruk av vibrator gjøre noe med følsomheten i kjønnsorganene med mindre man får en skade av bruken. Det vil bare kunne skje hvis man får vondt av å bruke vibrator. En generell regel er at sex aldri skal gjøre vondt. Gjør det vondt, bør man stoppe, sier assisterende daglig leder i Senter for ung seksualitet, Sex og samfunn, Tore Holtet Follestad.

Han legger til at hvis jenter venner seg til å bruke en vibrator når de onanerer, og alltid bruker den på samme måte, så vil det kunne bli vanskelig å oppnå orgasme på andre måter etter en stund.

- Så man må gjerne bruke vibrator – og helst variere litt hvilken måte man bruker den på. På den måten venner man seg til ulike typer berøring, sier han.

På Kvinneguidens forum er det også flere som lurer på disse mytene.

«Mulig jeg er helt på Finnmarksvidda her, men jeg har hørt fra sexologer o.l at man kan gradvis ødelegge sensitiviteten i klitoris om man bruker vibrator for mye. Dette er ikke et dårlig forsøk på å skremme noen altså....bare litt informasjon jeg var litt usikker på om er sann», skriver en bruker.

En undersøkelse fra Indiana, USA fra 2011 rapporterer at 11 prosent av de spurte som har brukt vibrator mye opplever nummenhet av og til. Tre prosent opplevde det ofte.

Dette har ingenting å gjøre med bruken av vibrator i seg selv, men hvor ofte og hvor intenst du bruker det.

- Vibratorer er helt i orden, jeg anbefaler dem. Men hvis en kvinne blir for vant til en vibrator kan det hende hun trenger mer stimulans for å oppnå orgasme, sier Mary Jane Minkin, professor i gynekologi ved legeutdanningen på Yale til Women's Health.

Teksten fortsetter under bildet

IKKE SKADELIG: Det er ikke skadelig for deg å bruke vibrator. Det er bra.
IKKE SKADELIG: Det er ikke skadelig for deg å bruke vibrator. Det er bra. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

2. Vibratoren må føres inn i skjeden og ser alltid ut som en penis. Den er en slags peniserstatter

- Vibratoren kommer i mange slags utførelser, og man kan bruke den på flere ulike måter. Det er også viktig å poengtere at det er det ytre og klitoris som bør stimuleres for å føre kvinnen til orgasme, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland.

-  75 prosent av alle kvinner trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme, og det er jo ingen tvil om at en vibrator har hjulpet mange til å bli vippet over kanten, sier Evelyn Simonnes, sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn, senter for ung seksualitet.

3. En vibrator løser alle orgasmeproblemer

- Det er ikke alltid tilfelle. Å kjenne sin egen kropp og kjønnsorgan er viktig. Det er mange som ikke vet hvor viktig kvinnelig lubrikasjon, altså at man blir våt, er for jenter og seksuell nytelse. Det kan sidestilles med en ereksjon, sier Trude Slettvoll Lien, psykiatrisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgiving ved Sex og Samfunn.

Hun forteller også at det er lettere å oppnå orgasmer hvis du vet hvem du er som en seksuell person, vet hva du tenner på og kan bruke seksuelle fantasier bevisst. Om du ikke vet dette, er det ikke nødvendigvis nok med en vibrator.

- For mange er det også viktig å kommunisere godt med en partner for at en skal kunne få en orgasme. Det er ikke alltid at en vibrator alene gjør slik at en får orgasmer.

4. Du ødelegger sexlivet ditt av vibrator, for da er det det eneste som funker

- Dette er det noen som er redd for. Men det er ikke noe ved vibratorer i seg selv som har den funksjonen, sier Tore Holtet Follestad.

Det som imidlertid kan være et problem for både menn og kvinner, er hvis de venner seg til en bestemt måte å onanere på, og alltid gjør det på den samme måten.

- Hvis hun alltid bruker vibrator, og alltid gjør det med akkurat samme trykk og akkurat samme vinkel, så blir hun vant til å få orgasmen på akkurat den måten. Da skal det mye til at en partner kan gjenskape akkurat dette trykket og akkurat den vinkelen. Derfor anbefaler jeg å variere stimuleringsteknikkene, slik at hun lærer seg å nyte på ulike måter, sier Follestad.

Da vil bruk av vibrator bare være et gode for sexlivet, sier han.

En undersøkelse fra Cosmpolitan viser at hele 39 prosent av de spurte får de fleste orgasmene sine ved å bruke hånda eller et sex-leketøy (sammenlignet med 15 prosent som får det av vaginal stimulering).

- Vibratoren erstatter ikke sexpartneren, de gir bare intens seksuell stimulering.

5. Vibratorer er avhengighetsskapende

- Nei, ikke i seg selv, sier Follestad. Han anbefaler å venne seg til ulike typer berøring, også med vibrator.

- Om hun bruker den med fukt, uten fukt, med fantasi, uten fantasi, med ulikt trykk og ulike vinkler, så er det dette bare en av mange måter hun vil ha glede av sex på, sier han.

Et sexleketøy kan imidlertid inneholde giftige stoffer, så vær nøye med hva du faktisk kjøper.

Saken fortsetter under bildet

6. Menn blir skremt av sexleketøy

Nei, han blir ikke skremt av de vibrerende lekene dine. Mange menn liker faktisk at du bruker det når dere har sex, og en helt fersk undersøkelse viser at stadig flere er åpne for å prøve dem selv.  Undersøkelsen er utført av Department of Family Relations and Applied Nutrition ved Macdonald Instituttet på University of Guelph, Guelph i Ontario, Canada.

Mennene i undersøkelsen oppgir at sexleketøyene gjorde at de fikk mer nytelse fordi de opplevde at partneren fikk det, og fordi det gjorde sexen variert.

- Menn er åpne for å bruke sexleketøy og undersøkelser viser at mange par både med og uten barn aktivt bruker sexleketøy både til han og henne, sier Maria K. Ebbestad, nettredaktør i Kondomeriet.

Hun mener det er viktig at også menn skjønner at man må slappe godt av med partneren og at klitoris er nøkkelen til orgasme. For noen trengs da en vibrator.

- «Ut og inn-sex»  fungerer ikke på slik som på film, man trenger ofte mer enn det, sier hun.

7. Det er bare ensomme jenter som bruker vibrator, de erstatter partneren

I følge en undersøkelse utført at Nytelse.no, som Side2 henviser til, det to av ti som bruker sexleketøy alene, mens tre av ti bruker det sammen med partneren sin.

Studien fra Indiana, viser at gifte kvinner faktisk har høyere sannsynlighet (50 prosent) for å bruke vibrator enn single (29 prosent).

8. Vibratorer ødelegger kvinner slik at de ikke kan ha sex uten

Nei. Kroppen responderer på erotisk stimulering uansett hvor den kommer fra. Fingre, tunge, penis, vibrator.

- Vibratoren endrer ikke kroppens evne til å respondere til andre typer seksuell stimulering, slår Maria K. Ebbestad fast.

9. Det er noe galt med deg eller partneren din hvis du må ha vibrator for å få orgasme

Absolutt ikke.

Kvinner som bruker sexleketøy har faktisk større sannsynlighet for å oppnå orgasme, seksuell nytelse, blir fortere tent og mer våte enn kvinner som ikke gjør det, i følge den ferske canadiske studien. 

Å bruke sexeketøy er blitt anbefalt til kvinner som har problemer med å få orgasme. Det kvinnelige underlivet er komplisert, og det er ikke lett å finne ut hva som er det aller beste for partneren din.

10. Alle lesber trenger vibrator eller dildo, for penetrering er sex, og uten kvalifiserer det ikke som sex

«Nei, ikke alle lesbiske bruker strapons eller andre former for vibrator eller dildo, på samme måte som heterofile veksler på dette.» Det er mange andre måter å tilfredsstille en kvinne på, skriver Kate Ashton i det amerkanske livsstilsmagasinet LiveFast.

AVLIVER MYTER: Maria K. Ebbestad i Kondomeriet (t.v.) og sexologisk rådgiver Ulla Aasland  avliver myter om vibratorer.
AVLIVER MYTER: Maria K. Ebbestad i Kondomeriet (t.v.) og sexologisk rådgiver Ulla Aasland avliver myter om vibratorer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning