Samboerkontrakt

Derfor bør dere ha samboerkontrakt

- Hvis forholdet ikke tåler en slik samtale, så er det kanskje ikke verdt å bruke tid og krefter på hverandre.

LYS FREMTID SAMMEN: Det er flere grunner til at dere bør skrive samboerkontrakt, heller før enn senere.
LYS FREMTID SAMMEN: Det er flere grunner til at dere bør skrive samboerkontrakt, heller før enn senere. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
Sist oppdatert
SIGNER PARPIRENE: - Foreslå at begge parter innhenter informasjon om temaet hver for seg og så møtes man til dyst på et avtalt tidspunkt. Ikke vent for lenge, sier Dyre Haug.
SIGNER PARPIRENE: - Foreslå at begge parter innhenter informasjon om temaet hver for seg og så møtes man til dyst på et avtalt tidspunkt. Ikke vent for lenge, sier Dyre Haug. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Pass på

1. Når den ene har inntekt og betaler hele lånet, men begge står som låntager: Da er det viktig at den som betaler all gjeld også får hele fradraget. Med liten eller ingen inntekt, får ikke den andre samboeren utnyttet rentefradraget.

2. Når den ene står som låntager, men begge har inntekt, og begge betaler for lånet: Da er det viktig at begge samboerne får fradrag for de summene de faktisk betaler. Dere må legge ved skriftlig avtale til skattemyndighetene.

3. Har dere allerede inngått en muntlig avtale, er det i dag fullt lovlig å skrive at dere den og den dato inngikk følgende avtale, for til sist å signere avtalen. Denne avtalen legger dere ved selvangivelsen når den tid kommer.

4. Selv om samboere med felles barn fikk en begrenset arverett fra og med 1. juli 2009, bør samboere fortsatt skrive testament.

5. Les mer om hvorfor dette lønner seg i denne artikkelen.

(Kilde: Dinepenger.no)

I starten av forholdet er det fullstendig idyll som råder. Dere får ikke nok av hverandre, og dere velger kanskje å flytte sammen. Det meste ser ut til å gå på skinner, og dere snakker om å få familie sammen. "Alt mitt er ditt" er like romantisk som det høres ut.

Temaet samboerkontrakt er ikke akkurat det første som dukker opp over stearinlysmiddagen.

Slik tar du det opp

Men det er over den romantiske middagen at dere muligens bør snakke om nettopp dette.

- Dette er en av grunnene til at mange ikke tar opp temaet økonomi i det man inngår et forhold. Ofte er det slik at man har ulik interesse av å ha en slik avtale og det at temaet "fordeling av økonomi" i det hele tatt blir tatt opp. Den som tjener og eier mest har gjerne minst å hente, og motparten kan fort få en følelse av at det stilles spørsmål ved forholdets levedyktighet ved at temaet blir løftet frem, sier Christine Warloe, Forbrukerøkonom hos Nordea.

- Å samtale om disse temaene handler jo om hvordan man gjør det ved et eventuelt brudd. Men da får man heller tenke at hvis forholdet ikke tåler en slik samtale, så er det kanskje ikke et forhold det er verdt å bruke tid og krefter på, sier Warloe til Kvinneguiden.

Hvis du eller partneren din syns det er merkelig å snakke om å skrive samboerkontrakt fordi det kan indikere at en av dere ikke stoler på den andre, er dette i høyeste grad faktisk en god grunn til å prate om kontrakten:

- Dersom dette er i nærheten av å være sant, bør denne kontrakten settes opp umiddelbart! Man har egentlig ikke mer enn to valg: en må forstå at enten er man helt uavhengige, økonomiske satellitter, eller så har man faktisk forpliktelser ovenfor hverandre og ovenfor andre som skal ivaretas på en profesjonell måte. Å grave hodet i sanden er en vanlig, men akk så lite klok, løsning på mange ting her i verden, sier Knut Dyre Haug, Spesialrådgiver hos Storebrand, til Kvinneguiden.

Økonomi er tabu for mange

Silje Sandmæl, Forbrukerøkonom hos DNB mener at en samboerkontrakt handler om å få et ryddig økonomisk forhold som bør være av interesse for begge parter.

- Ofte er det slik at vi ikke snakker om de økonomiske forholdene fordi vi føler at det er et tabuemne. Vi vil ikke virke gniene, i tillegg går man jo inn i et forhold fordi det skal vare livet ut - så hvorfor ha noen avtaler. Men, statistikken taler i mot oss, sier Sandmæl og understreker:

- 50 prosent av forhold ryker og selv om man er lykkelige i dag, kan fremtiden være noe helt annen. Og selv om man kan leve på luft og kjærlighet en stund er det dessverre slik at det er penger vi lever av i den virkelige verden. Det er ikke bare samboerkontrakt, testament og livsforsikring man bør tenke på, det er også hvordan man bør strukturere fellesøkonomien.

Opprett felleskonto

Ved å ha ordnede forhold slipper man å irritere seg til stadighet fordi man føler at den ene kaster bort penger eller fordi man hele tiden må kjøpe mat.

- Opprett en felleskonto som går til felles utgifter som regninger, boliglån, mat, interiør, husholdningsartikler, gaver til felles kjente og så videre. Etter at dere har funnet ut av hvor mye dere bør ha på felleskontoen setter dere inn en lik sum. Lag gjerne et budsjett som gjør det enklere å ha kontroll. Sjekk nettbanken om du har en automatisert budsjettmodell, den vil kategorisere hva dere har brukt kortet på og hvordan dere ligger an i forhold til budsjettet dere har satt opp. Så bør dere ha hver deres lommepengekonto som dere kan bruke til hva dere vil. Opprett gjerne en felles sparekonto og en hver for dere, tipser Sandmæl.

Hun mener at det mest fornuftige er å skrive kontrakt med en gang dere flytter sammen.

Knut Dyre Haug er enig og mener at dere kan snakke om det i en god og hyggelig sammenheng og avtale når og hvordan dette skal gjøres.

- Foreslå at begge parter innhenter informasjon om temaet hver for seg og så møtes man til dyst på et avtalt tidspunkt. Ikke vent for lenge, sier Dyre Haug.

Warloe mener at ett triks er å spørre hva partneren tenker om temaet fremfor å legge frem krav og ferdige forslag til hvordan fordelingen skal være.

- Videre kan det være en lur idé å snakke med en tredjepart. Et sted å starte er med rådgiveren i banken. Kanskje skal man kjøpe bolig sammen eller ta opp lån for å kjøpe seg inn i den andres bolig. Da er det naturlig å snakke om samboerkontrakt og eventuelt testamente. Rådgiveren er ingen dommer over hva som er rett og galt, men kan gi veiledning. For noen kan det være en idé å bruke litt penger på en advokat. Særlig der verdiene er betydelige og man kanskje har problemstillingen "mine, dine og våre barn", sier Warloe.

Derfor er det nødvendig

En samboerkontrakt får størst betydning når samboerne ikke lenger er venner. Da kan man krangle om selv den minste ting, og dermed bør man ikke undervurdere en slik kontrakt.

- Kontrakten er viktig for å føre bevis for hvem som eier hva. En kan ikke pantsette, eller kreditorer kan ikke kreve, en eiendel en ikke eier selv. Har dere gjeld, er det viktig å avtale hvem som er ansvarlig for hvor stor del av denne. Dette er særlig viktig ved gjeld til felles bolig; det er jo ikke alltid at felles bolig eies med like stor andel på hver. Eier den ene part en hytte, fremkommer dette av skjøtet, sier Dyre Haug.

I følge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det kun 1 av 5 som har utarbeidet en samboeravtale i dag.

- Jeg råder alle til å skrive samboerkontrakt så fort de flytter sammen. Altfor få gjør det i dag. Grunnen til at det er så viktig er fordi som samboere eier man hvert sitt. Som gift er det helt andre regler som gjelder, da eier man ting i fellesskap, uavhengig hvem som kjøper hva. Uten en samboeravtale kan et brudd føre til smertefulle krangler og urettferdige løsninger. Det er derfor bedre å bli enige når man enda svever på den lykkelige rosa sky. Det kan være lurt å oppdatere samboerkontrakten årlig, mener Sandmæl.

Du risikerer å tape alt

Dette bør kontrakten inneholde

  • Det viktigste er beskrivelse av eierandel av bolig/eiendom, verdigjenstander og arvede midler.
  • Sett opp regler som skal gjelde ved et brudd. La det stå først i avtalen. Skal dere for eksempel automatisk innhente takster, bestem hvem som skal megle og så videre.
  • Hvem eier hva eller med hvilken eierandel? Hva med verdiutvikling, påkostning og lignende? Hva med saker og ting som kjøpes etter hvert? Ting som arves er juridisk i mottakers eie, men det kan godt presiseres.
  • Finansielle forhold som sparing og forsikringer: hvem eier og hvem er ansvarlig for å opprettholde disse? Hvem er ansvarlig (ikke nødvendigvis den som faktisk betaler hver gang) for utgifter og gjeld?
  • Samboere uten barn har ingen arverett. For mange samboere, både med og uten barn, er det lurt å tegne et testament i tillegg. En samboerkontrakt gjelder nemlig bare i levende live. For at testamentet skal være gyldig må det være underskrevet at to vitner.
  • Kjøp deg inn i samboerens bolig. Flytter du inn i samboeren sin bolig må du tenke deg godt om. Ofte er det slik at kvinnen betaler for interiør, møbler, oppussing osv. Du er altså med på å øke boligens verdi, men ryker forholdet sitter du igjen med null. Husk å tinglyse din eierandel.

(Kilde: Knut Dyre Haug ved Storebrand, Christine Warloe ved Nordea, Silje Sandmæl ved DNB)

Dersom dere ikke velger å ha samboerkontrakt kan det få flere uheldige konsekvenser, blant annet et vanskelig oppgjør som skaper unødvendig konflikt og unødvendige utgifter til advokat.

- Kanskje en god investering, eller en kjær eiendom, må selges for å få oppgjøret i havn, mens det i kontakten kunne stått hvem som faktisk eier hva. Det verste er selvsagt at slike krangler kan gå ut over barna - de er ofte de største ofrene her, sier Dyre Haug.

Mens gifte har et lovverk som beskriver fordelingen av verdiene ved samlivsbrudd, så har ikke samboere det samme rettslige rammeverket.

- Dette er den viktigste grunnen til at samboere bør lage sin egen kontrakt. Ellers mener jeg at bolig, fritidseiendom og andre verdifulle gjenstander er den viktigste grunnen til å ha nedfelt eierforhold i en avtale. Konsekvensene av at man kommer skjevt ut på denne type verdigjenstander er enorme, sier Christine Warloe.

I verste tilfelle kan man risikere å gå tomhendt ut av et samboerskap, mens den andre tar med seg bolig og andre verdier. Dagens boligpriser gjør at man fort blir sjanseløs hvis man skal etablere seg i boligmarkedet på egen hånd og ikke har opparbeidet seg eierandel i bolig.

Dette må man være opptatt av når man flytter sammen med noen, og eierforhold må beskrives i avtalen.

- Dessverre er det slik at kvinner, oftere enn menn, går i denne klassiske forbruksfellen. Hun betaler for det løpende forbruket mens mannen betaler for de varige verdiene. Flytter man inn i en annens bolig vil jeg si at man må kreve å kunne få kjøpe seg inn. Hvis ikke bør man selge og kjøpe ny bolig sammen, råder Warloe.

Silje Sandmæl sier seg enig med Warloe og advarer mot at du kan irritere deg grønn over at du ikke brukte de minuttene det tar å skrive en samboerkontrakt hvis du går tapende ut av forholdet. Det som er særlig viktig er hvis det er skjevheter i forholdet.

- Altså hvis den ene tjener mer enn den andre, eller hvis du går hjemme med barn, mens den andre jobber. Eller hvis du flytter inn i samboerens sin bolig. Det er en typisk kvinnefelle. Du flytter inn i boligen, kjøper gjerne inn mat, er med på å pusse opp og kjøper inn interiør. Ved et brudd får du ofte ikke en krone av verken boligen eller av verdistigningen. Maten er spist og maling på veggene er det dessverre vanskelig å få med seg, sier Sandmæl og fortsetter;

- Det beste er om du kjøper deg inn i boligen med en eierandel. Dette bør formaliseres i samboerkontrakten, i tillegg bør andelen tinglyses slik at du er beskyttet i tilfelle samboeren din skulle skylde masse penger. Da er din del beskyttet mot samboerens kreditorer. Hvis du ikke kjøper deg inn, bør det du legger i huset få en slags verdi i samboerkontrakten.

Gyldig kontrakt

Så hva er egentlig en "gyldig" samboerkontrakt?

I utgangspunktet er en samboerkontrakt en helt vanlig avtale mellom to, selvstendige parter. Det finnes ingen formkrav til dette, i motsetning til testament.

Et testament gjelder som en avtale utover ens eget liv og skal derved overstyre arveloven. Derfor er det strengere krav til testament enn en avtale som "bare" skal gjelde mellom to levende.

- For at kontrakten skal kunne fungere ved en eventuell uenighet av fordeling av gjenstander og verdier ved et brudd, så er det viktig at den er skrevet under av begge parter. Jo mer detaljert og hvor flink man har vært til å oppdatere gjennom årenes løp, vil også være til stor hjelp når oppgjørets time er kommet, mener Warloe.

Sandmæl forteller at kontrakten ikke behøver å tinglyses for å være gyldig.

- Det viktigste er å formalisere hvem som eier hva og hvordan det skal fordeles ved et brudd. Begge bør skrive under slik at dere har et bevis på at dette faktisk er noe dere begge er enige i. Lag tre kopier, en til dere hver og en til en person dere begge stoler på. Det kan være en advokat, en venn eller en i familien, sier Sandmæl.

Knut Dyre Haug råder dere til å få vitneunderskrift på kontrakten.

- Det er ikke et krav, men det er lurt å få avtalen underskrevet også av uavhengige vitner. Det vil fjerne all tvil om at kontrakten er inngått frivillig, av rett person, sier Dyre Haug.

Han mener samtidig at samboere med felles forpliktelser må sørge for å ha forsikringene i orden.

- Ikke kjøp på nett, snakk med rådgiver først, råder Dyre Haug.

Se et eksempel på en samboerkontrakt her.

En samboerkontrakt kun er gyldig i levende live, samboere bør derfor også skrive testament.

Les også:

Her er møtestedene for single

En bryllupsfest koster deg 5000

Så dyr bør gaven være

Metoden som minsker faren for utroskap

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også