Samling i bånn

Samleutgivelsene står i kø i høst. Platebransjen er blitt avhengig av dem.

Publisert Oppdatert
Målt mot i fjor har platesalget i Norge falt med nesten ti prosent i 2007, ifølge bransjens egne tall. Et typisk motgrep er å resirkulere etablerte artister. The Cardigans, Spice Girls, NAS, Garth Brooks og David Gray er noen av de internasjonale stjernene som foreligger i "best of"-versjon i månedsskiftet - Bertine Zetlitz og Bigbang to av de nasjonale.

Dekker tap

Jon Vidar Bergan, mannen bak "Store rock- og popleksikon", mener utviklingen er symptomatisk.

- Samleplater er et forsøk på å dekke over for tap som følge av nedlasting, sier han.

For selv om årets 5,5 millioner solgte album sikrer inntekter på 332 millioner kroner bare i Norge, er det på det rene at enorme verdier går tapt hos nettpiratene. Da kan "greatest hits"-skive fra et band som The Libertines fort bli resultatet.

- Det vitner om desperasjon i platebransjen når artister som bare har utgitt to album, får samleplate, sier Bergan.

Gammelt gull

Morten Ståle Nilsen, anmelder av retro- og samleutgivelser i VG, påpeker at det lenge har vært tradisjon for "same shit, new wrapping" oppunder jul.

- Målsettingen har alltid vært den samme: Å sikre sorte tall i årsregnskapet i kraft av mer eller mindre "risikofrie" produkter. Men det er ingen tvil om at dette er blitt vanskeligere enn tidligere - platebransjen er dermed mer avhengig av disse produktene nå enn hva tilfellet var for ti år siden. På mange måter ligger den tradisjonelle platebransjens framtid nettopp i å forvalte "gammelt gull", mener Nilsen.

Rakett-John

Gudene vet at enkelte artister er mer "produktive" enn andre på fronten - jamfør "Rocket Man - 18 norske hits".

- Mitt inntrykk er at Elton John har gitt ut en "greatest" per uke siden midten av 1980-tallet, sier Nilsen, som videre noterer seg at artister som i det lengste vegret seg for formatet, har revurdert i framskreden alder.

- Selv U2 og Bruce Springsteen har kastet inn håndkleet og latt det stå til. Det er vel simpelthen slik at ingen har råd til å la være.

Oppsummering

Ifølge Bergan er samleplater først relevante når artisten har hatt en lang karriere.

- Da kan en oppsummering være nyttig, og spesielt om albumet ledsages av "liner notes" som forteller om artistens bakgrunn. Merkelig nok finnes det fortsatt ingen samleplater med Metallica eller AC/DC, sier han.

Bergan styrker seg på at "Van The Man" oppsummerer i disse dager.

- Jeg stiller meg positiv til "Still On Top - The Greatest Hits" med Van Morrison, ettersom det ikke fins noen skikkelig samling med ham som dekker hele karrieren.

Uavhengig

Terje Pedersen i Warner Music kjenner seg bare delvis igjen i bildet. Selv om han vedgår at bransjen som sådan ikke har funnet ut av digitalæraen, trøster han seg med at norsk musikk har økt sin markedsandel til nær 25 prosent. Da blir det også lett å forsvare et oppsamlingsheat med en aktør som Bigbang.

- Den ble planlagt helt uavhengig av trender i markedet, og er en del av en langsiktig plan med bandet, bedyrer Pedersen på vegne av Øystein Greni & Co.

Nest-best

Bergan er mer skeptisk til "The Ultimate Hits" ved Garth Brooks, som allerede har to samlinger på countrysamvittigheten.

- Det eneste man har å friste med her, er fire nye kutt og en dvd med de samme låtenes musikkvideoer. Noe som irriterer fansen, er at nesten alle samleplater utstyres med ett eller to uutgitte kutt, slik at du uansett må kjøpe albumet, sier han.

Saken er heller ikke biff fordi om den er i boks, ifølge Nilsen.

- Kun de viktigste og beste artistene, med de lengste og mest innholdsrike karrierene, kommer unna med doble, triple eller boksvarianter. "En "best of" er ikke en genuin "best of" dersom den er full av fyllkalk. De færreste ønsker seg "the best of + the nest best of" til jul.

Høstens samleplater i utvalg

Diana Krall: "The Very Best Of"

Bob Dylan: "Dylan"

Eric Clapton: "Complete Clapton"

Dance With A Stranger: "Everyone Needs A Friend - The Very Best Of"

Van Morrison: "Still On Top - The Greatest Hits"

Andrea Bocelli: "Vivere - Greatest Hits"

The Libertines: "Time For Heroes - The Best Of" (29/10)

The Cardigans: "Greatest Hits" (5/11)

Spice Girls: "Greatest Hits" (5/11)

NAS: "Greatest Hits" (5/11)

Garth Brooks: "The Ultimate Hits" (5/11)

Led Zeppelin: "Mothership - The Very Best of" (12/11)

David Gray: "Greatest Hits" (12/11)

Bigbang: "The Best Of" Bigbang (19/11)

Keith Urban: "Greatest Hits" (19/11)

Bertine Zetlitz: "Best Of 1997-2007" (3/12)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning