Romantiske rekvisitter

Mange ønsker seg en romantisk, shabby chic hagestil, men iscenesettelsen av det gode hageliv krever både penger og pyntelyst. Her er rekvisittene som kan gjøre uteplassen ekstra romantisk.

Publisert Oppdatert
Bud nummer én er å gjemme unna plastmøblene. Franske cafébord og -stoler gjør seg desto bedre, naturmaterialer må gjerne benyttes, og ekstra romantisk blir det med noen lyslenker i trærne. De mest ambisiøse bygger både vanndam og lysthus i hagen.

- Materialbruken er svært viktig i en romantisk hage. Smijernsmøbler, steinbenker og franske cafébord passer perfekt, det samme gjør hvit- eller grønnmalte trebenker med puter, gjerne i shabby chic-stil, forklarer hagedesigner og landskapsarkitekt Gro Jørgensen.

- Shabby chic gjør seg fenomenalt godt i hagen. Da er det ikke så nøye om ikke alt er strøkent, ting bør jo kunne stå ute og bli slitt av vær og vind, påpeker Jørgensen.

Naturmaterialer

Hun er i disse dager aktuell med boken "Design din egen hage", skrevet og fotografert sammen med journalist Anne Kari Berg.

Duoen anbefaler å bruke mest mulig naturmaterialer.

- Vil du ha stein i hagen, finn noen ute i naturen og bruk dem, råder Jørgensen.

- Litt shabby chice hager er blitt trendy i Norge. Og siden vi påvirkes så sterkt av lukter og smaker fra middelhavslandene, er det naturlig at mange skaffer seg slike planter i hagen, gjerne plantet i krukker. Plantene er kanskje det aller viktigste i en romantisk hage, mener hagedesigneren.

- Hagen skal appellere til alle sansene. Også luktesansen. Derfor vil duftsjasmin, syriner, gammeldagse roser, løytnanthjerter, pioner og liljer høre naturlig hjemme her. Hagen bør også være litt sart, med avdempede farger som rosa og hvitt, tipser hun.

Skyggefullt tre

En romantisk hage må gjerne se litt gammel og overvokst ut. Trær er viktig i alle hager, og har du ikke så stor plass, kan du stamme opp høye busker slik at de blir til små trær, foreslår landskapsarkitekten.

- Men ekstra romantisk er det å ha et stort, gammelt tre i hagen, som du kan sitte under i skyggen og lukte på blomstene. Akkurat som oksen Ferdinand.

Lykter til å henge i trærne hører også hjemme i en romantisk hage.

- Lykter med levende lys er flotte og stemningsskapende. Nå har det også kommet mange lekre lyslenker med blomster, sommerfugler og annet som også er morsomme. Og skulle du ha en liten dam i hagen din, er flytelys et fantastisk skue i tussmørket, sier Jørgensen.

- Det er ikke så vanskelig som man skulle tro å få til en dam i hagen. Først og fremst krever det litt muskler. Ideelt sett burde enhver romantisk hage ha sin egen dam, for vann i hagen er både inspirerende og beroligende - og hvilket dyreliv den gir!

Betaler for kvalitet

Nostalgi er fellesnevner for mye av det som passer i - og omslutter - en romantisk hage.

- Hvite stakittgjerder med forskjellige spisser er på full fart inn i bildet igjen. Gjerdene blir gjerne tilpasset stilperioden huset er bygd i, forteller tømrermester og ingeniør Per-Willy Færgestad.

- Tidligere var små enkle, romantiske seks- eller åttekantede lysthus en del av utelivet i hagene, og også dette er på vei inn igjen. Det samme gjelder dekorerte rekkverk på trapper og lignende. Alt dette forsvant etter krigen, men kommer nå tilbake, opplyser Færgestad.

Et premiss for denne trenden er at mange av huseierne nå har vilje og evne til å betale for kvalitet: Bedre materialer, mer gjennomtenkte løsninger og mer harmoni, påpeker tømrermesteren.

- Dermed får man også mer romantiske omgivelser i hagen, fastslår han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning