Ringetonemysteriet

Du kan lovlig laste ned en låt fra nettet til under én krone, men hvis du vil ha et utdrag av den samme låta som ringetone på mobilen, må du betale opptil 39 kroner. Er det noe som skurrer her?

Publisert Oppdatert
Ringetonemarkedet i Norge har vært i jevn vekst helt siden mono-ringetoner ble introdusert på nittitallet. I fjor ble det solgt mobilt innhold og underholdning for en milliard kroner i Norge. En tredel av denne milliarden brukte nordmenn på ringetoner.

Og det er ikke rart det blir penger av det, når et tretti sekunders utdrag fra en sang koster opptil 39 kroner som ringetone. Til sammenlikning kan den samme sangen lastes ned lovlig fra nettet for mellom åtte og ti kroner hvis du laster den ned fra iTunes, MSN Music eller CDON. Eller for mindre enn én krone dersom du laster den ned fra noen av de russiske nettstedene som nordmenn foreløpig kan kjøpe musikk fra ustraffet, selv om platebransjen bestrider disse nettstedenes rett til å selge musikk til utenlandske brukere.

- Den typen nedlastning er et stort problem, og én krone er på langt nær nok til at dette skal være en sunn næring som kan gi inntekter aktørene i Norge kan leve av, sier Anne-Lise Katle i Telenor.

Markedet rår

Uansett, hvordan kan det ha seg at man må ut med opptil førti ganger mer for et lite utdrag av en låt enn man må betale for hele låta dersom man laster den ned fra nettet?

- Det er fordi markedet er sånn. Folk er tydeligvis villige til å betale såpass. Men prisene vil nok gå ned etter hvert, sier Kjetil Hestvedt, musikkansvarlig i Aspiro, Norges største leverandør av mobilt innhold.

- Vi må også huske på at ringetoner er et eget, separat produkt. Og faktisk er det billigere i Norge enn det er i for eksempel England, der realtones-ringetoner selges for over 50 kroner, sier Stein Vegusdal, Digital Business Manager i plateselskapet SonyBMG.

Plateselskaper, ja. Det er bare i det siste, med nyvinningen realtones, at platebransjen har kommet på banen når det gjelder ringetoner. Tidligere generasjoners ringetoner, fra førsteutgaven mono-ringetoner til polyfone og senere superpolyfone ringetoner, var å betrakte som coverversjoner av de originale låtene, og falt dermed utenfor plateselskapenes rettighetsområde. Men realtones, eller truetones, som de også kalles, rett og slett er et utdrag fra originallåta som brukes som ringetone.

Man kan også velge å laste ned hele låta til mobilen dersom telefonen kan spille av for eksempel mp3-formatet. Og dersom man laster ned hele låta til mobilen blir det interessant nok billigere enn om man laster ned tretti sekunder av den som ringetone. Hvorfor?

- Det kan du saktens spørre om, sier Kjetil Hestvedt i Aspiro.

Mange om beinet

Poenget er at ringetoner, i likhet med mange andre innholdstjenester til mobilen, er blitt en solid melkeku der mange ulike aktørene krever sin del av profitten. Først skal innholdsleverandørene, som Aspiro og Aller Edge Media, ha sin del av kaka. Så skal innholdsleverandørenes samarbeidspartnere ha sitt, for eksempel aviser, nettsteder og TV-kanaler som formidler ringetonene. I tillegg skal rettighetsinnehaverne til selve låta ha sin andel. Den delen kreves inn gjennom Tono-avgiften, enten det dreier seg om realtones eller eldre typer ringetoner. Dessuten skal plateselskapene ha en andel så lenge det er snakk om realtones.

- Plateselskapene tjener ikke mye penger på download-salget, og dette prøver de å kompensere for ved å kreve en høy andel av realtones-salget. Hvis plateselskapene krever en mindre andel enn de gjør i dag, vil prisene kunne synke, sier Kjetil Hestvedt i Aspiro.

Og til sist skal jo også teleoperatørene ha sin del.

- Vi tar en andel på cirka tretti prosent, uavhengig om vi snakker om polyfone ringetoner, superpolyfone eller realtones. Omtrent den samme andelen gjelder for Netcom, sier Anne-Lise Katle i Telenor.

De polyfone og superpolyfone ringetonene koster stort sett mellom 15 og 25 kroner, noe som også er dyrt, med tanke på at det her dreier seg om innspillinger av langt dårligere kvalitet enn originalversjonene, som man altså får på nettet for en brøkdel av prisen. Er det i det hele tatt noe som skurrer når det gjelder prisnivået på ringetoner her i landet?

- Det later til å være større betalingsvilje når det gjelder ringetoner. Det er tross alt markedet som bestemmer, her som ellers, konkluderer Anne-Lise Katle i Telenor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning