”Ringenes Herre” - fengende fantasy for alle

Jeg er ingen stor fantasy-entusiast. Likevel har jeg pløyd med gjennom J.R.R. Tolkiens over 1000 sider lange trilogi ”Ringenes Herre”. Denne boka fenger både de mest hardbarka fantasy-entusiaster og de som ellers holder seg til en helt annen type litteratur.

Publisert Oppdatert
Boka om "Ringenes Herre" fikk helt klart en oppsving da den første filmen nærmet seg. Små og store løp mann av huse for å skaffe seg denne mursteinen av et litterært verk. Jeg var én av dem. Jeg satte i gang med stor iver, men må innrømme at jeg faktisk falt av midt i prologen. Jeg hang rett og slett ikke med på de detaljerte beskrivelsene om hobbitene, alvene, menneskene, og om verden slik den fortonet seg i Midgard til ulike tider. Jeg la boka på hylla.

Fascinerende historie
Likevel fikk jeg med meg den først filmen. Og jeg ble storimponert av den mektige visuelle opplevelsen. Historien, og ikke minst de ulike karakterene, fascinerte meg. Det endte med at jeg straks kastet meg over boka på nytt.

Denne gangen gikk det langt bedre i og med at jeg kjente litt til historien allerede. Jeg koste meg med fortellinga om Bilbo, Frodo og de andre hobbitene i Hobsyssel. Jeg frydet meg over skildringa av livet i denne fredelige lille landsbyen, og jeg formelig sitret av spenning da fire små hobbiter - Frodo, Sam, Merry og Pippin - legger ut på en reise som avgjør skjebnen til alle i Midgard.

Konflikter i Midgard
Det hele foregår altså i Midgard, en oppdiktet verden hvor menneskene lever side om side med alver, dverger og noen små vesener som kalles hobbiter. Konfliktene de ulike gruppene imellom har vært mange. Men nå, nå står de overfor en så stor trussel at de blir tvunget til å samarbeide.

Frodo, bokas hovedperson, overtar en ring etter sin onkel Bilbo. Denne ringen viser seg å inneha krefter mektigere enn man kan forestille seg. Dette er herskerringen som en gang ble smidd av den onde Sauron. Om Sauron får ringen i hende, vil han bli enehersker i Midgard, noe som innebærer utryddelsen av menneskeheten, av alvene, dvergene og hobbitene.

Ringens Brorskap
Frodo legger derfor ut på en reise mot Mordor, det eneste stedet hvor ringen kan ødelegges. Med seg på reisen har han sine gode venner Sam, Merry og Pippin. Trollmannen Gandalf, som fortalte Frodo om ringens egenskaper, er med som deres leder, og etter hvert får de selskap av dvergen Gimli, alven Legolas og de to mennene Aragorn og Boromir. Disse utgjør Ringens Brorskap. Deres ferd mot Mordor skildres med stor innlevelse og til den minste detalj. Vi blir med medlemmene av brorskapet gjennom farer, til spennende steder og ikke minst til kamp. Til kamp mot det onde. For som seg hør og bør i fantasy-genren handler "Ringenes Herre" først og fremst om kampen mellom det gode og det onde.

Jeg satte utrolig stor pris på "Ringenes Herre" og anbefaler alle å bli kjent med teksten bak de mektige filmene. Det eneste jeg har å utsette på boka er at den innimellom forteller ting i litt for stor detalj. Dette er kanskje noe av det som skiller Tolkien fra andre forfattere og som gjør han til den store fantasy-forfatteren han faktisk er, men for meg ble det av og til litt for mye av det gode. For fantasy-entusiaster, derimot, er nok disse detaljrike beskrivelsene av handlinga nettopp det som engasjerer mest.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning