Ring en venn!

Vennskap skal være gjensidig. Det er jeg den første til å hevde. Men når ringte du en venn sist og tok initiativ? Og hva er egentlig en venn?

Publisert Oppdatert
Ja, vi har vel alle litt ulike definisjoner på det. Og når man blir voksen har mange av oss ulike typer vennskap med mennesker vi har møtt i mange forskjellige sammenhenger. Noen er venner siden skoledagene, andre er nyere venner. Dette behøver ikke si noe om hvor nære venner de er, men en som har kjent deg da du hadde Ball-genser og Mephisto-sko er nå ganske trygg å ha der, selv om man kanskje bare treffes noen få ganger i året. Men den nære venninnen du kan ringe midt på natten om nødvendig, kan også være et ganske nytt bekjentskap. Hun kan fort bli en forloverkandidat eller fadder for barnet ditt. Det er kontakten og kjemien som er avgjørende. Etter hvert som man blir eldre, er også kriteriene annerledes, jeg er i hvert fall mer kritisk til hvem jeg gidder å tilbringe tid sammen med. Du trenger dessuten noe annet fra et menneske når du er 35 enn da du var 14.

De fleste av oss har venner på ulike nivå og i ulike sammenhenger. Det kan være sosiale venner som vi har samlet oss gjennom årene. Vi kan også ha hobbyvenninner. Jeg har det, og i akkurat den sammenhengen har jeg jenter jeg er uatskillelig med. Det betyr ikke at vi treffes utenom vår felles interesse, men du verden så glad jeg er i dem. Kanskje spesielt fordi jeg aldri har tilhørt noen fast vennegjeng, synes jeg en fast setting av og til kan være trygg og utrolig givende. Uansett er det viktig å ha en felles referanseramme. Skrittet fra bekjentskap til vennskap kan være avgjørende i forhold til akkurat det.

Bekjentskap. Hva er forskjellen på bekjentskap og venner? For meg er en venn en som alltid er det, du kan snakke med om alt, følger deg i livets kriser og oppturer.
Bekjentskapet kan du tilbringe tid sammen med i ny og ne, men dere får aldri den dype kontakten. Det kan være givende og underholdende, som det alltid er å tilbringe tid sammen med hyggelige mennesker, men noen ganger blir det aldri noe mer. Eller så kan du våkne opp en dag og innse at dere er venner. Virkelige venner.

Men enten du nå har flest av det ene eller det andre, er det ene eller det andre, så kan det være lenge siden du har gjort noe for at andre skal føle seg viktige i ditt liv.
Jeg synes det er hyggelig å kunne gjøre en liten og overraskende ting som gleder og forteller at du er der. 14. februar hadde vi Den Store Dagen når alle skal fortelle hvor glade de er i hverandre. Det er nesten litt forventet. Men gjør noe når det ikke er forventet da vel!
Akkurat den tankegangen har jeg lært av en venninne. Jeg fikk en gang et postkort av henne, et av den typen du kjøper for en krone på enkelte blomsterbutikker. Det sto en hilsen av typen "bare for å si hei". Det var ikke bursdag, det var ikke Valentinsdagen eller en annen anledning. Det var en hverdag. Som ble en festdag. Som plutselig fikk mye sol på seg selv om det kanskje regnet ute. Det husker jeg ikke. Jeg ble bare så utrolig glad, det er mange, mange år siden, men jeg glemmer det aldri. Så akkurat den gesten har jeg selv tatt i bruk, om ikke annet synes jeg at jeg er flink til å tenke på at jeg burde gjort noe lignende¿ Og det kan jeg faktisk gjøre. Det kan du også. Send en hilsen for å si hei. Et kort er kjempefint!
Eller send en pose med karsefrø? En flott måte å bringe våren inn i vinteren på. Hva med en sånn engangs ansiktsmaske? Passer fint i en konvolutt og så deilig å få så man kan bruke på en sliten og grå vinterhud.
Andre ting du kan legge i en konvolutt og sende av gårde til en du ikke har sett på lenge:
En rett-i-koppen-pose kakao til skituren
En oppskrift på en svært enkelt, men god kake.
En kvikk lunsj

Det finnes andre måter, også, å vise at du setter pris på dem rundt deg.
Lag deg en bursdagskalender. På dagen sender du en sms, om du ikke rekker eller er typen til å sende et bursdagskort.
De fleste har i dag en kameramobil eller et digitalkamera. Ta et bilde av deg selv, send på e-post eller mms. Send til en venn hver uke og si hei!

Noe av problemet i min hverdag, er å finne tid og anledning til å treffes. Derfor setter jeg veldig stor pris på venninner som ringer meg og ikke gir meg anledning til å tenke etter om jeg orker, gidder eller har lyst. (jeg har jo alltid lyst, men er noen ganger så ufattelig tung i sessen¿)
Dette kan du også gjøre for din venninne eller venn. Vær forpliktende og still krav!
Ikke spør; Skal vi gå på kino en dag?
Fortell; Vi skal gå på kino, når passer det?

Ikke si når dere går fra hverandre; Vi snakkes en dag.
Spør: Når sees vi igjen?

Hvor mange julekort fikk du i fjor hvor det sto at "neste år må vi treffes oftere"?
Jeg fikk mange av dem, de samme som hvert år faktisk. Betyr det at vi sees oftere? Dessverre nei. Hva med å skrive "k an dere komme til oss andre søndagen i februar?"

Uansett; husk at i de periodene du murer deg inne pga mye jobb snø eller pms, så kan andre gjøre det samme av samme grunn. Ikke vær sur for at noen ikke gir livstegn fra seg. Gi heller av deg selv og vær da den som gjør en annen glad, det koster så inmari lite og gjør så uendelig mye.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning