Rengjøring av PC-en

For mye støv og skitt inne i kabinettet kan ødelegge komponentene i PC-en din. Av og til kan det være greit med en liten opprensing også inne i kabinettet.

Publisert Oppdatert
Kabinettet
Får å rense opp inne i kabinettet må du først fjerne "veggene" og evt. toppen. Hvis PC-en din er relativt ny er sjansen stor for at dette kan gjøres uten bruk av verktøy.
OBS! Trekk ut strømkontakten først.

Husk at komponentene er følsomme ovenfor statisk elektrisitet og f.eks fett fra huden. Unngå derfor å ta direkte på kortene inne i kabinettet.

Den beste måten å fjerne støv å skitt på er å bruke "luft på boks". Dette er rett og slett luft i en sprayboks som blåser vekk støvet på et blunk. Sprayen får du kjøpt bl.a hos Clas Ohlson . Ikke prøv å tørke av komponentene med f.eks en fuktig klut eller ved hjelp av regngjøringsmidler.

Om viften(e) i PC-en ikke blir helt rene ved hjelp av trykkluft, så kan du i verste fall bruke vattpinner til å rengjøre bladene.

Nederst i kabinettet samler det seg ofte mye støv. Her kan du tøke forsiktig med en fuktig klut om du ikke får vekk alt med trykkluft.

Skjermen
Monitorer med glasskjerm kan rengjøres med en fuktig klut. Men lcd-skjermer tåler mindre. På disse bør du bruke et spesialmiddel. Du får kjøpt sett med en spesialspray og en microfiber-klut eller svamp som er laget spesielt for slike skjermer.

Tastaturet
Det har lett for å samle seg opp smuler og skitt i tastaturet. Det aller meste får du ut ved å holde tastaturet opp-ned og riste litt. Men også her kan luft-sprayen komme til nytte. Skitne tastet kan du rengjøre ved å fukte en klut med litt rengjøringsmiddel og gni på hver enkelt tast.

Mus
Om du har en mus med kule bør du rense denne også. Rundt kula er det et deksel somdu enkelt kan vri av. Ta ut kula og vask den i litt zalo. Legg kula til tørk. I tomrommet er det flere små deler som kan dreies rundt. På disse samler det seg ofte et belegg. Som regel kan dette fjernes lett ved hjelp av en negl eller f.eks en binders. Sett kula på plass og skru til dekselet igjen.
Om du har en optisk mus, så holder det å tørke over undersiden av musa med en fuktig klut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning