Rekordstort påskeegg

Denne påsken er det satt ny norsk rekord i påskeegg. Egget er laget av sjokolade og det er over to meter høyt. Og kanskje er det ikke så overraskende at det er en franskmann som har lagt egget.

Publisert Oppdatert
Kjempeegget står til allmenn beskuelse i håndverksbakeriet United Bakeries midt på Karl Johan i Oslo.

- Jeg tror vi trygt kan si at dette også er det største sjokoladeegget som noen gang er laget i Skandinavia, sier Pierre Xavier Chinniah i United Bakeries. Han har laget egget sammen med sin kollega Laurent Agud.

Eggeform

Med mindre du selv står oppført i Guinness' rekordbok, må du se opp for å kunne beskue hele egget. Den nøyaktige høyden er 2,15 meter. Omkretsen er 1,20 meter.

- Jeg brukte to arbeidsdager på å lage egget, jeg hadde eggeformen fra før av og jeg har fått importert fransk sjokolade, en blanding av mørk og hvit sjokolade, forklarer Chinniah.

Fremstillingen av egget er noe tilnærmet ingeniørkunst. Inni er det hult, mens sjokoladen bare er 3-4 centimeter tykk. To enorme halvdeler støpes i kjempeformer og skjøtes sammen etterpå.

For at det skal gå bra må sjokoladen først smeltes på 45 grader, så kjøles til cirka 26 grader, for så å varmes opp til 31-32 grader. Avvik fra dette gjør sjokoladen ubrukelig.

- Denne metoden gjør at egget kan stå i romtemperatur, sier Chinniah.

Oppskriften

Det hører med til historien at Chinniah er sjef og trener for det norske konditorlandslaget.

- Det er ingen veldig stor sak å lage så store egg hvis man bare fyller formene helt opp og egget blir bestående av massiv sjokolade. Det vanskelige består i å bruke så lite sjokolade som mulig, sier Chinniah.

Da han har laget en litt mindre variant for en del år tilbake, brukte han nesten 500 kilo sjokolade. Denne gangen brukte han bare 300 kilo.

- Vi begrenset oss også i bruken av kakao, cirka 70 prosent. Grunnen er at sjokoladen da beholder litt av den elastisiteten den trenger for at det ikke skal gå galt når halvdelene skjøtes. Også store bygninger konstrueres for å tåle bevegelse, sier Chinniah.

Feirer ny åpning

Franskmannen sier selv at han etterhvert har blitt "eggeekspert" i bransjen, og sjokoladeegget er laget til utstillingen i Paleet fordi United Bakeries nettopp har fått ny butikk i bygget, og fordi de ville gjøre noe spennende til påske.

United Bakeries-folkene innrømmer gjerne at de lager kjempeegget fordi de mener det er lov å være litt gal. Men også fordi de ønsker å vise fram godt håndverk. I de nye bakeriene de har åpnet i Oslo den siste tiden står franske håndverksbakertradisjoner og fransk sjokolade i høysetet.

- Sjokolade er veldig stort i Frankrike. Vi merker at interessen tar seg opp i Norge også, sier Chinniah.

Interessen kan blant annet ha blitt vekket av filmen Chocolat, som gikk for fulle saler for få år siden. Unge Vianne Rocher (Juliette Binoche) ankommer en liten landsby, som hun etter hvert setter helt på hodet med sjokoladeferdighetene sine.

Større neste år

Sjokoladeeksperten elsker å leke med sjokoladen. Chinniah mener at sjokoladebransjen alltid er åpen for store verk og flotte mønster.

- Jeg vil gjøre sjokoladen mer eksklusiv, mønsteret bedre og sjokolade-overflaten glattere, og jeg får ikke nok, sier han.

Han forsikrer skuelystne sjokomaner at egget ikke står der for siste gang.

- The bigger, the better, jeg skal lage nye egg og de neste årene skal det bare bli større og større!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning