Reiseguide Mexico

Her er både solen, maten og nattelivet brennhett

Ørken, jungel, storby og strand; Mexico har mange ansikter.

STRANDLIV: Det du kommer til å gjøre aller mest av i Mexico, er nok å ligge rett ut på en av de mange fantastisk vakre strendene.
STRANDLIV: Det du kommer til å gjøre aller mest av i Mexico, er nok å ligge rett ut på en av de mange fantastisk vakre strendene. Foto: FOTO: Startour
Publisert Oppdatert

Eldgamle ruiner, iskalde margaritas, skumle festivaler og en av verdens vakreste kystlinjer. Er du fristet? Og la oss ikke glemme hotte tacos, Frida Kahlo og et utvalg lekre luksushoteller du ellers skal lete lenge etter.

I dette folkerike landet er kontrastene større, historien rikere og solen varmere enn de fleste andre steder, og kombinert med et hyggelig prisnivå og stadig mer tilgjengelig reisevei er det kanskje ikke så rart at Mexico blir stadig mer populært når nordmenn skal på ferie.

Les også:

Slik unngår du denne turistfella

Dette har du krav på om flyet er forsinket

Her ble hundrevis av kvinner brent levende

Mexico City

Med sine mer enn 20 millioner innbyggere er Mexico City en av de aller største byene i verden og kan virke både kaotisk og overveldende på de fleste.

MODERNE STORBY: Mexico city er med sine 20 millioner innbyggere en av verdens aller største byer.
MODERNE STORBY: Mexico city er med sine 20 millioner innbyggere en av verdens aller største byer. Foto: FOTO: Wikimedia Commons, Lidia Lopez

Verdt å vite - Mexico City

 • Historisk sett dateres Mexico City helt tilbake til 1325, da den aztekiske byen Tenochtitlan ble grunnlagt her, dog senere ødelagt i 1521 av den spanske erobreren Hernan Cortes og hans menn. I 1821 ble byen hovedstad i det meksikanske imperiet og fra 1823 den meksikanske republikk.
 • Mexico City ligger hele 2200 meter over havet og mange som kommer hit klager over tynn luft og vanskeligheter med å puste.
 • Mexico City er kjent for sitt uteliv, og her finnes et enormt utvalg nattklubber, barer og restauranter. Spesielt er det områdene rundt Santa Fe, Reforma, Tlalpan og Coyoacán som du burde besøke om det er nattelivets gleder du er på jakt etter.
 • Klimaet i Mexico City er delt i to sesonger, dry season fra november til april, og rainy season fra mai til oktober. Vår-månedene er varme, mens du i sommerhalvåret kan risikere kraftige regnskyll hver ettermiddag. I vinterhalvåret kan nettene bli nokså kalde - husk på hvor høyt byen ligger over havet - og temperaturen kan falle helt ned i 0 c.
 • Valuta: Pesos
 • I 1985 rystet et enormt jordskjelv byen. Det katastrofale skjelvet, som målte hele 8,1 på Richters skala, tok livet av opp mot 30 000 mennesker. Mindre jordskjelv er nokså vanlige her da byen ligger på det som er den tørrlagte innsjøen Texcoco, og den geologiske plasseringen gjør at selv jordskjelv som skjer langt ute i Stillehavet kan nå byen.

(Kilde: Wikipedia, Lonely Planet og Visitmexico.mx)

Byen, som i løpet av de siste tiårene også har "spist opp" flere småbyer som nå er blitt en del av Mexicos enorme hovedstad, er inndelt i 16 bydeler (boroughs) som igjen er delt inn i mindre og mer lokale nabolag, eller colonias som de kalles lokalt.

Her er noen av bydelene som er verdt et besøk:

1. Centro Historico

Det var her alt begynte, i området som er byens historiske senter, spesielt gjelder dette torgene Zócalo og Plaza de la Constitución. Zocalo er det tredje største bytorget i verden etter Moskvas Røde Plass og Beijings Tiananmen Square, og fra torget løper det gater ut i alle retninger. Mange historiske landemerker, som Aztec Templo Mayor og Santa Maria La Ribera, finner du i dette området.

2. Chapultepec

Chapultepec er en av de største byparkene i verden og er hjem til en gigantisk dyrehage, et slott, innsjøer, en fornøyelsespark og mange museer.

3. Polanco

Polanco er ett av Mexico Citys mest velstående nabolag, og i tillegg til luksushjem og ambassader finner du mange av de flotteste - og dyreste - butikkene i hovedstaden nettopp her. Polanco er også hjem til mange fine restauranter, nattklubber og hoteller.

4. Coyoacán

Coyoacán var i utgangspunktet en liten kolonialby som med tiden har blitt slukt av storbyen. Bydelen er nå et sentrum for kunst og kultur, og du finner mange museer i området, i tillegg til flere store universiteter og høyskoler.

5. Condesa/Roma

Disse områdene har de siste årene gjennomgått en gigantisk ansiktsløftning og er nå blitt en destinasjon for de mange som ønsker å besøke Mexico Citys mest trendy restauranter, kafeer og nattklubber.

6. San Angel

San Angel er nok at hipt og trendy område av byen, kjent for sine brosteinsbelagte gater, luksusbutikker og mange fine restauranter. Bydelen er også et velstående boligområdet og mange drar hit i helgene på de populære kunstmarkedene som da holdes.

Cancun

Cancun er synonymt med kritthvite sandstrender, svaiende palmetrær og strålende sol. Så da er det kanskje ikke så rart at denne turistbyen er blitt Mexicos mest besøkte feriested.

Klimaet er tropisk med sol året rundt. Temperaturen er varm og behagelig, med gjennomsnitt på 20 c til 30 c fra oktober til mars, og 22 c til 33 c i sommerhalvåret.

HEKTISK UTELIV: I Cancun finner du utelivstilbud som vil falle i smak hos de aller fleste.
HEKTISK UTELIV: I Cancun finner du utelivstilbud som vil falle i smak hos de aller fleste. Foto: FOTO: Startour

Nyttig på nett

 • Chichenitza.inah.gob.mx/
 • Museofridakahlo.org.mx
 • Cancun.travel/en/
 • Gocabo.travel/
 • Visitmexico.com

Her bor du

Mexico City

1. Condesa DF

Moderne boutique-hotell med sentral beliggenhet. Pris fra €90 per rom per natt.

2. Downtown Mexico

Stilig boutique-hotell bygget i gammel bygård. Baren er møtested for unge og trendy lokalbefolkning. Pris fra €75 per rom per natt.

3. Habita

Flott designhotell med ypperlig beliggenhet for deg som vil utforske Mexico Citys butikker og museer. Pris fra €80 per rom per natt.

Cancun

1. InterContinental Presidente Cancun Resort

Luksushotell like ved Cancuns beste strandpromenade. Her kan du bo all-inclusive og virkelig nyte det beste Mexico har å by på.

2. ME Hotel Cancun

ME by Melia Cancun er kjent som Cancuns mest trendy hotell - og ikke uten grunn. Det enorme hotellet har alt du måtte trenge og ønske deg av ferien.

Cabo

1. Los Milagros Hotel

Sjarmerende boutique-hotell midt i sentrum av Cabo. Perfekt for deg som vil bo der det skjer, men vil unngå de store resort-hotellene.

2. Esperanza

Lekkert designhotell på spissen av Baja-halvøya, ca 4 kilometer fra sentrum av Cabo. Fra terrassen nyter du solnedganger du sent vil glemme.

Helt til slutten av 1960-tallet var Cancun-halvøya intet mer enn en ubebodd øy, overgrodd av jungel og med til da uoppdagede strender. Dette forandret seg drastisk i 1969, da regjeringen vedtok at begynne det de kalte "Cancun Project", nemlig en total oppbygging av området for å gjøre det turist-vennlig og tiltrekke seg besøkende.

I dag er det trygt å si at man har lykkes. Nå er den flere kilometer lange kyststrekningen omkranset av luksushoteller, shoppingsentre, restauranter, barer og markeder. Og bak det hele glitrer det turkisblå Stillehavet.

Men ikke tro at det er bare solkrem og sand mellom tærne som gjelder i Cancun. Ifølge avisen New York Times finnes det nok av ting å finne på også utenfor stranden.

1. Ta en spasertur nedover Avenida Bonampak i Downtown Cancun, en kilometer lang gate med palmetrær på hver side. Her ligger også kjøpesenteret Las Américas Cancun Mall, hvor mange av lokalbefolkningen handler. Har du med deg barn finnes det et hyggelig atrium med små karuseller og iskrembarer også her.

2. Få med deg den spektakulære solnedgangen, som sees best fra bassengområdene i hotellsonen, og ikke fra stranden. Prøv å book et av terrassebordene på La Habichuela Sunset, her har du panoramautsikt. Og pass på å bestille en Golden Margarita for å nyte sammen med solnedgangen.

3. Spis middag som lokalbefolkningen gjør, på Cheester. Her finner du rimelige og gode pizza- og pastaretter.

4. Nyt utelivet på Parque de las Palapas, ett av de livligste torgene i Downtown Cancun. Nyt gatemusikanter, lokal fast-food og de mange bodene som selger lokale kunst- og håndverksvarer.

5. Ta en handletur på markedene Mercado 23, Mercado 28 og Plaza Bonita. Her finner du en mengde souvernirer og lokale varer som keramikk, broderte vesker og sjal, sandaler i skinn og håndlagede dukker og annet leketøy.

Cabo san Lucas

Etter Cancun er det Cabo San Lucas som gjelder om det er sol, sommer og opplevelser du er på jakt etter. Cabo ligger der hvor ørkenen møter havet, og også her er du garantert solskinn året rundt.

Det er som selve bildet på feriedrømmen: Hvite strender, kokospalmer og glitrende blått hav. Her er det badeaktiviteter og marint liv som gjelder, og du kan blant annet svømme med delfiner, padle i grotter eller prøve deg på rafting når du legger ferien hit. I havet utenfor Cabo finner du et rikt marint liv, og havet er hjem til tusenvis av eksotiske sjødyr.

Cabos beste strender

LUKSUS: Det skorter ikke på lekre hoteller langs Mexicos lange kystlinje. Her er flotte Esperanza Hotel i Cabo.
LUKSUS: Det skorter ikke på lekre hoteller langs Mexicos lange kystlinje. Her er flotte Esperanza Hotel i Cabo. Foto: FOTO: Esperanza Hotel

1. Medano Beach

Besøk Medano Beach og ta en svømmetur. Denne vakre stranden regnes som en av de tryggeste i Cabo for svømming, og er også et ypperlig utgangspunkt for en snorkletur eller et dykkekurs. Stranden er en av de mest besøkte i Cabo, så vær tidlig ute om du er på jakt etter en solseng eller parasoll.

2. Chileno Beach

Også regnet som en av Cabos mest trygge strender for svømming. I det krystallklare vannet kan du se hundrevis av tropiske fiskearter, så ta med deg dykkemaske og snorkel.

3. Lover's Beach

Lover's Beach høres kanskje ut som stedet du drar for å være alene med din kjære, men denne stranden er nok litt for populær til at det skjer. Men du burde likevel ta turen hit, omså bare for å beundre de dramatiske steinformasjonene som omgir stranden. Vær obs på sterke strømmer i vannet.

4. Divorce Beach

Utrolig nok er kanskje Divorce Beach et mer romantisk sted å ta med kjæresten til enn Lover's Beach. Her er solnedgangene du aldri kommer til å glemme, og stranden er unik i at den forbinder to ulike hav med hverandre, Stillehavet på den ene siden og Sea of Cortés på den andre.

5. Sunset Beach

Til denne stranden drar du for å nyte solnedgangen, sole deg eller se etter de store hvalene som svømmer forbi. Punktum. For her er det nemlig helt forbudt å nærme deg vannet. Understrømmene er så sterke at man kan bli dratt under selv om du bare har vasset ut til ankeldypt vann. De hvitskummende bølgene kan være fristende å surfe på, men det anbefales absolutt ikke.

Dette må du få med deg

Det er fristende å ligge ved bassenget og slikke sol - spesielt for varmehungrige nordmenn. Men Mexico har så mye mer å by på. Her er noen av de tingene du absolutt bør få med deg:

1. Chichén Itzá

Chichén Itzá er den mest berømte og best restaurerte av de gamle Mayapyramidene og et burde være et must når du befinner deg i Mexico. Det spektakulære bygget holder på både mysterier og magi, og du vil garantert bli imponert og undrende når du ser de perfekt designede kalendersystemene Maya-indianerne benyttet seg av.

BESTE STRENDER: Få med deg guiden til de beste strendene i Cabo San Lucas.
BESTE STRENDER: Få med deg guiden til de beste strendene i Cabo San Lucas. Foto: FOTO: Startour

Få med deg observatoriet, ballsalen og de utrolige arkeologiske utgravningene på dette stedet som ligger på UNESCOs Verdensarvliste.

FRIDA KAHLO: Besøk det som var både hjemmet og arbeidsplassen til denne berømte meksikanske kunstneren.
FRIDA KAHLO: Besøk det som var både hjemmet og arbeidsplassen til denne berømte meksikanske kunstneren. Foto: FOTO: Museofridakahlo.org

2. Frida Kahlo museet

Det lille blå huset midt i Mexico City var stedet hvor kunstneren Frida Kahlo ble født, jobbet og døde. Huset som ble bygget av Kahlos far tre år før datteren ble født, er fylt til randen med Fridas kunst, samt personlige minner og eiendeler som tydelig viser Kahlos lidenskapelige forhold til ektemannen Diego Rivera.

I 2007 fant man flere tidligere usette kunstverker i et hemmelig rom på loftet i huset. Få med deg de unike maleriene Kahlo gjorde av Lenin og Mao.

3. Teotihuacán

Disse fantastiske pyramidene ligger bare 50 kilometer nord for Mexico City og er en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Ruinene, som er nesten 2000 år gamle, er på lik linje med de i Yucatán og Chiapas, og hylles for sin viktige rolle i å lære oss hvordan Teotihuacán sivilisasjonen levde.

Ruinene ligger i dalen Valle de México, og de to mest kjente pyramidene er Pirámide de la Luna (Månepyramiden) og Pirámide del Sol (solpyramiden), som dominerer det som er igjen av den eldgamle byen.

Vær obs på at det er lange køer og mange mennesker her hver dag, så kom forberedt med solhatt og drikkeflaske.

4. Espíritu Santo

Espíritu Santo er et naturfenomen du absolutt bør få med deg når du er i Mexico og ligger også på UNESCOs Verdensarvliste. Stedet, som er en del av nasjonalparken Parque Nacional Archipiélago Espíritu Santo, består av hele 244 småøyer og kystområder som er kjent for sine rosafargede klippeformasjoner og bukter med azurblått hav.

5. Isla Mujeres

Du kommer deg til øya Isla Mujeres, som ligger ca 8 kilometer fra land, med båt fra Cancun og også andre steder på Yucatan-halvøya. Isla Mujeres er ikke mer enn 7 kilometer lang, og de fleste av lokalbefolkningen bor i den lille byen midt på øya. Nordsiden på øya er hjem til de fleste av hotellene og her er også strendene på sitt mest fantastiske. North Beach er også hvor du finner de fleste barene og restaurantene på øya.

Få med deg skilpaddereservoaret Turtle Farm og herskapshuset Hacienda Mundaca, som ble bygget av sjørøveren Fermin Mundaca tidlig i forrige århundre.

(Kilder: New York Times, Lonely Planet, Wikipedia, Wikitravel, Gomexico og Star Tour)

ELDGAMLE RUINER: Om du er interessert i historie og arkitektur finner du mange severdigheter å besøke i Mexico.
ELDGAMLE RUINER: Om du er interessert i historie og arkitektur finner du mange severdigheter å besøke i Mexico. Foto: FOTO: Visitmexico.com
MAYA-SIVILISASJONEN: Chichén Itzá er den mest berømte og best restaurerte av de gamle Mayapyramidene.
MAYA-SIVILISASJONEN: Chichén Itzá er den mest berømte og best restaurerte av de gamle Mayapyramidene. Foto: FOTO: Visitmexico.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning