Reiseguide Milano

Gatene her er som en catwalk

Gjør deg klar for en sofistikert storbyopplevelse i Milano.

MOTEBY: Det er ikke bare på catwalken du finner inspirasjon i Milano. De innfødte er minst like moteriktige.
MOTEBY: Det er ikke bare på catwalken du finner inspirasjon i Milano. De innfødte er minst like moteriktige. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Den er langt fra så vakker som Roma. Eller like romantisk som Venezia. Men super-sexy Milano trenger så absolutt ikke føle seg tilsidesatt. For i denne nord-italienske storbyen er det mote, mat og ekte milanesisk La Dolce Vita som gjelder.

Milano er med sine 1,3 millioner innbyggere den nest største byen i Italia, og er også landets industrielle, kommersielle og finansielle sentrum.

Regner man med forsteder og omliggende småbyer, har Milano mer enn 5 millioner mennesker og er da Europas femte største by. Mye av dette skyldes den enorme mengden industri som ble lagt til Milano-området i etterkant av 2. Verdenskrig, og som også gjør at Milano er en langt mer velstående by enn mange av resten av landets og Sør-Europas byer.

Mote i blodet

Milano er en av verdens absolutte mote-hovedsteder, på lik linje med både Paris og New York, og to ganger i året strømmer verdens mote-eilte til byen for å få med seg hva stilsikre italienske designere har tro på for kommende sesong. Men du trenger ikke ha inngangsbillett til Milano Fashion Week for å finne inspirasjon.

Det holder i massevis å sette deg på en ute-kafé, bestille en kruttsterk espresso, og bare nyte synet av det som kanskje er verdens mest velkledte lokalbefolkning.

Les også:

Slik unngår du denne turistfella

Dette har du krav på om flyet er forsinket

Her ble hundrevis av kvinner brent levende

Ti ting du må gjøre i Milano

Her er en samling opplevelser reiseguiden TimeOut mener du bør få med deg i Milano:

IL DUOMO: Den enorme katedralen er faktisk den tredje største kirken i verden.
IL DUOMO: Den enorme katedralen er faktisk den tredje største kirken i verden. Foto: FOTO: flickr.com/photos/batigolix, creatice commons

Selve bysentrum i Milano er ikke så stort, og du rekker å både se, spise og shoppe mye på bare en helgetur.

1. Il Duomo

Den enorme kirken Il Duomo er et must når du er i Milano. Kirken er den tredje største i verden, tok 500 år å bygge ferdig og har hele 3500 statuer som pryder det spektakulære marmorbygget. Selv om kirken regnes som ferdig i motsetning til Gaudis La Sagrada Familia i Barcelona, er det fortsatt bygge- og restaureringsarbeider som pågår den dag i dag. Katedralen må sees fra både inn- og utsiden for å virkelig kunne forstå både størrelsen og skjønnheten i bygget, og pass også på å ta heisen opp på taket av bygget. Her kan du på en skyfri dag nyte utsikten helt opp til Alpene i det fjerne.

2. Galleria Vittorio Emanuele II

Like over plassen Piazza Duomo ligger det som faktisk er verdens eldste kjøpesenter: Galleria Vittorio Emanuele II. Og om du verdsetter vakker arkitektur i tillegg til luksus-shopping, så er bygget i seg selv verdt et besøk. Kjøpesenteret, som blant annet huser verdens aller første Prada-butikk, åpnet allerede i 1867 og arkitekt Giuseppe Mengoni ble verdenskjent for å ha klart å skape et bygg hvor man i stor grad bare hadde benyttet stål og glass. Det er verdt å merke seg at dette er hele 20 år for Eiffeltårnet ble bygget.

Taket på innsiden er dekorert med mosaikkfliser som skal representere Asia, Afrika, Amerika og Europa, og du må regne med å betale i dyre dommer for selv en kaffekopp på terrassen på kaféen Zucca. Men om det er "people-watching" du er på jakt etter, finner du ikke et bedre sted. Hit kommer kremen av milanesere for å shoppe, sladre og drikke dyr kaffe.

3. Nattverden

For kunstinteresserte er Milano så langt mer enn bare dyre sko og sexy kjoler. I kirken Santa Maria della Grazie kan du nemlig se ett av verdens aller mest berømte malerier, Leonardo da Vincis Nattverden (The Last Supper). Mesterverket, som var svært nær ved å bli ødelagt under 2. Verdenskrig, har blitt fullstendig restaurert og kan nå nytes i all sin farge og prakt. Husk på å booke besøkstid før du drar hit, for her er det fulle hus hver dag.

4. La Scala

Om du klarer å få tak i - eller har råd til - en billett til operahuset La Scala, ja da har du gjort det bra. Den berømte operaen har hele 2015 setter og er kjent for å ha den beste akustikken i verden. Bygget, som er oppkalt etter kirken Santa Maria della Scala som en gang stod der hvor operaen i dag står, har en dramatisk historie og huser til stadighet verdens beste operasangere.

Helt siden 1778 har La Scala vært en nasjonal stolthet, og mangt et verdenskjent operastykke har hatt sin premiere nettopp her. De siste årene har bygget gjennomgått en totalrenovasjon og er nå blant annet utstyrt med skjermer på baksiden av hvert sete, hvor du automatisk får en oversettelse til ønsket språk av det som skjer på scenen. Og opera kan være så mangt. I 2011 hadde opera-versjonen av Al Gores miljøfilm, An Inconvenient Truth, premiere på La Scala.

5. Idroscalo

Om du besøker Milano om sommeren vil du helt sikkert høre snakk om - og få lyst til å besøke - den mennskeskapte innsjøen Idroscalo. Innsjøen var i utgangspunktet laget for å fungere som landingsstripe for sjøfly på 1930-tallet, men er i dag gjort om til en park og fornøyelsesområde. Området sies å minne om den italienske rivieraen, med barer, nattklubber, grillrestauranter og strandaktiviteter.

Stedet er perfekt om du reiser til Milano og har med barna, for her finner du også to store utendørs svømmebassenger og fornøyelsesparken Europark Idroscalo Milano, som er åpen hvert år fra mars til september. Det finnes også flere kimometer med løpe- og sykkelveier rundt innsjøen, samt skateboard-ramper og klatre- og lekestativer for de minste barna.

Av andre aktiviteter du kan foreta deg her er det verdt å nevne: Sykling, ridning, vannski, roing, kanopadling, seiling og svømming.

Parken huser også mange store utendørs konserter og festivaler i sommerhalvåret.

6. Det Gyldne Kvadrat

Milano er mote og haute couture, shopping og stil. Og er du i Milano for å gi pengene dine bein å gå på, ja da trenger du bare holde deg innenfor et ganske så kompakt område av byen. De fire gatene via della Spiga, via Manzoni, via Sant'Andrea og via Montenapoleone utgjør det som milaneserne kaller Quadrilatero d'Oro, eller på norsk: Det Gyldne Kvadrat.

Denne firkanten med gågater er ikke noe for deg som er på spareferie - om du ikke drar for å vindusshoppe. For her er det penger som gjelder- i høyeste grad. Gucci, Fendi, Armani, Dolce & Gabbana og Versace, her finner du alt du drømmer om av lekker italiensk mote.

7. Slapp av på SPA

Om du trenger et pust i bakken etter shopping og sightseeing i Milano, ja da bør du ta deg tid og råd til et spa-besøk. Og det skorter ikke på utvalg. Her er tre av Milanos beste og mest luksuriøse spa:

Club 10, Hotel Principe di Savoia

Du trenger ikke bo på hotellet for å nyte en dag på dette populære spaet. La dyktige massører kna vekk både stress og bekymringer, synk ned i det oppvarmede massasjebassenget eller ta deg et tyrkisk bad. Uansett; du kommer ikke til å angre på de timene du tilbringer her, og kommer til å forlate Club 10 langt mindre stresset enn da du kom inn.

Culti Spa, Maison Moschino

Om du kjenner til designermerket Moschino og er en fan, ja da bør du absolutt også prøve noen av behandlingene som er tilgjengelig på Culti Spa. Her benytter de anerkjente terapeutene skjønnhetsprodukter av eget merke, og du kan - i tillegg til en rekke spa-behandlinger - også kjøpe både kjoler, parfyme og også møbler signert Moschino mens du befinner deg der.

The Spa, Park Hyatt Milan

Som med resten av Park Hyatt oser også The Spa av dekadens og luksus. Her er det en opplevelse å bare nyte omgivelsene, hvor mosaikkfliser i ekte gull dominerer. Prøv også spaets anerkjente aromaterapimassasje, eller kanskje en "gråte-dusj", en dusjopplevelse som skal få deg til å løse opp stress ved hjelp av tårer.

8. Nyt verdens beste kaffe

Milano har vært kjent for sine elegante kafeer og trendy kaffebarer i lang tid. Faktisk var det nettopp her at Starbucks grunnlegger, Howard Schultz, først kom på tanken om å skape en amerikansk kjede av kaffebarer, et sted hvor man kunne møte venner, jobbe og slappe av.

Men glem en dobbel-ekstra-varm-soyamelk-vanilje-kaffelatte. Eller milkshake-lignende Frappuchinos. I Milano er det italiensk kaffe som gjelder. Her drikker du caffè lungo macchiato eller cappuccino scuro. Eller en kruttsterk espresso. Torget utenfor Duomo har mange små elegante kafeer, det samme har smågatene rundt Quadrilatero d'Oro. Prøv en av disse: Trussardi Café, Caffè Miani (også kalt Zucca), Caffè Verdi og Bar Bianco.

9. Besøk San Siro Stadium

I Milano er fotball synonymt med ekte lidenskap. Og for enhver fotballfan som besøker byen er det et must med et stopp på den enorme San Siro Stadium, som er hjemmearena til begge Milanos storklubber, AC Milan og FC Internazionale. Og selv om billetter til hjemmekamper her kan være som gullstøv, så er bygget i seg selv vel verdt et besøk.

Besøk fotballmuseet her og få med deg høydepunkter som fotografier fra de første kampene som spiltes her, utstillingen av fotballsko gjennom tidene og ikke minst de byster av fotballstjerner som Marco van Basten, Ruud Gullit og Frank Rijkaard.

10. Basilica of Sant'Ambrogio

Basilica of Sant'Ambrogio er en av de eldste kirkene i verden og absolutt verdt et besøk om de befinner deg i Milano. Kirken ble bygget av St. Ambrose i år 379-386, og på stedet der bygget står sies det at svært mange martyrer ble drept og gravlagt under forfølgelsen av kristne i Romerriket. Kirkens første navn var faktisk Basilica Martyrum.

Bo flott - og dyrt

Milano er først og fremst kjent for sitt knippe luksushoteller, som under moteukene hvert år er fullpakket av supermodeller, kjendiser og motejournalister.

MONEY, MONEY, MONEY: Milano er ikke kjent for billigshopping, her er det italiensk design som gjelder, som her, i luksusgaten Via delle Spiga.
MONEY, MONEY, MONEY: Milano er ikke kjent for billigshopping, her er det italiensk design som gjelder, som her, i luksusgaten Via delle Spiga. Foto: FOTO: flickr.com/photos/[email protected], creative commons
OPERA: La Scala er et av verdens mest kjente og kanskje vakreste opera-hus.
OPERA: La Scala er et av verdens mest kjente og kanskje vakreste opera-hus. Foto: FOTO: flickr.com/photos/jimforest, creative commons

Så i februar og september hvert år, mens moteuken pågår, kan du egentlig bare glemme å få plass her. Men reiser du utenom disse ukene, ja da bør du sjekke inn på ett av disse hotellene:

LUKSUS: Nyt en bellini eller espresso i den lekre hagen bak Bulgari Hotel - om du har råd.
LUKSUS: Nyt en bellini eller espresso i den lekre hagen bak Bulgari Hotel - om du har råd. Foto: FOTO: Bulgari Hotel

Sulten og tørst?

Det mangler ikke på steder å verken stille sulten eller slukke tørsten når du befinner deg i trendy Milano. Her er noen av stedene du absolutt burde prøve:

1. Just Cavalli

Som en av verdens store motehovedsteder er Milano så trendy at du til og med kan spise, ikke bare shoppe, med seks i stil. De fleste har hørt om motedesigneren Roberto Cavalli, og er du i Milano, kan du ikke bare kjøpe klær signert Cavalli, men også spise mat med hans navn. På Just Cavalli finner du klassiske italienske retter med en moteriktig "touch".

Her finner du den: Via Luigi Camoens c/o Torre Branca

2. 202 The Grill

202 The Grill er en av de mest trendy restaurantene i Milano for øyeblikket, så pass på å booke i forkant om du har tenkt å spise her. Klientellet er vakre og velkledde milanesere, mens maten er amerikansk. Dog basert på bare lokale råvarer. Tips: Prøv den populære brunch-menyen.

Her finner du den: Via Cesare da Sesto

3. Zerodue

Zerodue har samme eiere som 202 The Grill og er absolutt verdt et besøk om du skulle være sulten og befinne deg i Milano. Moderne italienske retter med unik vri. Får stadig flott omtale i ulike restaurantguider.

Her finner du den: Corso di Porta Ticinese

4. RivaReno Gelato

Det går ikke an å være i Italia og ikke spise gelato. Og i Milano finner du den aller aller beste hos RivaReno Gelato. Prøv deg frem blant unike smaker som safran-iskrem med karameliserte sesamfrø, eller hvit sjokolade-is med rice krispies. Du finner garantert en favoritt.

Her finner du den: Viale Col di Lana

5. Ristorante da Giulia

Ristorante da Giulia spiser du fantastisk sjømat og også andre retter med opphav fra Middelhavet. Vinmenyen er også kjent for å være av ypperste klasse.

Her finner du den: Piazza Gramsci

6. Erba Brusca

Erba Brusca får du servert ypperlige hovedretter og grønnsaker og urter som kokken egenhendig har dyrket i hagen bak restauranten. Prøv brunch-menyen på søndager.

Her finner du den: Alzaia Naviglio Pavese

7. Giacomo

Giacomo er et av favorittstoppestedene for mote-eliten når det er moteuke i Milano. Her får du klassisk mat av Toscansk opprinnelse, og det sies at selveste Giorgio Armani er stamkunde.

Her finner du den: Via Pasquale Sottocorno

8. Peck

Det sies at Peck er for matinteresserte det butikkene i Milano er for moteinteresserte. Prøv retter som kalv i tunfisksaus eller rå ørret servert med frityrstekte grønnsaker.

Her finner du den: Via Spadari

9. Princi

Princi er en kjede med pizzarestauranter hvor du kan kjøpte pizzastykker du garantert ikke har smakt maken til andre steder. Pizzastykkene klippes med saks og har ingredienser og råvarer som er både ferske og lokale. På flere av utsalgsstedene kan du på kvelden sitte ned og innta et helt måltid.

Her finner du den: Via V. Foppa

(Kilder: Elle og New York Times)

1. Grand Hotel et de Milan

Sjekker du inn på Grand Hotel et de Milan er du i godt selskap, for her har både Ernest Hemingway og Giuseppe Verdi bodd før deg. Hoteller er kjent for sitt design, og regnes som gode eksempler på Art Noveau og Art Deco arkitektur.

Pris fra €290 per rom per natt.

2. Bulgari Hotel & Resorts

Du finner nesten ikke et mer trendy og luksuriøst sted å legge hodet på puten på enn på Bulgari Hotel & Resorts i Milano. Hotellet, som ligger i en privat gate mellom Via Montenapoleone, Via della Spiga, La Scala og Accademia di Brera, ligger i et totalrenovert milanesisk palazzo fra 1700-tallet. Om du trenger å roe ned etter hektiske dager, er hotellets 4000 m2 store hage det rette stedet for deg.

Pris fra €560 per rom per natt.

3. Armani Hotel

Om du er en fan av Armanis lekre klær og nedtonede fargebruk, ja da kan det hende du burde koste på deg et opphold på hans Armani Hotel. Her bor du midt i Milanos finansielle og kommersielle sentrum, og Giorgio Armani har selv designet alt fra møbler til tekstiler og alle andre detaljer på dette populære hotellet.

Pris fra €540 per rom per natt.

4. Hotel Principe de Savoia

Da selveste David Beckham var på utlån til fotballklubben AC Milan, booket klubben han inn på noe av det ypperste Milano har av hoteller, nemlig Hotel Principe de Savoia. Hotellet, som ligger midt på Piazza della Republica, er et landemerke i Milano og har vært synonymt med luksus og vakre mennesker siden det åpnet dørene på 1920-tallet.

Pris fra €290 per rom per natt.

Bo litt billigere

1. Townhouse 12

Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Townhouse 12 er et moderne boutique hotell midt i Milano hvor du bor i stil uten å måtte reservere hele feriebudsjettet for sove godt. Hoteller er moderne innredet med lekker kunst på veggene, og ligger ypperlig plassert for å kunne ta seg rundt i byen på både shopping og sightseeing.

TOWNHOUSE 12: På dette hotellet bor du både lekkert og til en nokså rimelig penge.
TOWNHOUSE 12: På dette hotellet bor du både lekkert og til en nokså rimelig penge. Foto: FOTO: Townhouse12

Pris fra €129 per rom per natt.

2. Nhow Hotel

Nhow Hotel nyter du en ypperlig plassering like i nærheten av Det Gyldne Kvadrat, og er nær både shopping og sightseeing. Det er verdt å sjekke inn her bare for å sjekke ut det super-trendy interiøret, og baren her er det perfekte sted å nyte en cocktail etter en lang dags byvandring.

Pris fra €116 per rom per natt.

(Kilder: TimeOut, Wikipedia, New York Times, Elle og Time magazine )

Mat og drikke i Milano

Det mangler ikke på steder å verken stille sulten eller slukke tørsten når du befinner deg i trendy Milano. Her er noen av stedene du absolutt burde prøve:

1. Just Cavalli

Som en av verdens store motehovedsteder er Milano så trendy at du til og med kan spise, ikke bare shoppe, med seks i stil. De fleste har hørt om motedesigneren Roberto Cavalli, og er du i Milano, kan du ikke bare kjøpe klær signert Cavalli, men også spise mat med hans navn. På Just Cavalli finner du klassiske italienske retter med en moteriktig "touch".

Her finner du den: Via Luigi Camoens c/o Torre Branca

VERDENS BESTE KAFFE? Milaneserne påstår i alle fall at de har det. Sett deg på en av uteserveringene som omgir torget utenfor Duomo-katedralen og nyt både kaffen og utsikten.
VERDENS BESTE KAFFE? Milaneserne påstår i alle fall at de har det. Sett deg på en av uteserveringene som omgir torget utenfor Duomo-katedralen og nyt både kaffen og utsikten. Foto: FOTO: flickr.com/photos/xiquinho, creative commons

2. 202 The Grill

202 The Grill er en av de mest trendy restaurantene i Milano for øyeblikket, så pass på å booke i forkant om du har tenkt å spise her. Klientellet er vakre og velkledde milanesere, mens maten er amerikansk. Dog basert på bare lokale råvarer. Tips: Prøv den populære brunch-menyen.

Her finner du den: Via Cesare da Sesto

3. Zerodue

Zerodue har samme eiere som 202 The Grill og er absolutt verdt et besøk om du skulle være sulten og befinne deg i Milano. Moderne italienske retter med unik vri. Får stadig flott omtale i ulike restaurantguider.

Her finner du den: Corso di Porta Ticinese

4. RivaReno Gelato

Det går ikke an å være i Italia og ikke spise gelato. Og i Milano finner du den aller aller beste hos RivaReno Gelato. Prøv deg frem blant unike smaker som safran-iskrem med karameliserte sesamfrø, eller hvit sjokolade-is med rice krispies. Du finner garantert en favoritt.

Her finner du den: Viale Col di Lana

5. Ristorante da Giulia

Ristorante da Giulia spiser du fantastisk sjømat og også andre retter med opphav fra Middelhavet. Vinmenyen er også kjent for å være av ypperste klasse.

Her finner du den: Piazza Gramsci

6. Erba Brusca

Erba Brusca får du servert ypperlige hovedretter og grønnsaker og urter som kokken egenhendig har dyrket i hagen bak restauranten. Prøv brunch-menyen på søndager.

Her finner du den: Alzaia Naviglio Pavese

7. Giacomo

Giacomo er et av favorittstoppestedene for mote-eliten når det er moteuke i Milano. Her får du klassisk mat av Toscansk opprinnelse, og det sies at selveste Giorgio Armani er stamkunde.

Her finner du den: Via Pasquale Sottocorno

8. Peck

Det sies at Peck er for matinteresserte det butikkene i Milano er for moteinteresserte. Prøv retter som kalv i tunfisksaus eller rå ørret servert med frityrstekte grønnsaker.

Her finner du den: Via Spadari

9. Princi

Princi er en kjede med pizzarestauranter hvor du kan kjøpte pizzastykker du garantert ikke har smakt maken til andre steder. Pizzastykkene klippes med saks og har ingredienser og råvarer som er både ferske og lokale. På flere av utsalgsstedene kan du på kvelden sitte ned og innta et helt måltid.

Her finner du den: Via V. Foppa

(Kilder: Elle og New York Times)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning