Slik får du best plass på flyet

Er du en av dem som alltid skyver stolryggen bakover?

Da bør du lese dette.

TAR PLASS: Det kan være greit å spørre den som sitter bak deg om det er i orden at du lener setet ditt bakover, i følge Torben Andersen, PR-sjef for Thomas Cook Airlines Scandinavia AS. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
TAR PLASS: Det kan være greit å spørre den som sitter bak deg om det er i orden at du lener setet ditt bakover, i følge Torben Andersen, PR-sjef for Thomas Cook Airlines Scandinavia AS. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: Digital Vision.
Publisert Oppdatert

3 effektive råd ved ombordstigning

Flyselskap er veldig opptatt av punktlighet, og en effektiv ombordstigning er en viktig del av dette.

Du som passasjer er dermed med å påvirke når flyet kommer seg avgårde og om det går i rute.

  • Dersom du har plass bak i flyet, så gå om bord tidlig.
  • Når du er kommet til seteraden din, ta et skritt til siden slik at andre kommer forbi. Det pleier å gå greit å legge ting i hattehyllen selv om du går litt til siden.
  • Har du vindusplass, A eller F på fløy i Norge og Europa, så vurder også å gå tidlig om bord fordi du da skal innerst. Dermed slipper du kanskje å måtte be andre som allerede har satt seg om å flytte seg.

Kilde: Tormod Sandstø, Pressekontakt for Scandinavian Airlines SAS.

Å lene stolryggen bakover er noe de fleste passasjerer gjør, i følge SAS.

Det gir deg bedre komfort, helt til du selv får matbrettet nærmere enn ønskelig.

Irritasjon på flyturer kan fort oppstå, og alle bør vise mer hensyn, mener flyselskapene.

Bakoverlent sete

- Å kunne vippe setet bakover gir en ekstra komfort mange passasjerer benytter seg av, sier Tormod Sandstø, pressekontakt for Scandinavian Airlines SAS.

- Men stikkordet her er å vise hensyn, sier han.

Det kan være greit å spørre den som sitter bak deg om det er i orden, i følge Torben Andersen, PR-sjef for Thomas Cook Airlines Scandinavia AS.

- Det er alltid høfligst å spørre før du lener stolryggen tilbake. Og reis opp stolryggen når du spiser på flyet, sier Andersen.

Hvis ikke kan personen bak risikere å få maten nærmere enn ønskelig.

Sandstø er enig.

- I alle tilfeller bør du legge det ned i en rolig bevegelse, spesielt hvis det er mat eller drikke til personen bak, sier han.

- Videre kan du også velge å ikke legge det så langt bak du kan. Selv litt mer vinkel gir bedre komfort, sier Sandstø.

For stor for setet?

Et normalt flysete rommer ikke alltid plass til en hver.

Er du for stor til å passe inn, må du selv si ifra.

- Du må gjøre flyselskapet oppmerksom på dette når du bestiller turen, sier Andersen.

- Hvis du bruker såpass mye plass at du ikke kan være i et vanlig flysete, anbefales det å kjøpe et ekstra sete, sier han.

Andersen forteller Kvinneguiden at han en gang hørte om en passasjer som fikk problemer da han bestilte to seter.

- Passasjeren fikk dessverre et sete på hver side av midtgangen.

Flyselskapet skal vanligvis forsøke å flytte på passasjerene hvis plass er et problem.

- Men det kan ikke alltid gjøres, som for eksempel på charterturer som har en veldig miljøvennlig faktor, sier Andersen.

Flyet fylles fort opp, og i følge Andersen blir det som regel 98 prosent fullt.

- Det er bra for miljøet at flyet fylles opp, men med nesten alle setene okkupert av passasjerer, er det vanskelig for oss å flytte rundt på passasjerene slik at en "fyldig" passasjer får en ekstra plass, sier Andersen.

ER DU FOR STOR, MÅ DU SELV SI IFRA: Er du for stor til å passe inn, eller ønsker ekstra komfort på flyturen, må du selv si ifra til flyselskapet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ER DU FOR STOR, MÅ DU SELV SI IFRA: Er du for stor til å passe inn, eller ønsker ekstra komfort på flyturen, må du selv si ifra til flyselskapet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Frank Gärtner - www.frankgaertn

Bedre plass ved nødutgangen

Ekstra komfort?

  • Hvis du ønsker å bestille et ekstra sete for komfort, går du inn på Internett og velger to seter. Flyr du med for eksempel Ryanair skal det første setet skal bestilles i passasjerens navn og det ekstra setet skal oppgis som " COMFORT SEAT" som etternavn og EXTRA som fornavn.
  • Ulike ordninger gjelder for ulike flyselskap.
  • Du må betale for ekstra sete hos de fleste flyselskapene.

Seter ved nødutgangen er spesielt attraktive.

- Der er det ekstra god benplass. Mange flyselskaper tar seg litt ekstra betalt for nettopp disse setene, sier Helge Baardseth, reiseekspert med 50 års reiseerfaring og redaktør i reisemagasinet Vagabond.

- Et annet tips er å bestille midtgang-sete. Da kan du strekke, i alle fall det ene benet, litt ekstra.

- Alle får jo plass, men er du ekstra lang bør du være innstilt på å sjekke setet nøye når du bestiller billetten, sier reiseeksperten.

De fleste flyselskapene har et setekart på nettsiden og der kommer det tydelig fram hvilke som er de beste setene på den flytypen du skal fly med.

- På en kort tur i Europas spiller dette kanskje ikke så stor rolle, men skal du sitte på flyet i 12 timer til Bangkok er det viktig, sier Baardseth.

Baardseth har vært på reise store deler av året, og råder til deg til følgende:

- På lengre reiser bør lange personer enten velge nødutgang-sete, eller koste på seg klassen Tourist Plus, ofte kalt Premium Economy.

Ekstra sete

NØDUTGANG: På lengre reiser bør lange personer enten velge nødutgang-sete, mener reiseekspert Helge Baardseth. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
NØDUTGANG: På lengre reiser bør lange personer enten velge nødutgang-sete, mener reiseekspert Helge Baardseth. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Opplever du at det blir spesielt trangt kan du spørre personalet om bord om det kan finnes noen muligheter for å omrokere slik at det kan bli et ledig midtsete, bekrefter Sandstø.

Kjøp av ekstra sete

  • Passasjerer som for eksempel har brukket et ben, eller lider av et fysisk handikapp og trenger ekstra benplass, har mulighet til å kjøpe et ekstra sete foran seg, i følge SAS.
  • Du betaler per flysete så det er vanlig billettpris som gjelder, i følge Norwegian.

- Vi opplever at folk stort sett er fleksible når slike behov oppstår. Dette er imidlertid en problemstilling som er svært sjelden, sier Sandstø.

Ønsker du å reservere et sete med ekstra benplass gjelder visse kriterier for hvert enkelt flyselskap.

- Alle seter med ekstra benplass befinner seg ved nødutgangene, i følge Charlotte Holmberg Jacobsson, informasjonssjef hos Norwegian.

- Grunnet sikkerhetsregler kan disse setene kun bestilles av personer over 16 år som ikke er bevegelseshemmet, ikke er gravide, og ikke reiser med barn eller har fysiske eller psykiske lidelser, sier Jacobsson.

De fleste flyselskap har visse seter med større benplass, så det kan være lurt å kontakte det selskapet du skal fly med før du bestiller sete.

Andre regler om plass på fly

Blinde passasjerer med førerhund

BAKOVERLENT SETE: Å kunne vippe setet bakover gir en ekstra komfort mange passasjerer benytter seg av. ILLUSTRASJONSFOTO: SAS
BAKOVERLENT SETE: Å kunne vippe setet bakover gir en ekstra komfort mange passasjerer benytter seg av. ILLUSTRASJONSFOTO: SAS Foto: gyn9038

- En blind passasjer kan ha med seg sin førerhund i kabinen, forutsatt at den er i bånd og bærer munnkurv. Hunden kan ikke oppta et sete og må ikke blokkere midtgangen.

Gravide

- Hos noen flyselskaper må gravide medbringe legeerklæring som ikke er utstedt tidligere enn 72 timer før avreise hvis graviditeten er i niende måned.

- Hos SAS kan du fly helt frem til fire uker før forventet termin. Er du gravid med tvillinger eller flere er det 12 uker før forventet termin som gjelder.

Rullestol-tjeneste

- Ulike tjenester tilbys passasjerer som har vanskeligheter med å komme inn og ut av flyet, eller med å bevege seg inne i flyet. Kontakt flyselskapet du skal fly med for rullestolassistanse. Du må i noen tilfeller også oppgi om passasjeren reiser med egen rullestol og om den er elektrisk.

Kilde: Icelandair og SAS

Best mulig plass

De fleste flyselskaper består av en rekke forskjellige flytyper, hvor hver flytype varierer i størrelse.

Derfor varierer kapasiteten i lasterommet og om bord.

I visse flyselskaper kan du gratis velge sete opp til 36 timer før avgang.

KILDER: Helge Baardseth, reiseekspert med 50 års reiseerfaring og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Torben Andersen, PR-sjef for Thomas Cook Airlines Scandinavia AS, Tormod Sandstø, pressekontakt for Scandinavian Airlines SAS og Charlotte Holmberg Jacobsson, informasjonssjef hos Norwegian. FOTO: Privat
KILDER: Helge Baardseth, reiseekspert med 50 års reiseerfaring og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Torben Andersen, PR-sjef for Thomas Cook Airlines Scandinavia AS, Tormod Sandstø, pressekontakt for Scandinavian Airlines SAS og Charlotte Holmberg Jacobsson, informasjonssjef hos Norwegian. FOTO: Privat

Da er sjansen større til å kunne sitte ved nødutgang hvor det er større benplass.

- Et tips kan også være å velge et sete bak i kabinen om du vil håpe på et ledig sete ved siden av deg. Her blir ofte plassene valgt sist, sier Sandstø.

Vil få full utnyttelse av plassen

De ulike flyselskapene bruker forskjellige løsninger når det gjelder antall seter eller klasser.

- Det får selvfølgelig innvirking på avstanden mellom setene, sier Baardseth.

Dette gjøres for å få full utnyttelse i forhold til den ruten som betjenes.

- Stort sett er det forskjell på kort og lange flyreiser, men ikke alltid. Det er altså pengene som rår her også, sier Baardseth.

For å få en oversikt over gode seter kan du gå inn på nettsiden seatguru.com. Der finner du setekart slik at du kan bestille "ditt" sete på forhånd.

Les også:

Du kan ha med åtte kilo hos SAS, ti kilo hos Norwegian

Dette visste du kanskje ikke om fly

Slik blir du kvitt reisesyke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning