Hvordan pakke håndbagasje

Åtte kilo hos SAS, ti kilo hos Norwegian

Se hva du får med deg i håndbagasjen. Åtte kilo hos SAS, ti kilo hos Norwegian

DETTE FÅR DU MED: Klikk.no fant i samarbeid med skjønnhetseksperter ut hvor mye av sminkemappen du får med inn i flyet. Dette skal  holde for en fin sminke på turen. Du får med både hudutjever, foundation, neglelakk, hudkrem, lipgloss, eyeliner og parfyme. I tillegg er det produkter som du ikke må få plass til i væskeposen. For eksempel mascara kan du ha utenom.
DETTE FÅR DU MED: Klikk.no fant i samarbeid med skjønnhetseksperter ut hvor mye av sminkemappen du får med inn i flyet. Dette skal holde for en fin sminke på turen. Du får med både hudutjever, foundation, neglelakk, hudkrem, lipgloss, eyeliner og parfyme. I tillegg er det produkter som du ikke må få plass til i væskeposen. For eksempel mascara kan du ha utenom. Foto: FOTO: Marie Moen Kingsrød
Publisert Oppdatert
SLIK PAKKER DU: Silje N. Thoresen ved Moss Rygge flyplass forteller deg hvordan du skal komme trygt gjennom sikkerhetskontrollen med håndbagasje. FOTO: Marie Moen Kingsrød
SLIK PAKKER DU: Silje N. Thoresen ved Moss Rygge flyplass forteller deg hvordan du skal komme trygt gjennom sikkerhetskontrollen med håndbagasje. FOTO: Marie Moen Kingsrød Foto: FOTO: Marie Moen Kingsrød
FÅR MED ALT I HÅNDBAGASJEN: Gitte Brunstad (22) klarer fint å få med det hun trenger i håndbagasjen. Også toalett- og sminkemappen. FOTO: Privat
FÅR MED ALT I HÅNDBAGASJEN: Gitte Brunstad (22) klarer fint å få med det hun trenger i håndbagasjen. Også toalett- og sminkemappen. FOTO: Privat Foto: FOTO: Privat

Det går fint an å reise med kun håndbagasje. Dersom du dropper den tunge, innsjekkede bagasjen kan du spare flere hundre kroner på flyreisen.

Men det er ting du må huske på: I tillegg til at det er begrenset med plass i håndbagasjen, er det også en grense for hvor mye av flytende væske du får med.

Pose på én liter til makeup

Klikk.no sjekket ut hvor mye sminke og toalettsaker du egentlig får med deg om bord.

Du må få plass til alt som inneholder væske i en pose som rommer én liter. Posen får du ved sikkerhetskontrollen på flyplassen. Ingen enheter i posen kan inneholde mer enn 100 milliliter.

- Det er egentlig ikke noe problem. Du får med det meste av det du trenger til en helgetur i håndbagasjen, sier Silje N. Thoresen ved Moss Rygge flyplass. Hun har mye erfaring med hvordan du bør pakke den perfekte håndbagasjen. Det er viktig å utnytte plassen du har, og være klar over reglene.

Hun forteller at du ikke trenger bekymre deg for væske-regelen. Du vil med all sannsynlighet få med en normal toalettmappe eller sminkepung gjennom sikkerhetskontrollen.

Du må ta forholdsregler, og huske at all væske på må få plass i posen. Vær oppmerksom på at det du ikke nødvendigvis tenker på som flytende - kan regnes som væske. For eksempel hudkrem.

Åtte kilo hos SAS, ti kilo hos Norwegian

Hvor mye du sparer på å reise kun med håndbagasje, kommer an på hvilket flyselskap du reiser med. Du kan spare mest dersom du flyr med Ryanair. Da får du reisen 460 kroner billigere dersom du dropper den tunge kofferten.

- Du klarer deg veldig fint på for eksempel en weekendtur med kun håndbagasje. Det er mye du pakker med deg, som du egentlig kunne klart deg uten. Dessuten er det hos både Norwegian og Ryanair lov til å ha med ti kilo i håndbagasjen, og det burde være nok, sier Thoresen.

Hun anbefaler å tenke bedre gjennom hva du tar med deg på tur. Du trenger for eksempel ikke mer enn to par sko, og det er viktig å ta med kombinasjonsplagg.

Det beste tipset Thoresen kan gi til de som vil reise kun med håndbagasje, er å se nøye gjennom reglene. Dette er noe ulikt fra de ulike selskapene, og det er viktig å sjekke før du drar:

  • Norwegian: Du får med håndbagasje på maks ti kilo, og som ikke er større enn 55x40x20 centimeter.
  • Ryanair: Du får med håndbagasje på maks ti kilo, og som ikke er større enn 55x40x20 centimeter.
  • SAS: lar deg ha med en håndbagasje på maks åtte kilo, og som ikke er større enn 55x40x23 centimeter.

Dersom du tar med bagasje som er over disse målene, kan det få dyre konsekvenser. Ryanair krever da et gebyr på 552 kroner. Informasjonssjef Tormod Sandstø i SAS derimot, opplyser at ikke er like strenge.

- Vi går ikke og måler opp håndbagasjen til passasjerene. Likevel er sikkerhet viktig, og det er nødvendig at det du har med deg får plass i hattehyllen, sier Sandstø.

Dersom du reiser med SAS, er det lite poeng i å ikke ta med seg innsjekket bagasje. Uansett hvilken billettype du velger, er det nemlig inkludert ett kolli på 23 kilo i prisen.

Gå direkte til utgangen

Astrid Mannion i Norwegian, forklarer at mange passasjerer for tiden velger å kun reise med håndbagasje. Det gir også flere fordeler: Reisende som kun har håndbagasje kan gå direkte til utgangen, uten å sjekke inn. Norwegian er derimot strengere når det kommer til reglene.

- Det er viktig å holde seg innenfor både mål og vekt. Dette er for å unngå å måtte sende håndbagasjen i lasterommet, og skape unødvendige forsinkelser under ombordstigning, sier Mannion.

PLASS TIL ALT DETTE: Klikk.no sjekket ut hva i sminkepungen du får med deg inn på flyet. Og det så ut til å være det meste du måtte trenge.
PLASS TIL ALT DETTE: Klikk.no sjekket ut hva i sminkepungen du får med deg inn på flyet. Og det så ut til å være det meste du måtte trenge. Foto: FOTO: Marie Moen Kingsrød

Slik bør du pakke

Gitte Brunstad (22) har reist flere ganger med kun håndbagasje. Tidligere denne måneden skrev hun på bloggen sin om hvordan du kan reise mest mulig smertefritt med Ryanair. Det er nemlig enkelt å sikre seg noen bøter med dette flyselskapet - om du ikke følger reglene nøye.

22-åringen forteller at det har gått fint for henne å kun reise med håndbagsje. Hun har fått med det meste hun trenger for en tur. Også toalett- og sminkesaker.

- Jeg sørger for å ta med små flasker shampoo og balsam, og en tannkremtube som ikke overskriver 100 milliliter. Det går helt bra, sier Brunstad til klikk. Hun gir noen tips til hva du bør tenke på når du reiser med håndbagasje:

  • Pass på vekt og dimensjoner på kofferten - og at alt har plass i ett kolli. Om du handler på Taxfree og handleposen ikke får plass i håndbagasjen, kan det by på problemer.
  • Se an hva du må ha med deg, og hva du kan kjøpe på ankomststedet.
  • Ikke si ja til å ha andres ting i håndbagasjen uten videre. Særlig ikke hjem fra utlandet. Du kan risikre at andre forsøker å bruke deg til smugling.

LES OGSÅ:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning